autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Bambinida vlast i dementni narod

AUTOR: Nela Vlašić / 13.10.2017.

AUTOGRAF Nela VlašićNema dobrih vijesti u Hrvatskoj, izuzev onih s područja medicine – a i njih će nažalost biti ubuduće sve manje. Potpuno opravdano bježe glavom bez obzira liječnici i svo drugo zdravstveno osoblje iz ove “nedođije” koja ih nije u stanju zaštititi ni od nasilnih pacijenata, a kamoli pošteno platiti za težak i odgovoran posao koji obavljaju.

Prva dobra vijest je ona o lijeku za išijas, drugi najčešći zdravstveni problem na svijetu, koji se u mnogim slučajevima okonča na operacijskome stolu. Naravno s neizvjesnim ishodom jer je uspješnost zahvata tek trideset i pet posto.

Tko je barem jednom iskusio kako i koliko boli kad te “zgrabi išijas znat će cijeniti “čudo” s Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.

Ekipa znanstvenika s te visokoškolske ustanova otkrila je lijek radno, a moguće i trajno, nazvan “Osteogrow” – koji pomaže pri regeneraciji i zacjeljivanju kostiju.

Ne treba nas čuditi oduševljenje kojim je dočekan izum “Osteogrowa”. Ono je toliko da je da znanstvenu ekipu akademika Vukičevića, koja je lijek patentirala u dobrom dijelu svijeta, primio i premijer Andrej Plenković. Samo primio i čestitao, ne i novčano nagradio. Nije osigurao, niti obećao sredstva za daljnje ispitivanje lijeka, premda nema dvojbe da će ako se i u kliničkim istraživanjima koja će uskoro uslijediti u Hrvatskoj i Austriji pokaže uspješnim, donijeti znatne uštede i našemu zdravstvu

Zašto je važan ? Stoga jer zamjenjuje umetanje žica, vijaka i šipki čija je ugradnja operativnim putem smanjivala pritisak na živac koji kad je pritisnut onemogućava kretanje i normalan svakodnevni život.

Mene, dobar dio moje šire obitelji ali i ostarjelih prijatelja, vijest o velikome uspjehu znanstvenika Laboratorija za mineralizirana tkiva, jako veseli. Ne nisam subjektivna. Uspjeh je golem. Moguće jednako velik kao što je svojevremeno bio izum Sumameda.

Možda i veći jer se do otkrića “Osteogrowa” došlo izvan farmaceutske industrije – u laboratoriju fakulteta.

Lijek se sastoji, kako je to nedavno Šprajcu na RTL-u objasnio prof.dr. Slobodan Vukičević od krvi pacijenta načini se ugrušak. U krv se dodaje koštani morfogenetski protein i potom se to stavi na mjesto gdje je potrebno stvoriti novu kost.

Kost bi trebala biti stvorena u nekoliko narednih mjeseci. Ovaj bi lijek u povijesnu ropotarnicu mogao poslati metalne usatke, koji se svuda u svijetu ugrađuju pacijentima kojima je život s išijasom nepodnošljivo bolan. Žice i vijci s vremenom se, naime, znaju rasklimati, pa oboljelome valja ponoviti zahvat!

Zato nas ne treba čuditi oduševljenje kojim je dočekan izum. Ono je toliko da je da znanstvenu ekipu akademika Vukičevića, koja je lijek patentirala u dobrom dijelu svijeta, primio i premijer Andrej Plenković.

Samo primio i čestitao, ne i novčano nagradio.

Nije osigurao, niti obećao sredstva za daljnje ispitivanje lijeka, premda nema dvojbe da će, ako se i u kliničkim istraživanjima koja će uskoro uslijediti u Hrvatskoj i Austriji pokaže uspješnim, donijeti znatne uštede i našemu zdravstvu.

Znanstvenici Sanji Josef Golubić, prema pisanju dijela medija potomku velikog Nikole Tesle, pošlo je za rukom ono na čemu znanstvenici rade decenijama, kako neinvazivnom metodom detektirati Alzheimer prije pojave prvih znakova. Hrvatska nažalost nema MEG laboratorij, u kojemu bi bilo testirano ovo značajno otkriće…

Ono je, znamo zbog dugova na koljenima, pa ovrhe ovih dana pristižu i na adrese svih pacijenata koji nemaju dopunsko zdravstveno, a nisu platili participaciju za kakav pregled ili pretragu.

Za avione, branitelje, besmislena (ponekad i obiteljska), putovanja hrvatskih državnih dužnosnika uvijek se, i u najvećoj besparici, nađe se poneka kuna, ali za znanost, obrazovanje i umirovljenike proračunska kesa, koji redovito pune upravo oni, najsiromašniji i najbolesniji, čvrsto je svezana!

Nije li to van svake pameti?

I onda se mi čudimo zašto nam stručnjaci masovno bježe u Veliku Britaniju, Kanadu, Njemačku…

Važnost otkrića Osteogrowa prepoznala je na sreću Europska komisija za znanost. Uspješnome timu tako je dodijeljeno šest milijuna eura pa će učinak Osteogrowa biti testiran u Varaždinu, Linzu i Grazu.

Moguće da će spomenuta komisija koji euro dodijeliti i hrvatskoj fizičarki koja je nedavno otkrila marker koji detektira Alzheimer i prije pojave prvih simptoma. Riječ je o Sanji Josef Golubić sa zagrebačkoga PMF-a.

Ovoj znanstvenici, prema pisanju dijela medija potomku velikog Nikole Tesle, pošlo je za rukom ono na čemu znanstvenici rade decenijama, kako neinvazivnom metodom detektirati bolest prije pojave prvih znakova. Hrvatska, nažalost, nema MEG laboratorij, u kojemu bi bilo testirano ovo značajno otkriće.

Eto, imat ćemo avione, na noge Putinu osim predsjednice otputovat će čitava svita od gradonačelnika do državnoga odvjetnika, ali nema sredstava za laboratorij u kojemu bi se mogla snimati magnetna polja koja ljudski mozak emitira.

Ponekad, kad vidim gdje odlaze silne milijarde učini mi se kako nam je kompletna vlast dementna. Bambinida što bi rekli Primorci, jer joj je radijus kretanja kao kod oboljelih od išijasa, a odluke kao da kompletna nacija boluje od Alzheimera pa ne zna što su jučer govorili

Premijer će vjerojatno, kao što je primio profesora Vukičevića primiti i Sanju Josef Golubić i kurtoazno joj čestitati na otkriću važnome za detekciju jedne od najprostranjenijih bolesti u svijetu i na tome će sve stati.

Alzheimer ne utječe samo na kvalitetu života pacijenta već i čitavih obitelji. Bolest je to od koje će do 2020., prema nekim istraživanjima, oboljeti čak četrdeset i tri milijuna ljudi, dok je u Hrvatskoj to sto tisuća ljudi. Kad bi se proračunski novac samo malo drugačije rasporedio, marker Sanje Josef Golubić mogao bi biti hrvatski, a znanstvenica ostati u domovini.

Ponekad, kad vidim gdje odlaze silne milijarde učini mi se kako nam je kompletna vlast dementna. Bambinida, što bi rekli Primorci, jer joj je radijus kretanja kao kod oboljelih od išijasa, a odluke kao da kompletna nacija boluje od Alzheimera pa ne zna što su jučer govorili.

Nažalost da bi se pomoglo i njima, i nama koji ih biramo potrebna su otkrića iz jednog sasvim drugog područja medicine.

Još tekstova ovog autora:

     Mozgovi okovani žilet žicom
     Dobrodošlica ispisana kundakom
     Posljednja pomast za glupost na Laudato TV
     ''Antivakser revolucija'' miloševićevskoga tipa
     A Boro a Day Keeps Illness Away
     Kad virus neodgovornosti zahvati politiku
     Respekt liječnicima, a ne za Milanovićeve pohvale zločincima
     Hrvatska iz nehata na pravoj strani
     HRT politički plijen ili javni servis?
     Čoban tjera migrante

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1