autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Erektilne smetnje iz ženskog ugla

AUTOR: Nataša Barolin Belić / 14.10.2016.
Nataša Barolin Belić

Nataša Barolin Belić

Prije nekog vremena u moju praksu je došao mladi bračni par. Razlog njihovog dolaska su erektilne smetnje supruga koje on ima od početka njihove veze. Na početku susreta pričala je uglavnom ona. Govorila je kako joj je teško, da joj je trebalo dosta vremena da njen suprug pristane razgovarati o njihovom seksualnom životu, a onda još vremena dok nije nagovorila muža da krenu na terapiju.

Govorila je o muci života s partnerom koji ne može ”normalno“ seksualno funkcionirati. Rekla je da ne zna što da radi, da se svaki dan osjeća sve lošije, sve nepoželjnije, sve neprivlačnije, da joj je stvarno jako teško.

Rekla je da zna da je teško i njemu, ali da se on, umjesto da se trudi, povlači sve više, da sad izbjegava ne samo sam seksualni čin već i maženje, grljenje, zajedničke intimne trenutke.

On je bio šutljiviji, a kad sam ga pitala kako mu je čuti ovo što govori njegova supruga, rekao je da je sve to istina, da mu je žao i da ne zna kako da pomogne ni sebi ni supruzi.

Oni su mladi, obrazovani ljudi, oboje u ranim 30-im godinama. Upoznali su se u zajedničkom društvu. On je bio povučeniji, njoj šarmantan i privlačan. Nakon prvog poljupca računali su da su u vezi, ali i dalje se sve odvijalo polako. Njoj je bilo malo čudno što se na tjelesnoj razini stvari odvijaju tako sporo, no tumačila je to sebi njegovom pristojnošću i finoćom.

On je bio šutljiviji, a kad sam ga pitala kako mu je čuti ovo što govori njegova supruga, rekao je da je sve to istina, da mu je žao i da ne zna kako da pomogne ni sebi ni supruzi

Od poljupca do prvog milovanja je prošlo par tjedana. Kroz to vrijeme oni su se jako zbližili, osjetili da se slažu, da imaju zajedničke interese i da im je vrijeme provedeno zajedno prekrasno.

Kad su napokon počeli biti goli jedno pred drugim, ona je njegovu nedovoljno čvrstu erekciju pripisivala nervozi i napetosti, te računala da će se s vremenom sve srediti. Nisu otvoreno pričali o tome. I tako je vrijeme prolazilo.

Odlučili su se vjenčati jer su oboje osjetili da im je jako lijepo skupa, da ni ona ni on nisu imali vezu s osobom s kojom su imali tako puno toga zajedničkog i da žele provesti život jedno s drugim. Ona je uz to još i računala da će se, kad se budu vjenčali, njegova nervoza i napetost smanjiti i će njihovi seksualni odnosi biti bolji.

Brak je započeo, ona se trudila, pokušavala mu pomoći, nastojala biti seksi za njega, smišljala stimulacije i situacije koje bi njemu mogle biti uzbuđujuće. On je erekciju dobivao ako ga je stimulirala rukom, no u trenutku kad bi trebao penetrirati, erekcija bi se izgubila. Kad masturbira, ima erekciju i nema problema s ejakulacijom.

Nakon nekoliko mjeseci neuspješnih pokušaja i njegovog sve većeg izbjegavanja seksa i bilo kakvog milovanja ili intimnosti koja bi mogla dovesti do seksa ona je sebe uvjerila da je problem u njoj, da on ne želi nju, da mu nije dovoljno seksualno privlačna, da mu se ne sviđa njeno tijelo.

Rekla je da je dovela sama sebe svojim razmišljanjima do očaja. U jednom trenutku je shvatila da zaista nije sretna, da je sve ono lijepo što je osjećala između njih dvoje prekriveno njenim mislima o seksualnim neuspjesima i njenoj neprivlačnosti te da se ona samo vrti u tom krugu pokušaja i pogrešaka okrivljavajući sebe i svoj izgled.

Kad je situacija sa smetnjama erekcije trajna, kad usprkos različitim pokušajima nema pomaka niti pozitivnih rezultata, onda je najmudrije potražiti pomoć

Tek tada je potaknula otvoreni razgovor koji je njemu bio vrlo neugodan; prvo ga je pokušavao izbjeći, no na kraju ga je ipak prihvatio i prvi puta joj tada rekao da je smetnje erekcije imao i prije veze s njom. Ne krivi nju, ona mu je privlačna, ne zna o čemu se radi i osjeća se jako nemoćan i nesposoban kao muškarac.

Ona je tada odlučila potražiti pomoć stručne osobe. Morala ga je nagovarati neko vrijeme da pristane da krenu na razgovore i terapiju. Sad su tu i nadaju se da će moći riješiti svoje seksualne smetnje. No sad problem nisu više samo seksualne smetnje. Njene tmurne misli o vlastitoj  neprivlačnosti i nepoželjnosti su sada također problem s kojim se njih dvoje trebaju nositi.

U sličnoj situaciji nađe se velik dio žena čiji partneri imaju erektilne smetnje. Ne reagiraju sve ovako burno kao ona, ali većina žena čiji partner ne može postići erekciju kad pokuša voditi ljubav s njom osjećat će neki oblik nesigurnosti, krivnju, slabljenje samopouzdanja, težinu u odnosu.

Što je mudro učiniti u situaciji kad se žena susretne s erektilnom disfunkcijm svog partnera? Važno je što prije povesti otvoren razgovor s partnerom i saznati da li je on već imao iste smetnje s prethodnim partnericama ili mu se to događa prvi puta? Ako je već imao smetnje, kako se nosio s njima? Da li je bio kod urologa ili seksualnog terapeuta, da li zna nešto o uzrocima svoje disfunkcije?

Naime, važno je znati da erektilna disfunkcija može imati organske, psihogene ili kombinirane uzroke. (Često se kod organskog uzroka nadoveže i strah od neuspjeha kao psihogeni uzročnik, pa tada govorimo o kombiniranim uzrocima.)

Organski uzroci su prisutni u oko 20-50% slučajeva i to su: dijabetes, multipla skleroza, ozljede leđne moždine, deficiti hormona, lijekovi za snižavanje krvnog tlaka, antidepresivi, antipsihotici, zatim alkoholizam, kanabis, kokain i sl. Pušenje je također faktor rizika.

Rekla je da je dovela sama sebe svojim razmišljanjima do očaja. U jednom trenutku je shvatila da zaista nije sretna, da je sve ono lijepo što je osjećala između njih dvoje prekriveno njenim mislima o seksualnim neuspjesima i njenoj neprivlačnosti te da se ona samo vrti u tom krugu pokušaja i pogrešaka okrivljavajući sebe i svoj izgled

Psihogeni uzroci mogu biti stanja stresa, strah od neuspjeha, osjećaj krivnje (seks je nešto loše, prljavo i sl.), neugodni seksualni doživljaji iz djetinjstva, anksiozni i depresivni poremećaji, gubitak interesa za partnericu…

Kad su erektilne smetnje prisutne u vezi, važno je da partnerica koja se boji da je problem u njoj i da ona nije dovoljno privlačna svom partneru otvoreno pita partnera da li mu je privlačna i da li želi seks s njom?

Kod velike većine mojih klijenata s erektilnim smetnjama radilo se o tome da oni silno žele imati seksualni odnos  sa svojom partnericom, sanjaju da vode ljubav s njom i jako pate što ga ne mogu imati i što ne mogu biti ”pravi muškarci“ svojim partnericama. Važno je otvoreno o tome govoriti i na taj način maknuti dio napetosti u seksualnoj dinamici.

Važno je i jasno se postaviti i tražiti pomoć stručne osobe. Rijetko si muškarci s erektilnom disfunkcijom mogu sami pomoći. Naime, količina nervoze, frustracija i nezadovoljstva koje se u takvim situacijama jave učvršćuje smetnju.

Ljutnja partnerice i zamjeranje također učvršćuje smetnju i sigurno neće učiniti da se napetost koju osjeća njen partner smanji.

U našoj kulturnoj atmosferi muškarac kojem se ”ne diže” nije ”pravi”, to je ”katastrofa” i ”smak svijeta”. Citirala sam izraze koje neki moji klijenti koriste kada žele opisati svoje stanje kad penis ”otkaže poslušnost”. Upravo zbog toga nije očekivati da će se situacija srediti sama od sebe.

Dakako, važno mi je napomenuti da nisu sve smetnje erekcije dugotrajne i da ne treba odmah uključivati alarm i tražiti pomoć stručnjaka. Naime, postoje privremene smetnje erekcije kod određenog broja muškaraca koje čine da muškarac u prvo vrijeme s novom partnericom ne može postići erekciju.

Važno je i jasno se postaviti i tražiti pomoć stručne osobe. Rijetko si muškarci s erektilnom disfunkcijom mogu sami pomoći. Naime, količina nervoze, frustracija i nezadovoljstva koje se u takvim situacijama jave učvršćuje smetnju

To može trajati nekoliko tjedana ili mjesec-dva i onda se, kako se muškarac opusti u vezi i kako se napetost zbog nove partnerice smanji, erekcija vrati i par može imati seksualne odnose.

Muškarci koji imaju tu smetnju to znaju jer suveć  bili u sličnim situacijama te očekuju da će se situacija uskoro normalizirati. Dobro je da to kažu partnerici, da ne taje kako se ona ne bi osjećala nepotrebno loše i krivila sebe.

No, kad je situacija sa smetnjama erekcije trajna, kad usprkos različitim pokušajima nema pomaka ni pozitivnih rezultata, onda je najmudrije potražiti pomoć.

Ako se to ne učini, onda se, kao kod para s početka ovog teksta, uz smetnje erekcije mogu pojaviti i smetnje u samopouzdanju partnerice, nesigurnost, nepovjerenje i velika težina u osobnom i partnerskom funkcioniranju.

***

Nataša Barolin Belić
gestalt psihoterapeutkinja, EAGT, ECP
seksualna terapeutkinja
www.barolinbelic.com
[email protected]
GSM: +385 (0) 95 57 35 562

Još tekstova ovog autora:

     Da li je naš seks dovoljno dobar?
     Masturbacija i ljubomora
     Voljeti, a ne posjedovati
     ''Smoke Gets in Your Eyes''
     Starija žena, mlađi muškarac
     Stariji muškarac, mlađa žena: smeta li razlika u godinama?
     Što nesigurnost čini seksu?
     Bol za vrijeme seksualnog odnosa
     ''Normalno'' i ''nenormalno'' u seksualnom životu
     Što kad žena želi seks češće od muškarca?

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1

 • fraktura 2

 • fraktura 3

 • superknjizara

 • vbz 1

 • vbz 2

 • vbz 3

 • vbz 4

 • ljevak 1

 • ljevak 2

 • ljevak 3

 • ljevak 4

 • ljevak 5

 • oceanmore 1

 • oceanmore 2

 • oceanmore 3

 • oceanmore 4

 • golden marketing 1

 • sandorf 1

 • sandorf 2

 • planetopija 1

 • planetopija 2

 • srednja europa 1

 • srednja europa 2

 • srednja europa 3

 • srednja europa 4

 • durieux 1

 • disput 1

 • ks 1

 • ks 2

 • ks 3

 • meandar 1

 • meandar 2

 • meandar 3

 • biblija