autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Imali smo građanski rat

AUTOR: Damir Pilić / 17.01.2015.

Ako iole drži do sebe i svojih javnih obećanja, nova predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović morala bi hitno ukinuti Ustavni sud Republike Hrvatske. Ili smijeniti sve njegove članove. Ili ih barem postrojiti u svom Uredu i svakog suca izdevetati šibom po turu. Ili, u najgorem slučaju, dati ogorčenu izjavu za javnost.

 

Isto tako, ako pobunjeni hrvatski branitelji, koji mjesecima u Zagrebu kampiraju pred zgradom Ministarstva branitelja u Savskoj 66, iole prate tko vrijeđa njihova mjerila digniteta Domovinskog rata, morali bi skupiti ratničke transparente i pobunjenički šator hitno premjestiti iz Savske na Markov trg, gdje se nalazi palača Ustavnog suda.

 

Konačno su, naime, identificirani Jugoslaveni koji 2015. tvrde da je slavni Domovinski rat zapravo bio građanski rat. To su suci Ustavnog suda Republike Hrvatske, njih dvanaest. Imena im možete naći u Narodnim novinama.

Ako iole drži do sebe i svojih javnih obećanja, nova predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović morala bi hitno ukinuti Ustavni sud Republike Hrvatske. Ili smijeniti sve njegove članove. Ili ih barem postrojiti u svom Uredu i svakog suca izdevetati šibom po turu. Ili, u najgorem slučaju, dati ogorčenu izjavu za javnost

 

Vratimo se na trenutak u dramatičnu noć s nedjelje na ponedjeljak, kada je Hrvatska dobila svoju prvu predsjednicu, i na još dramatičnije jutro nakon te noći, kada su suci Ustavnog suda jednom odlukom učinili smiješnom i novu predsjednicu, i pobunjene branitelje, i njihov patriotski žar.

 

Prvi predsjednički potez nove hrvatske liderice, kako znamo, bio je posjet braniteljskom šatoru: netom je održala pobjednički govor u dvorani Hypo centra, nova predsjednica se sjurila do Savske 66 da pozdravi branitelje. Došla bi ona i ranije u Savsku, samo da Karamarko nije oduljio sa svojim pobjedničkim govorom. Svakako, došla je u šator čim je mogla.

 

A kad je već došla, morala je nešto i reći. Pa je onda, između ostaloga, promrzlim veteranima euforično obećala kako nikome neće dozvoliti da Domovinski rat naziva građanskim ratom.

 

O daljnjim postupcima nove predsjednice te dramatične noći nemamo pouzdanih spoznaja: neki tvrde da je nastavila slavlje u uskom privatnom krugu, drugi vele kako je otišla doma vježbati lupanje šakom o stol, dok se treći kunu da je cijelu noć bjesomučno nazivala premijera Zorana Milanovića da odmah, prije nego svane, sazove izvanrednu sjednicu Vlade.

 

A kad je svanulo, nova predsjednica doživjela je grubi atak na vlastitu vjerodostojnost. I to od onih od kojih nije očekivala – od ustavnih sudaca.

Ustavni sud se nije ni bavio pitanjem Glavaševe krivnje, nego se bavio pitanjem građanskog rata. Ustavni suci su, naime, utvrdili da je do 8. listopada 1991. rat u Hrvatskoj bio građanski, a tek nakon tog datuma postaje međunarodni sukob, jer je tog dana stupila na snagu odluka hrvatskog Sabora o prekidu svih veza s bivšom državom

 

Pođimo sada do Markova trga, gdje se nalazi palača Ustavnog suda, u kojoj se u tjednu uoči drugog kruga predsjedničkih izbora radilo sve u šesnaest. Pardon, sve u dvanaest.

 

Dakle, četiri dana zaredom dvanaest sudaca Ustavnog suda održavalo je tematske kolegije o slučaju žalbe osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša. Zadnji, četvrti kolegij, održali su u subotu, dan uoči izbora: novinari su začuđeno primijetili da ustavni suci nikad ranije tematski kolegij na kojem rješavaju neki predmet nisu održavali subotom. U ponedjeljak, dan nakon izbora, ustavni suci ponovo su se sastali da glasaju o presudi, a istog dana su tu presudu i objavili.

 

A presuda veli: poništava se pravomoćna presuda kojom se Glavaš osuđuje zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Je li u međuvremenu utvrđeno kako Glavaš nema nikakve veze s mučenjima i ubojstvima osječkih Srba?

 

Nije. Ustavni sud se nije ni bavio pitanjem Glavaševe krivnje, nego se bavio pitanjem građanskog rata. Ustavni suci su, naime, utvrdili da je do 8. listopada 1991. rat u Hrvatskoj bio građanski, a tek nakon tog datuma postaje međunarodni sukob, jer je tog dana stupila na snagu odluka hrvatskog Sabora o prekidu svih veza s bivšom državom.

Ustavni sud je doveo novu predsjednicu u nezavidnu situaciju. Ako ih išiba po turu, ispast će nedemokratska političarka koja se upliće u svetu neovisnost sudbene vlasti. A ako ih ne išiba, ispast će da su njena obećanja samo prazne riječi koje vjetar raznosi po bespućima povijesne zbiljnosti

 

Stoga se, vele ustavni suci, za zločine počinjene do 8. listopada 1991. ne mogu uz ženevske konvencije primjenjivati kriteriji međunarodnog sukoba (po kojima je Glavaš osuđen) nego kriteriji građanskog rata. Razlika je u tome što se zločini iz međunarodnog rata tretiraju kao ratni zločini, a zločini iz građanskog rata kao ”obična“ ubojstva civila.

 

Drugim riječima, pravosudna krema Republike Hrvatske presudila je da smo najveći dio ratne 1991. godine vodili građanski rat. Tu odluku Ustavni sud je službeno objavio samo par sati nakon što je nova predsjednica svečano obećala braniteljima kako nikome neće dozvoliti da Domovinski rat zove građanskim.

 

Očito je: Ustavni sud je doveo novu predsjednicu u nezavidnu situaciju. Ako ih išiba po turu, ispast će nedemokratska političarka koja se upliće u svetu neovisnost sudbene vlasti. A ako ih ne išiba, ispast će da su njena obećanja samo prazne riječi koje vjetar raznosi po bespućima povijesne zbiljnosti.

 

Također je Ustavni sud u nezavidnu situaciju doveo i branitelje: digli su ustanak zbog fantomskih Jugoslavena koji navodno dezavuiraju Domovinski rat svodeći ga na građanski, a sada im je Jugoslavija progovorila kroz Ustavni sud zemlje za koju su se borili.

 

Prava udbaška zavjera, rekao bi naš čovjek.

 

(Prenosimo s portala Slobodne Dalmacije).

Još tekstova ovog autora:

     Rat je omogućio da Netanyahu odgodi odlazak u zatvor
     Ivo Jelić: In memoriam – Domovinski je rat bio i građanski rat
     SFRJ i druge vražje sile
     Hrvat ste? Čitajte Krležu!
     Psihoanaliza Savske 66
     Tako je govorio Stipe Šuvar
     Boris Dežulović: ‘‘Jebe nas zapravo to svjetlo na kraju tunela“

> Svi tekstovi ovog autora
Objavljeno u: ODJECI
Oznake: Odjeci
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1