autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Imamo li iskrenu namjeru zaštiti čovjeka i osigurati mu mir?

AUTOR: Aziz ef. Hasanović / 11.09.2016.
Aziz ef. Hasanović

Aziz ef. Hasanović

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata IZ RH
KURBAN BAJRAMSKA PORUKA 2016./1437.

Hvala Bogu Stvoritelju svih svjetova, neka je mir i blagoslov na Njegove poslanike od Adema do Muhameda a.s..

Svjedočimo da je Bog jedan i da je Muhamed a.s. Njegov sluga i poslanik.

Hvala Bogu na svim blagodatima kojima nas je obdario poglavito na blagodati istinske vjere koja nas vodi, štiti i usmjerava u životu.

Njemu hvala za svaki udah, svaki pogled, svaku izgovorenu riječ, svaki treptaj oka našeg. Njemu hvala na daru života koji nas priprema za susret s Njim, hvala Mu na daru smrti i nagradi koja slijedi u Vječnosti.

Poštovana braćo i sestre,

nalazimo se u ozračju Bajrama 1437. hidžretske odnosno 2016. godine. Veliki broj muslimana diljem svijeta dočekuju ga na svetim mjestima obavljajući petu islamsku dužnost hadž i time upotpunjuju svoju uzvišenu vjeru islam.

Muslimani koji su ostali kod svojih kuća svakako su u dovama (molitvama) i mislima s njima jer su to odabrani dani koji dodatno intenziviraju našu pobožnost bez obzira gdje se nalazili.

Krik boli i velike patnje kroz koje prolaze stanovnici Iraka, Sirije, Afganistana i drugih zemalja ne mogu i ne smiju ostaviti ravnodušnim ni jednog razumom obdarenog čovjeka na zemaljskoj kugli, poglavito muslimana u čije ime navodno netko provodi teror i zulum nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihova vjekovna ognjišta

Svi muslimani, kako oni koji su na hadžu tako i oni koji su kod svojih kuća, zabrinuti su zbog stravičnih prizora koji se događaju Ummetu danas.

Krik boli i velike patnje kroz koje prolaze stanovnici Iraka, Sirije, Afganistana i drugih zemalja ne mogu i ne smiju ostaviti ravnodušnim ni jednog razumom obdarenog čovjeka na zemaljskoj kugli, poglavito muslimana u čije ime navodno netko provodi teror i zulum nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihova vjekovna ognjišta.

Dignimo svoj glas protiv takvih postupaka, osudimo to najvećom osudom i recimo, po ne znam koji put, to nije islam i nitko i nigdje ne može i ne smije zloporabiti vjeru islam radeći takva zlodjela.

Ovo je vrijeme kada se moramo svi, kako muslimani tako i nemuslimani, poglavito oni koji upravljaju svjetskim procesima, preispitati: da li smo dovoljno učinili u prevenciji ovih događanja, da li imamo iskrenu namjeru zaštiti čovjeka i osigurati mu mir i stabilnost u kojoj će konzumirati sva prava Bogom dana čovjeku ili su jače neke, od nas skrivene, namjere?

Da li svojim neprimjerenim postupcima i dvostrukim aršinima dajemo povoda za ovakva i slična događanja?

Ovo su pitanja koja moramo promišljati i na koja moramo naći odgovore ako želimo svojim potomcima ostaviti mir i sigurnost kao najveće vrijednosti.

Mir nije sve ali bez mira sve je ništa.

Uz ovaj Bajram nužno se je prisjetiti i našeg praoca Ibrahima a.s. koga časte, priznaju i jednako poštuju Židovi, kršćani i muslimani. Siguran sam da njegovo traganje za istinom može svima pomoći u pronalaženju istine.

Njegovi napori u pronalaženju istine nagrađeni su od Svevišnjeg Boga.

Prihvaćanjem Istine biva stavljen na različita iskušenja, patnje, lomače, žrtvom vlastitog sina.

Ovo je vrijeme kada se moramo svi, kako muslimani tako i nemuslimani, poglavito oni koji upravljaju svjetskim procesima, preispitati: da li smo dovoljno učinili u prevenciji ovih događanja, da li imamo iskrenu namjeru zaštiti čovjeka i osigurati mu mir i stabilnost u kojoj će konzumirati sva prava Bogom dana čovjeku ili su jače neke, od nas skrivene, namjere?

Snagom svoje vjere Ibrahim a.s. sve podnosi svjestan nagrade koju je Svevišnji obećao onima koji vjeruju, ustrajavaju u pokornosti i činjenju dobrih djela.

Potrudimo se učiniti svoja djela trajnima, prije svega iskrenim nijjetom/nakanom, a onda i vrijednošću, jer ono što damo od sebe i ostavimo iza sebe, kao trajnu vrijednost i dobro uistinu, jedino je naše.

Onaj tko slijedi Ibrahimovu vjeru mora biti spreman na iskušenje, patnju i žrtvu.

Kao znak da slijedimo Ibrahimov put muslimani žrtvuju kurban upravo u ovim danima. Kurbanskim mesom želimo osvijestiti Ibrahimovu žrtvu vlastitog sina i zaštiti naše živote, sinove i kćeri.

Istim mesom želimo nahraniti siromašne i potrebite. Puno je danas onih koji su potrebiti našoj pomoći.

Sve je više gladnih koje treba nahraniti, mnogo je onih koje treba odjenuti kao i onih koje treba stambeno zbrinuti. Pomaganjem uljepšajmo i njihove bajramske dane i olakšajmo njihove živote.

Braćo i sestre,

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Još tekstova ovog autora:

     Stav islama u vezi pobačaja
     Ramazan šerif mubarek olsun!
     Mi se, muslimani u RH, ne bojimo izbjeglica i migranata!
     Ne Islam, već muslimani su ti koji trebaju reformu
     Napadi na Hasanbegovića nisu islamofobija
     Koliko činimo za napaćene ljude?
     Muftijin apel za spas Tomislava Salopeka
     Ustrajmo u dobru!
     Ka dijalogu - bez straha
     Solidarnost kao bogatstvo

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1