autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Oružje za preživljavanje mraka

AUTOR: Jerko Bakotin / 28.01.2016.

Povijest poraženihDragan Markovina, ”Povijest poraženih”, Jesenski i Turk, Zagreb, 2015.

Traumu rađanja nove države pobjednici moraju legitimirati kao apsolutno nužnu i izbrisati javnu memoriju na mogućnost drugačijih ishoda, odnosno eliminirati elemente koji narušavaju oktroirani narativ i hegemonsku politiku kolektivnog sjećanja.

Pobjednici povijest brišu, a poraženi su često dva puta ubijeni: ponekad i fizički, a svakako simbolički. Historičar Dragan Markovina u nedavno objavljenoj knjizi ”Povijest poraženih” (Jesenski i Turk, 2015.) na primjeru Dalmacije donosi višeslojnu historiju ”odozdo”, priče zbrisanih zajednica, pobornika pobijeđenih ideja i neposlušnih pojedinaca: Talijana i Srba, autonomaša i integralnih Jugoslavena, takozvanih orjunaša, te komunista i opozicionara od Vicka Krstulovića do Gorana Babića i feralovaca.

Priča je to o uništavanju manjinskih komponenti sve dok od pluralnog hrvatsko-srpsko-talijanskog identiteta nije preostalo isključivo jedno: Hrvat-katolik. Porazno je da reakcionarni dio Dalmacije barem od 1797. u svakoj ideji modernizacije vidi židovsko-komunističku urotu s ciljem razaranja ”tradicionalnih vrijednosti”.

Priča je to o uništavanju manjinskih komponenti sve dok od pluralnog hrvatsko-srpsko-talijanskog identiteta nije preostalo isključivo jedno: Hrvat-katolik. Porazno je da reakcionarni dio Dalmacije barem od 1797. u svakoj ideji modernizacije vidi židovsko-komunističku urotu s ciljem razaranja ”tradicionalnih vrijednosti”

Već tada je fra Andrija Dorotić opciju uvođenja francuske revolucionarne vlasti – nasuprot austrijske, klerikalne – okrstio kao jakobinsko-ćifutsku zavjeru. Od retorike tog popa pa do one Marka Perkovića u Dalmaciji se nije promijenilo apsolutno ništa.

Markovinin pristup znači miniranje crno-bijelih slika i dijagnosticiranje do tada nevidljivih kontinuiteta, u skladu s postavkom Pierrea Noraa po kojoj je ”službena povijest antagonizirana s pamćenjem”, što nerijetko važi i za znanost posvećenu teleološkoj priči o mukotrpnom hodu ka nacionalnoj državi.

Zatiranje romanske baštine, nametanje Talijanima kolektivne krivnje za fašizam i percepcija njihovog egzodusa kao poželjnog ispostavljaju se kao matrica po kojoj će pedesetak godina kasnije biti tretirani i Srbi, a (jugo)slavenski šovinizam kao prethodnik hrvatskog.

Autor ne ekskulpira krivnje pripadnike tih zajednica, koji su se redovito odavali vlastitim šovenskim projektima i time asistirali hrvatskom nacionalizmu. Ipak, upravo je Talijan 1942. u Splitu bacio bombu na fašističku limenu glazbu, a suludo inzistiranje Srba na secesiji izgleda razumljivije u kontekstu činjenice da je mjesecima prije bombardiranja Zadra pogromaška rulja uz pratnju hrvatske policije uništila više od stotinu objekata u vlasništvu Srba.

Među izbrisane događaje spadaju i splitski spomenik kralju Aleksandru, inzistiranje dalmatinskih Hrvata 1918. na što bržem ujedinjenju sa Srbijom – u trenucima kada Stjepan Radić izgovara čuvenu peradarsku poredbu – ili plan Tina Ujevića i Vlade Čerine da preduhitre Mladu Bosnu i u ime jugoslavenstva ubiju Franju Ferdinanda.

Autor, čini se, odvaja ekonomski i idejni aspekt, stavljajući naglasak na ideologije, odvojeno od materijalne osnove, pa izriče stav – razumljiv, ali možda problematičan – po kojem je poništavanje rezultata socijalističke revolucije manji problem od nacionalizma.

Autor ne ekskulpira krivnje pripadnike tih zajednica, koji su se redovito odavali vlastitim šovenskim projektima i time asistirali hrvatskom nacionalizmu. Ipak, upravo je Talijan 1942. u Splitu bacio bombu na fašističku limenu glazbu, a suludo inzistiranje Srba na secesiji izgleda razumljivije u kontekstu činjenice da je mjesecima prije bombardiranja Zadra pogromaška rulja uz pratnju hrvatske policije uništila više od stotinu objekata u vlasništvu Srba

Druga tema knjige potpuno je rastakanje svih postignuća Jugoslavije kao ”najozbiljnijeg modernizacijskog projekta na ovim prostorima” (Marie-Janine Calic), odnosno pretvaranje ex-socijalističkih republika u ”polukolonije” u kojima su – u slučaju Hrvatske – Crkva i HDZ razgradili sekularnu državu, odgojili ksenofobnu i konzervativnu generaciju, proveli reviziju NOB-a i legitimirali kriptoustaštvo.

Markovina glavnog krivca za takav razvoj locira u politici SKH-a i SDP-a koji su u bitnom preuzeli ideološki okvir tuđmanizma. U to se uklapa i spomeničko izjednačavanje žrtava fašizma i komunizma, provedeno za vrijeme posljednje SDP-ove vlade.

Što se Splita tiče, zaključuje autor, ”otvoriti frontu protiv gradskog SDP-a (…) bio bi jedini ispravan antifašistički čin”. Nasuprot svim domobranskim, licemjernim tendencijama građanskog društva (poput osude holokausta bez spominjanja genocida nad Srbima), Markovina se, naslonjen na teze Viktora Ivančića o Srđi Popoviću, zalaže za odlučnu rehabilitaciju jugoslavenstva kao jedinog emancipatornog stajališta, a ne libi se ni decidiranih stavova poput onoga o neuspjehu državotvornog projekta, svrstavanja uz Miloša Žanka nasuprot proljećarima ili citiranja Šime Vranića, aktera zagrebačke ‘68. po kojem je, za razliku od ”Tuđmanistana”, SRH ”najuspješnija država u povijesti hrvatskog naroda”.

Da se odmaknemo od prepričavanja, knjizi se može uputiti nekoliko prigovora.

Markovina, čini se, odvaja ekonomski i idejni aspekt, odnosno klasičnim rječnikom ”bazu” i ”nadgradnju”, stavljajući naglasak na ideologije, odvojeno od materijalne osnove, pa izriče i stav – razumljiv, ali možda problematičan – po kojem je poništavanje rezultata socijalističke revolucije manji problem od nacionalizma.

Međutim, upitno je mogu li se događanja 1980-ih i 1990-ih godina objasniti izvan političko-ekonomskog strukturnog sklopa – analize zatvaranja republika unutar svojih granica, interesa partijskih, menadžerskih, tranzicijskih i intelektualnih elita te klasnih promjena – dakle teorije države i odnosa unutar dijagrama sila njezinih vladajućih frakcija.

Manji dio knjige, naročito onaj koji donosi događanja posljednjih godina, kompiliran je dijelom od novinskih članaka, pa pratitelji društvenih gibanja u zemlji neće – za razliku od vrlo intrigantne arheologije esula, jugounitarista i radničkog pokreta ili distinkcije refleksivne i restaurativne nostalgije iz prvog djela – doznati mnogo novog ni u pogledu činjenica ni u pogledu teza. Autorov diskurs prema odabranim kontraakterima, također, ponekad djeluje presentimentalan, bez imalo kritičkog odmaka

U suprotnom, ostajemo nijemi pred pitanjem zašto su mase protiv vlastitih interesa podržale nacionaliste, dok nacionalizam postaje vrst usuda, neobjašnjive metafizičke sile koja nastaje izolirano od društvene realnosti: opisali smo posljedice, ali uzroci su nam nepoznati. Od ”nove ljevice” Markovinu razlikuje i podozrivost prema klasnoj borbi i direktnoj demokraciji u sadašnjici.

Manji dio knjige, naročito onaj koji donosi događanja posljednjih godina, kompiliran je dijelom od novinskih članaka, pa pratitelji društvenih gibanja u zemlji neće – za razliku od vrlo intrigantne arheologije esula, jugounitarista i radničkog pokreta ili distinkcije refleksivne i restaurativne nostalgije iz prvog djela – doznati mnogo novog ni u pogledu činjenica ni u pogledu teza. Autorov diskurs prema odabranim kontraakterima, također, ponekad djeluje presentimentalan, bez imalo kritičkog odmaka.

Unatoč primjedbama – a ovo, na kraju, nije strukturalistička analiza (post)jugoslavenske države, nego esejistička studija iz politike sjećanja s elementima osobnog svjedočanstva – imajući u vidu da se ”društvena i politička moć ponajprije predstavljaju kroz kontrolu nad poviješću i prostorom”, činjenicu da se identitet oblikuje kroz diskurs te napore koje nacionaltregeri i domobrani ulažu da unište njima suprotstavljene memorije, ovo djelo je potrebno i dosljedno antirevizionistički angažirano sredstvo otpora narativu šovinističkog državotvorstva i prava minihrestomatija disonantnih glasova.

”Knjige su oružje u ratu ideja”, rekao je Roosevelt. ”Povijest poraženih” oružje je za preživljavanje mraka.

(Prenosimo s portala Novosti).

Još tekstova ovog autora:

     Branimir Vidmarović: Kijev će doći do neutralnosti
     Ivo Goldstein: Hrvatski Srbi su ključna tema
     Transatlantski problemi opstaju
     Na korak do zabrane bleiburške komemoracije
     Današnji svijet je slobodno tržište za nasilje
     Statistička greška Hrvatska
     HND je nagradio huškanje i falsificiranje povijesti

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1