autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Papa: Ratovi i klimatske promjene su prepreka borbi protiv gladi

AUTOR: AUTOGRAF / 17.10.2017.
Papa Franjo

Papa Franjo

Osigurajte ne samo nužnu proizvodnju i pravednu raspodjelu dobara, nego iznad svega ”pravo svakog čovjeka da se hrani prema svojim potrebama”, rekao je papa Franjo prilikom otvaranja proslave Svjetskog dana hrane u sjedištu FAO-a u Rimu u ponedjeljak 16. listopada.

Ovogodišnja tema je: ”Promijeniti budućnost migracija. Ulaganje u sigurnost hrane i ruralni razvoj”. Papa je potaknuo međunarodnu zajednicu na ”dobru volju” i ”dijalog” kako bi zaustavili sukobe i potpuno se zauzeli za razoružanje jer je moguće zaustaviti upotrebu oružja za masovno uništenje.

Druga prepreka svjetskoj ravnoteži su klimatske promjene, primijetio je Papa i istaknuo da se neke zemlje udaljavaju od Pariškog sporazuma o klimi koji je jedan od pravnih instrumenata međunarodne zajednice i namjesto da ga razvijaju ponovo se pojavljuje nepoštovanje ekosustava, manipuliranje i kontroliranje ograničenih resursa na planeti, pohlepa i profit.

Papa je potaknuo međunarodnu zajednicu na ”dobru volju” i ”dijalog” kako bi zaustavili sukobe i potpuno se zauzeli za razoružanje jer je moguće zaustaviti upotrebu oružja za masovno uništenje

Borba protiv gladi ne bi trebala biti predstavljena kao neizlječiva bolest vezana uz migracije.

Potreban je svjetski savez kako bi se migracije događale na sigurniji i uređeniji način na čemu rade Ujedinjeni narodi i što zahtijeva koordinirano i sustavno djelovanje vlada tako da svrha te borbe bude susret naroda a ne isključivanje i ranjavanje, istaknuo je Franjo.

U nastavku je upitao zašto se ne bi u međunarodnu suradnju mogla uvesti ”kategorija ljubavi”, zašto evanđeosko načelo ne bi postalo ”načelo humanosti” u jeziku međunarodnih odnosa i dodao je kako bi diplomacija i multilateralne ustanove trebale njegovati sposobnost ljubavi jer to je glavni put koji jamči ne samo sigurnost hrane, nego i cjelokupnu sigurnost ljudi.

Treba se boriti protiv pojedinih skupina koje rade na korumpiran i nezakonit način i u tome treba sudjelovati i Katolička Crkva, kako bi se postiglo dobro čitave ljudske obitelji

Ne može se podijeliti ljudska obitelj između onih koji imaju previše i onih kojima manjka ono temeljno, rekao je Papa i ponovio podatak koji je naveo glavni ravnatelj FAO-a, Jose’ Graziano da Silva, da danas u svijetu imamo 740 milijuna selilaca, te je potaknuo da se taj jaram siromaštva rješava prevencijom razvojnih projekata koji stvaraju nova radna mjesta i sposobnost da se suočavamo s klimatskim i ekološkim krizama.

Na kraju je rekao da se ne smiju oduzimati obradive površine narodima, prepuštajući da veliki ostvaruju profit u suradnji možda čak i s onima koji bi trebali štiti interese naroda.

”Treba se boriti protiv pojedinih skupina koje rade na korumpiran i nezakonit način i u tome treba sudjelovati i Katolička Crkva, kako bi se postiglo dobro čitave ljudske obitelji”, kazao je Papa.

(IKA)

Još tekstova ovog autora:

     HND o prijetnjama novinarima Nacionala: došli su opasni dani
     Prizanja HND-a za 2023. – glavna nagrada Dori Kršul
     In memoriam Damir Matković
     Biskupi Europe za proširenje EU kao “snažna poruka nade”
     Neoustaški nasrtaji na kampanju ''Hrvatska treba Srbe''
     In memoriam: Mirjana Krizmanić
     Upozorenje Milanoviću. Moguće i poništavanje listi
     Bog je bio moja snaga i pjesma i moj Spasitelj
     In memoriam: Danijel Dragojević
     Vijeće časti HND-a: Bratičević vs Bat / Naš odgovor na laž

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1