autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Peticija za uvođenje seksualnog odgoja u škole

AUTOR: Novosti / 02.02.2021.

seksualni-odgojPortal Reci.hr, uz podršku 16 udruga, pokrenuo je peticiju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta. Poticaj im je bio kampanja “Nisam tražila” koja je, kako kažu, razotkrila razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, radnim mjestima i ulicama. Jer, nastavljaju, sveobuhvatno seksualno obrazovanje unutar sustava obrazovanja jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja.

“Razmjeri ovog problema, za koji nitko ne želi preuzeti odgovornost, zastrašujući su: svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, a više od 90 posto seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja ne bude nikada prijavljeno ili otkriveno”, stoji u priopćenju organizatora peticije.

Zdravstveno obrazovanje koje je 2019. godine uvedeno kao izvannastavni predmet, drže organizatori peticije, nije ni adekvatno niti se provodi. Također dodaju kako su istraživanja provedena među mladima prije deset godina pokazala da 83 posto njih želi seksualnu edukaciju u školama, što je potvrdilo i istraživanje provedeno prije tri godine u kojem su mladi u Hrvatskoj odgovarali na pitanja što znaju i što uče o seksualnosti, a 80 ih se izjasnilo da žele seksualno obrazovanje u škole.

Više od 15 udruga pokrenulo je peticiju za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole kao obaveznog predmeta povodom kampanjeNisam tražilau kojoj se upozorava na seksualno uznemiravanje

“Konkretno, žele učiti o slobodnom i informiranom pristanku, reproduktivnom zdravlju, o rodno uvjetovanom nasilju, rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji te seksualnom nasilju. Žele, dakle, učiti o temama koje postojeći izvannastavni predmet Zdravstvenog odgoja trenutno ne pokriva”, ističu organizatori peticije.

Dodaju i kako je država dužna djeci i mladima unutar sustava javnog obrazovanja pružiti informacije koje će im pomoći da čuvaju i štite seksualno i reproduktivno zdravlje i prava.

“Država je dužna pružiti im znanje temeljem kojeg mogu prepoznati seksualno nasilje i na njega reagirati. Brojne kampanje posljednjih godina u Hrvatskoj i regiji pokazale su da su žene i djevojčice spremne prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju koje doživljavaju. Red je na državi da prekine šutnju i adekvatno pristupi prevenciji seksualnog nasilja. Uvedite obvezno seksualno obrazovanje u škole i preuzmite odgovornost”, poručili su organizatori peticije.

Podupiratelji Peticije koju možete potpisati OVDJE su Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri…

(Prenosimo s portala Novosti).

 

KOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN, POZIVOM NA BROJ 060 800 333 ILI SLANJEM SMS PORUKE NA 647647 UZ KLJUČNU RIJEČ DEMOS. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     VIDEO Pogledajte dokumentarac "Dubine Velebita" o logoru Jadovno
     "Nisam prijavila" - stotine svjedočanstava zašto
     U Kninu obilježeno 77. godina od oslobođenja Dalmacije
     Srpski jezik i ćirilica konačno u statutima škola
     Kako ih približiti?
     Parastos za likvidirane na koranskom mostu
     Manjinama na HRT-u samo sat vremena sedmično
     Vojvodina za Baniju
     Hrvatska mora platiti odštetu građaninu srpske nacionalnosti
     Čija je istina jača?

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1