autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Šalje li Plenković napredovanjem Kuščevića poruku DORH-u?

AUTOR: Jasmin Klarić / 21.09.2019.
Jasmin Klarić

Jasmin Klarić

Alternativna stvarnost bila bi dosta prihvatljivo objašnjenje. Dakle, da je sve ovo što gledamo posljednjih godina, mjeseci i tjedana, zapravo, posljedica činjenice da je Hrvatska u jednom trenutku naletjela na prostorno-vremensku anomaliju i odskočila o paralelni univerzum.

Jer, kako je moguće, pri zdravoj pameti, sebi objasniti da čovjek koji je kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nedavno tvrdio da je siguran da će mirovinski sustav ostati bez 45 milijardi kuna prođu li sindikalni zahtjevi, danas, dan nakon što je te iste zahtjeve Vlada prihvatila, u svojstvu ministra rada i mirovinskog sustava izjavljuje da “Vlada želi vratiti povjerenje građana”.

Nikako. Osim pogreškom u samom tkivu stvarnosti.

No, Josip Aladrović i njegov čudesni slučaj nedostajućih milijardi, nije najnestvarniji primjer hrvatske današnjice. Prije samo dva i po mjeseca, premijer Andrej Plenković je, prihvaćajući ostavku ministra uprave Lovre Kuščevića, procijedio: “S obzirom na sve okolnosti koje traju proteklih tjedana u javnosti i medijima, procijenili smo da se time čini velika šteta i njemu i Vladi i da to nema nikakvog smisla. Kuščević sada mora riješiti sve nedoumice koje su sada u javnosti i na taj način si omogućiti nastavak političkog djelovanja”.

Plenković je zapovjedno odgovoran za svu kadrologiju HDZ-a, pa tako sramotno Kuščevićevo imenovanje može poslužiti da se još malo pred unutarstranačke izbore otvore bokovi sadašnjoj vrhušci HDZ-a

U međuvremenu su stvari za Kuščevića postale malo zažarenije od “okolnosti u javnosti i medijima”. DORH je protiv njega podnio kaznenu prijavu i otvorio istragu, a Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora mu je skinulo zastupnički imunitet. Danas je vladajuća većina predložila Lovru Kuščevića za člana saborskog Odbora za zakonodavstvo.

Kao da ovo dosad nije dovoljno ludo, valja naglasiti da se saborski Odbor za zakonodavstvo bavi, između ostalog, usklađenošću zakona i drugih akata s pravnim sustavom RH. Kuščević je, između ostalog, osumnjičen za falsificiranje amandmana na Prostorni plan, dokument koji ima snagu zakona.

Kako se čak i alternativni svemir, u kojem se, utvrdili smo na početku, Hrvatska jamačno mora nalaziti, ipak ravna po nekim pravilima, valja pokušati objasniti koji su mogući razlozi ovoliko neobičnog postupanja vladajuće stranke.

Prvi se zaključak nameće u prvoj sekundi. Plenkovića, aladroviće, kuščeviće i svu tu ekipu, jednostavno, više nije briga. Kriteriji za obavljanje javne dužnosti su u zemlji naknadno (o)kupljene parlamentarne većine toliko pali da je vlast uvjerena kako sve može proći.

Što misli o tome preživjeli dio kritičke javnosti – savršeno ih ne zanima. Osim, u ekstremnim situacijama, kad kao u priči oko Kuščevića medijski pritisak ipak naraste do nepodnošljivih razina.

Slaba strana ove teorije je sam Kuščević – radi se o liku na kojeg je javnost posebno alergična. Je li moguće da vladajući misle da su baš toliko nedodirljivi?

Druga mogućnost je – crni labud. Odnosno, da Plenkoviću zapravo imenovanje kompromitiranog dužnosnika pod istragom u saborski Odbor za zakonodavstvo smješta ljuta stranačka oporba, spremna na sapunanje daske predsjedniku HDZ-a na najlukavije moguće načine.

Jer, naravno da je Plenković zapovjedno odgovoran za svu kadrologiju HDZ-a, pa tako sramotno Kuščevićevo imenovanje može poslužiti da se još malo pred unutarstranačke izbore otvore bokovi sadašnjoj vrhušci HDZ-a.

U srpnju prošle godine HDZ-ov senator i bivši ministar Kalmeta je, iako je protiv njega trajalo suđenje, iznenada vraćen u vrh HDZ-a. Pet tjedana nakon toga krunski svjedok je pred sudom promijenio iskaz i više nije spominjao bivšeg ministra. Jučer je Kalmeta nepravomoćno oslobođen. U petak je Kuščević predložen za člana Odbora za zakonodavstvo

Slabost ove teorije je, pak, u tome da bi ovo značilo da je Plenković već izgubio kontrolu nad strankom, u što je teško povjerovati dok obnaša najmoćniju političku funkciju u zemlji, onu premijersku.

Treća mogućnost je Božidar Kalmeta. U srpnju prošle godine HDZ-ov senator i bivši ministar Kalmeta je, iako je protiv njega trajalo suđenje, iznenada vraćen u vrh HDZ-a. Izabran je za pomoćnika glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića.

Pet tjedana nakon toga krunski svjedok protiv Kalmete, Drago Tadić, pred sudom je promijenio iskaz i više nije spominjao bivšeg ministra. Jučer je, pak, Kalmeta nepravomoćno oslobođen.

Šalje li se možda, vjerojatnim biranjem Kuščevića u saborski Odbor za zakonodavstvo znakovita poruka onima koji su zaduženi za provođenje i zaštitu zakona, a koji ga, eto, upravo istražuju? Hoćemo li za nekoliko mjeseci ili godinu dana, ako Kuščević bude oslobođen svih sumnji, spominjati i ovo imenovanje kao zanimljivu koincidenciju?

Slaba točka ove teorije je, kako kaže i obrazloženje presuda o Kalmeti, što se radi tek o skupu indicija. I što je ljudski teško prihvatiti da je ova alternativna stvarnost u kojoj je zapela Hrvatska baš toliko tragična.

(Prenosimo s portala Telegram).

 

UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN, POZIVOM NA BROJ 060 800 333 ILI SLANJEM SMS PORUKE NA 647647 UZ KLJUČNU RIJEČ DEMOS. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Milanović je jači od Grabar-Kitarović
     Ovako se, dramatično, topila prednost predsjednice
     Predsjednicu naprosto nije briga za hrvatsko pravosuđe
     Potezi KGK: strah od poraza ili gubitak kontrole?
     Može li Dario Hrebak oživjeti HSLS? Kako je počeo – teško
     Mrtva djeca, silovane žene i ćirilica. Isplativ Penavin svijet
     ''Hrvatska do Kupresa'' nije samo još jedna besmislica KGK
     Plenković ide s moćnim adutom – mijenjanjem rasporeda blagdana
     Najopasniji protivnik KGK je Škoro, a ne Milanović
     HVIDRA previše podsjeća na mržnju s početka 90-ih

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1