autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Ustavni sud za referendum o braku

AUTOR: Andrea Latinović / 15.11.2013.

Ustavni sud donio je jučer odluku o raspisivanju referenduma o braku najavljenoga za 1. prosinca. Dakle, građani će na prvome narodnom referendumu odlučivati o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene.

 

Tom sudu, koji je temeljni čuvar ustavnog poretka, prethodnih tjedana stigao je velik broj prijedloga građana i udruga, a svi su oni tražili ocjenu ustavnosti odluke o referendumu i samog referendumskog pitanja. I sami su se suci podijelili oko pitanja treba li Ustavni sud uopće ocjenjivati ustavnost referenduma.

 

Dio ih je isticao da se Ustavni sud mora jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice značila za položaj LGBT manjine u Hrvatskoj. Drugi su tumačili da Ustavni sud nema potrebu reagirati na prijedlog građana jer jedino Sabor ima pravo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, što je odbio učiniti pri donošenju odluke o raspisivanju referenduma.

 

Čitava se država mjesecima bavi ovim pitanjem; nesumnjivo je to važno s obzirom na to da je riječ o elementarnim ljudskim pravima. Posebice je to osjetljiva tema u državi u kojoj je većina građana katoličkog opredjeljenja, a sve rasprave o tome treba li legalizirati istospolne zajednice redovito postaju sredstvo nesmiljenih političkih obračuna.

 

U redu, ako i imamo tih 46-47 milijuna kuna, koliko će navodno stajati referendum, iako ih, objektivno, s obzirom na stanje u državnoj blagajni – nemamo, riješimo konačno i ovaj problem! Koji nas, zapravo, muči otkada je stvorena hrvatska država jer se ovo pitanje konstantno periodično otvara. U zemlji kakva je Hrvatska, razorenoj ratom, kriminalnom privatizacijom i pretvorbom, koju su potom opljačkali vlastiti moćnici, sazrelo je vrijeme, ma koliko mnogi tvrdili kako imamo pametnija posla, da se i ovo pitanje stavi na dnevni red. I izglasuje – ZA ili PROTIV.

 

Danima se lamentira kako je predsjednica Udruge ”U ime obitelji”, sada već notorna Željka Markić, opasno prešla granicu braneći svoj stav da je brak zajednica muškarca i žene. Da razjasnimo – ona ima pravo na svoj stav. Kao što imaju pravo i oni koji tvrde da mogućnost braka treba dati i istospolnim zajednicama. No Ž. Markić vrlo je riskantno zagazila i na teren samohranih roditelja, samaca, dakle, svih onih koji nisu u konvencionalnom braku. Uvrijedila je zapravo sve koji imaju i podižu svoju djecu, skrbe se o njima, a nisu imali tu sreću, ili nesreću, da budu u formalnoj bračnoj zajednici. E, tu treba podvući crtu – nitko u ovoj državi, koja se diči time da je demokratska i da poštuje građanska i sva druga prava (koja god ona bila, barem na papiru), nema pravo huškački prozivati na linč onih koji su drugačiji. Zvali se oni Željka, Marko, Janko, potpuno je svejedno.

 

Stoga, izađimo svi na referendum i zaokružimo odgovor koji je ujedno i naš svjetonazor, naš stav i naše mišljenje! Na koje imamo pravo, kakvo bilo. To i jest naša obveza 1. prosinca. Bude li ishod referenduma drugačiji od onoga kakav smo priželjkivali, nemojmo se opravdavati da nam se nije htjelo izaći jer nas ne zanima ovo pitanje.

Još tekstova ovog autora:

     Visokorizična nedjelja za budućnost
     Živeti kao sav normalan svet
     Teškom mukom do odricanja
     I u SDP-u kontrolirani izbori
     Za Toyote imamo, ali za vrtiće ne
     Dosta je gaženja po žrtvama
     Sramota koja ostaje urezana u povijest
     Stožer ne poštuje vukovarske žrtve
     Ne postoji ''vukovarska'' i ''nevukovarska'' Hrvatska!
     ''Posao'' srpskih agresora dovršili hrvatski domoljubi

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1