autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Uvod u Feral Tribune (6)

AUTOR: Boris Pavelić / 16.03.2015.

Boris Pavelić Smijeh slobodeGodinu i pol nakon gašenja ”Ferala”, u veljači 2010. ”Slobodna Dalmacija” ”razvalila” je kako je Splitsko-dalmatinska županija 2007. obnovila napuštenu školu u selu Gardun u Dalmatinskoj zagori ne bi li arheolozi pod vodstvom Mirjane Sanader, supruge bivšeg premijera, u njoj mogli – odlagati alat.

”Slobodna” je to objavila pola godine poslije Sanaderove ostavke, u jeku medijskoga demontiranja njegove moći. Otkriće je prenio i ”Jutarnji list”.

Na kraju teksta u ”Slobodnoj Dalmaciji” stidljivo je navedeno da je istu tu priču prije dvije godine objavio – ”Feral Tribune”.

No pravu pozadinu toga neobičnog prenošenja u niskotiražnim će ”Novostima”, tjedniku Srba u Hrvatskoj, objasniti tek Viktor Ivančić, bivši glavni urednik ”Ferala”.

Nakon gašenja splitskog tjednika u lipnju 2008., Ivančić je najprije zaposlen u ”Novome listu”, da u tim novinama odmah bude i cenzuriran, zajedno s Predragom Lucićem i Marinkom Čulićem, i to po izravnom nalogu Ive Sanadera i tadašnjeg vlasnika Roberta Ježića

Nakon gašenja splitskog tjednika u lipnju 2008., Ivančić je najprije zaposlen u ”Novome listu”, da u tim novinama odmah bude i cenzuriran, zajedno s Predragom Lucićem i Marinkom Čulićem, i to po izravnom nalogu Ive Sanadera i tadašnjeg vlasnika Roberta Ježića.

Ovako je Ivančić u ”Novostima” razotkrio pozadinu priče o obnovi gardunske škole u ”Slobodnoj Dalmaciji”:

”Prije dvije godine, naime, slučaj ‘arheološke korupcije’ uopće nije otkrio novinar ‘Ferala’, nego novinar ‘Slobodne Dalmacije’! Čovjek je pribavio dokumente, utvrdio činjenice, sastavio članak i predao ga glavnome uredniku matičnog dnevnog lista, a ovaj ga je glatko odbio objaviti, budući da se u tekstu razotkrivaju mutni poslovi premijera i njegove žene.

Zgađen urednikovim postupkom, novinar je dostavio dokumente ‘Feralu’, pa je storija – u nešto komornijoj medijskoj atmosferi – ipak objavljena. Tako je ‘Slobodna Dalmacija’ prije neki dan spektakularno obznanila otkriće što ga je prije dvije godine spektakularno zabranila!”

Nijedan medij u Hrvatskoj nije bio spreman podnositi takvu vrstu obavještenoga, bespoštedno kritičkog razotkrivanja

Ivančić zato pita:

”Zašto bi ponašanje Mirjane i Ive Sanadera bilo skandalozno, a postupci ‘Slobodne’ i ‘Jutarnjeg’ to nisu?” – pa zaključuje kako – ”sadašnja hajkaška revnost, dirigirana histerija i masni novinski naslovi kojima se kategorično prokazuje kriminalna narav Sanaderova režima, nisu ništa drugo nego zamaskirano svjedočanstvo nacionalnoga medijskog debakla, nešto poput fanfara za vlastiti moralni bankrot”.

Pa dijagnosticira:

”Korupcija širokih razmjera, osim svega, nije moguća bez potkupljenih medija; u hrvatskome slučaju oni su činili – i još uvijek čine – nervni sustav koji je vitalni dio organizma vlasti, i svi koji su remetili tu biološku sljubljenost bivali su odstranjeni kirurškim putem.”

”Korupcija širokih razmjera, osim svega, nije moguća bez potkupljenih medija; u hrvatskome slučaju oni su činili – i još uvijek čine – nervni sustav koji je vitalni dio organizma vlasti, i svi koji su remetili tu biološku sljubljenost bivali su odstranjeni kirurškim putem.” Eto, zato je ugušen ”Feral Tribune”

Eto, zato je ugušen ”Feral Tribune”.

Hrvatski javni život odvija se u nekoj vrsti uzajamnoga konsenzualnog licemjerja koje svakoga štiti njegovih vlastitih bestidnosti, i cijela se nacija ljuljuška u tom kolektivnom plesu pod maskama.

Na taj karneval ”Feral Tribune” nije htio pristati, pa je ”odstranjen kirurškim putem”.

Snaga i nepopustljivost društvene kritike kakvu je emitirao ”Feral Tribune”, nakon njegova gašenja, nigdje više nisu ponovljeni.

Privid kritičnosti kao da je pobijedio.

(Kraj feljtona). 

 

(Prenosimo s portala Novoga lista).

 

Još tekstova ovog autora:

     Metafizička Srebrenica patrijarha Porfirija
     Životinje iz džungle
     Kraus: Dok se ZDS ne zabrani, neće biti zajedničke komemoracije
     Šuljanje represije
     Protiv predsjednice KGK, ali za instituciju
     Mirna dezintegracija
     Godina je dana da je Duje na onome svijetu
     Stjepan Mesić: ''Plenković mora čim prije ovladati HDZ-om''
     Koalicija za REKOM: Važan link za dokumentiranje ratnih žrtava
     Franjo Tuđman bio je političar nasilništva i mržnje

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1