autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Virus bi u Njemačkoj osobito mogao pogoditi staračke domove

AUTOR: Željko Porobija / 13.03.2020.
Željko Porobija

Željko Porobija

Ne trebam vam govoriti o tome da je i u Njemačkoj (odakle vam se javljam) pandemija koronavirusa tema broj jedan. Vidim da o ovdašnjoj situaciji pišu i hrvatski mediji i sad vas nemam namjeru gnjaviti statistikama, koje se ionako mijenjaju gotovo svaki sat. Valjda sam prekjučer čitao o 1.000 zaraženih, sada se brojka popela na 2.000 i čini mi se da svatko s imalo smisla za matematiku može prilično dobro predvidjeti kad će se ova brojka popeti do stotina tisuća ili milijuna oboljelih.

Kao što ste imali prilike čitati u hrvatskim medijima, Angela Merkel je iznijela procjenu stručnjaka da bi broj zaraženih mogao iznositi 60 do 70 % njemačkog stanovništva. Ministar zdravstva Jens Spahn pritom je u optimističnom stilu tipa ”čaša je polupuna” nadodao da jedno 80 % zaraženih neće imati nikakve posljedice (zadaća za osnovce: izračunajte koliko će njih imati posljedice).

Njemačka sa svojim visokorazvijenim zdravstvenim sustavom pandemiju svakako dočekuje spremnije od Hrvatske. Čini se i da je postotak umrlih nekako znatno niži od svjetskog, ali o tome je prerano govoriti dok sadašnji oboljeli ne završe s bolešću.

Kao što ste imali prilike čitati u hrvatskim medijima, Angela Merkel je iznijela procjenu stručnjaka da bi broj zaraženih mogao iznositi 60 do 70 % njemačkog stanovništva. Ministar zdravstva Jens Spahn pritom je u optimističnom stilu tipa ”čaša je polupuna” nadodao da jedno 80 % zaraženih neće imati nikakve posljedice (zadaća za osnovce: izračunajte koliko će njih imati posljedice)

Ipak, nisam siguran da je to neka velika utjeha Nijemcima. Njemačka ima 28 tisuća kreveta za intenzivnu njegu, od čega je 80 % (opet sami izračunajte brojku) uvijek zauzeto.

Njemačka uz to ima i kronični manjak medicinskog kadra – već mjesecima vidim online oglas koji traži medicinsku sestru upravo za intenzivnu njegu. Lukrativna plaća od 5.500 eura bruto čini se da još nikoga nije privukla. Uglavnom, oni koji su u cijeloj priči puno veći stručnjaci od mene dobro znaju što bi to sve moglo značiti ako se, recimo, dogodi val zaraze u narednih nekoliko tjedana.

A od liječnika obiteljske medicine poluprivatnim, ali i sasvim javnim kanalima pristižu njihove prognoze da bi do tog vala moglo uskoro doći – zbog čega se mnogi unaprijed zakazani pregledi, koji nisu toliko urgentni, otkazuju.

No ono što mene najviše brine jest upravo oblast u kojoj radim – situacija u staračkim domovima. Ne trebam ni spominjati koliko su stari ljudi s obično većim zdravstvenim problemima (zbog kojih su i završili u domu) ugrožena skupina. Dok se kod mojih vršnjaka pedesetih godina smrtnost vrti oko 1 %, kod starijih od 80 ona je već na visokih 15 %.

Starački domovi u Njemačkoj imaju svakako visoki standard higijene, dezinfekcijska sredstva su posvuda, zaposlenici imaju na raspolaganju dovoljno jednokratnih rukavica, kao i, po potrebi, zaštitnih maski i ogrtača.

Svejedno, takve mjere zaštite nisu bile dovoljne u staračkom domu u mjestu Bad Rappenau (pokrajina Baden Württemberg) i još prošloga tjedna tamo je došlo do zaraze, koju je donijela jedna djelatnica (a koja ju je pokupila od svoje kćeri). Dom je stavljen u karantenu, ali su mediji iznijeli kako su tamo i dalje ulazili poštari bez zaštitne odjeće, iz njega izlazili korisnici, a sami djelatnici, po svemu sudeći, nisu u karanteni.

I priznajem da često u glavi vrtim kakvim bi se sve mjerama mogla spriječiti zaraza u staračkom domu: npr. da svi zaposleni uvijek nose maske, da se zabrane posjeti i svi ulasci izvana (osim kratkih isporuka, pod posebnim mjerama zaštite), da se testiraju svi zaposleni, dijele objedi isključivo po sobama, i slično.

Svejedno, uopće nisam siguran da bi to zauvijek spriječilo virus da izazove pobol i pravi pomor u domu. Jer ova se kriza sigurno neće završiti za tjedan-dva i opasnost će se još dugo nadvijati upravo nad tim najranjivijim mjestima.

Napokon, kad pogledate ove mjere koje sam zamislio u svom scenariju, postavite si pitanje koliko su one uopće izvedive. Hoće li se svakog radnika prije svakog dolaska na posao testirati na koronu?

Njemačka uz to ima i kronični manjak medicinskog kadra – već mjesecima vidim online oglas koji traži medicinsku sestru upravo za intenzivnu njegu. Lukrativna plaća od 5.500 eura bruto čini se da još nikoga nije privukla. Uglavnom, oni koji su u cijeloj priči puno veći stručnjaci od mene dobro znaju što bi to sve moglo značiti ako se, recimo, dogodi val zaraze u narednih nekoliko tjedana

Pitanje je retoričko, sami znate da je to nemoguća misija. Kao što je nemoguća misija duže vrijeme ljude držati praktički zatvorene u sobama, jer veliki dio njih je i dalje nekako pokretan (makar u kolicima) i vole izlaziti, družiti se i šetati.

A nisu starački domovi najugroženiji.

Njemačka ima i domove za osobe s intelektualnim i mentalnim teškoćama, u kojima bi situaciju bilo još teže držati pod kontrolom. U njima imate i stanoviti broj mlađih i tjelesno uglavnom sposobnih ljudi, koje je praktički nemoguće ostaviti u sobama, čak ni na 24 sata.

Nijemci s pravom ne vole širenje panike, pa se ni o ovoj temi ne raspravlja naširoko – možda i zbog svih onih dvojbi i nepoznanica koje sam ovdje naveo.

Pitanje je dana kada će se započeti i s nekim strožim mjerama zaštite.

A hoće li one biti dovoljne i hoće li virus možda i najgori danak uzeti upravo u njemačkim staračkim domovima i ustanovama za skrb o osobama s teškoćama – saznat ćemo za nekoliko tjedana ili, pak, dana.

 

UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN, POZIVOM NA BROJ 060 800 333 ILI SLANJEM SMS PORUKE NA 647647 UZ KLJUČNU RIJEČ DEMOS. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

 

Još tekstova ovog autora:

     Zašto sam sve ovo pisao na Autografu
     Korona će biti sudište i za teorije zavjere i za religiju
     Evo kako ateisti mogu tješiti ožalošćene
     Obiteljaši ne brinu ni za obitelj ni za djecu
     Političari-vjernici: ugledajte se na svog ateističkog kolegu
     Kad vrhunski biblijski stručnjak skrene pameću
     Nebeski Bill Gates puno je gori od zemaljskog imenjaka
     Moje pravo na život znači i moje pravo na smrt
     Ne, mi ateisti nismo samo još jedna skupina vjernika
     Crkva može biti sretna, Hrvati nemaju pojma o Bibliji

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1