autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Vršnjačko nasilje

AUTOR: Aziz Alili / 09.05.2024.

Aziz Alili

”Pa zbog milosti Allahove blag si prema njima. A da si bio grub, osorna srca, sigurno bi se rasuli oko tebe. Zato im oprosti i moli oprost za njih i savjetuj se s njima u poslu…” (Qur’an, Ali-Imran, 3/159.)

Lijepo ponašanje muslimana temelj je i suštinski dio čovjekovog imana i njegovog vjerovanja, a jedno cijelo područje islamske nauke posvećeno je ljudskom edebu-ahlaku i nazvano je Ilmul-Ahlak – (islamska nauka o moralu).

Na upit ko je najbolji vjernik, Muhammed, a.s. odgovara: ”Onaj koji se najbolje ponaša” (Ebu Davud, 4682.)

Lijepo ponašanje podrazumijeva čovjekovu narav koja se ogleda u njegovoj vanjštini – vedrini lica, činjenju dobra, izbjegavanju uznemiravanja i svake vrste lošeg i grubog ponašanja.

Sve učestalije svjedočimo povećanom broju vršnjačkog nasilja, a posebno nas žalosti činjenica da je ono prisutno i kod nas. Zbog toga se, s pravom pitamo, gdje to mi, svi zajedno, zakazujemo u odgoju naše djece i ustrajavamo li dovoljno u prenošenju religijskih vrijednosti na njih.

Mnogi mladi i djeca danas, suočavaju se s velikim pritiscima u školi, osjećajem neprihvaćenosti među vršnjacima, online nasiljem, prirodnim katastrofama kao što su potresi i posljedicama pandemije koja je zaustavila naš život preko noći.

Uz često zlostavljanje u porodici od strane roditelja, starije braće ili sestara i drugih članova porodice, djeca sve češće doživljavaju nasilje i od drugih autoriteta poput nastavnika, trenera i sl.

Sve to ostavlja mentalni trag na mlade i djecu, a mnogi se bore s tim problemima bez adekvatne pomoći. Posebno nas zabrinjava podatak o porastu suicida i samoozljeđivanju djece i mladih.

Nasilje u stvarnom svijetu je bazirano na zatvoren krug jednog društva, razreda, ulice ili grupe. Međutim nasilje u virtualnom svijetu, putem društvenih mreža, ima daleko veći domet, a toliko je učestalo da postaje općeprihvaćen obrazac ponašanja.

Ovih dana smo svjedoci video-zapisa događaja iz jednog bosanskohercegovačkog grada, na kojem se vidi kako skupina djece maltretira svog vršnjaka. Teško je naći adekvatne riječi za ono što se vidi na tom snimku.

Nažalost, izostaje razgovor o uzrocima, a bavljenje posljedicama je uvijek ”sport broj jedan”. Davno je konstatirano da su djeca samo ”modelirana glina” i da se ne rađaju kao nasilnici. Njih tome uči porodica i društvena zajednica!

Dok se bavimo efemernim stvarima, istovremeno doprinosimo stasanju generacija bez svijesti, morala, emocija i empatije.

U ovome svi snosimo odgovornost.

Krenemo od porodice čiji su temelji ubijeni truhlim kapitalizmom, preko škole čija se svrha počesto svodi samo na ocjenu i papir, društva u kojem su važnije pozicije nego nauka, do medija koji bi ”za lajk” objavili sve! A u takvom okruženju sve je teže odgajati zdrave naraštaje.

Nakon nasilja koje je pretrpio od svojih vršnjaka, dječak iz Zenice ovih dana trpi i medijsko i ”društveno-mrežno” nasilje na kojem se njegov ”događaj” dijeli u obliku slika i video-zapisa. To je veća trauma od samog maltretiranja. Njegov život će obilježiti nekoliko minuta tog snimka.

Posebna priča su počinitelji ove gnusne radnje. Skupina djece, željna tuđeg jada uz totalno odsustvo empatije, odlučila je maltretirati drugo živo biće – svog prijatelja! Možete misliti šta bi uradili nekoj životinji ili drugom biću kada odrastu i dobiju ovlasti?

Ovih dešavanja ima mnogo više nego je ekranizirano. Svi se uznemirismo kada se pojavio live prijenos ubistva žene u Gradačcu, a i to se, kao i većina drugih slučajeva nasilja, okonča parolama i natpisima na društvenim mrežama u smislu: ”Svi smo mi Nizama, nijedna žena više, svi smo mi Faris, nijedno dijete više…”.

Da bismo problem međuvršnjačkog nasilja stavili pod kontrolu, neophodan je angažman cjelokupnog društva, jer djeca i mladi su odgovornost svih nas. Zapamtimo, odgoj nije mehanička vještina, nego rad koji potječe iz duše i srca. Zato poseban naglasak stavljamo na odgoj i duševno i mentalno zdravlje mladih.

U rješavanju slučajeva vršnjačkog nasilja, roditelji imaju veoma važnu ulogu. Međutim, roditelji nerijetko pokušavaju naći opravdanje za nasilno ponašanje svoga djeteta i problem uglavnom vide u neadekvatnoj reakciji škole i društvene zajednice.

S druge strane, roditelji čije dijete bude žrtva nasilja ponekad to poprate riječima: ”Neka, moraju se naučiti izboriti za sebe, pusti ga da se čeliči i možda je malo preosjetljiv/a” i sl.

Budući da doživljavanje nasilja nije krivnja žrtve, ovakve reakcije nisu primjerene i u pravilu će ih obeshrabriti u traženju potrebne pomoći.

Zato je, draga braćo, važno isticati, da samo svi zajedno, kao važne karike odgojno-obrazovnog procesa, možemo doprinijeti stvaranju društva u kojem će nasilje biti svedeno na najmanju moguću mjeru.

Kada razgovaramo o vršnjačkom nasilju, često zanemarujemo onu drugu stranu, počinitelja. Baš kao i žrtve nasilja, djeca koja to nasilje vrše osjećaju dugoročne posljedice svojih ponašanja i zato ga je važno prevenirati.

Nasilnička ponašanja usvajaju se u ranoj dobi, pa je važno da svojoj djeci od malih nogu budemo modeli poželjnih ponašanja.

Učimo ih poštovanju i prihvaćanju različitosti, nenasilnoj komunikaciji i mirnim načinima rješavanja sukoba.

Nemojmo fizički kažnjavati djecu i zaštitimo ih od nasilja u obitelji, okolini i medijima.

Redovito im pokazujmo da su voljeni i da nas zanima što se događa u njihovim životima, ali se i dosljedno držimo pravila i postavljenih granica.

Naposljetku, glavni izazov, glavna i suštinska naša misija i borba, jeste osvajanje ili borba za ljudska srca. Jer naša djeca krenut će u onom pravcu kamo ih srca njihova odnesu.

Osigurate im novac, dobro školovanje, ali to ne znači da će biti dobri ljudi.

To je nešto čega moramo biti svjesni; to je nešto što ovdje nama, u sve većoj asimilacijskoj stvarnosti, predstavlja suštinski izazov.

Neka nam Uzvišeni olakša borbu za duše i srca naše djece!

Amin!

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Ramazan je mjesec strpljivosti i solidarnosti

> Svi tekstovi ovog autora
Objavljeno u: SEL@M
Oznake: Allah, Aziz Alili, djeca, muslimani, nasilje, Sel@m
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1