autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Digitalnom bukom do ekstremnoga otuđenja

AUTOR: Omer Rak / 27.11.2013.

Prije desetak godina pokojni je papa Ivan Pavao II. poručio u svojem angelusu da je tišina sve rjeđe blago i da odmor može pomoći u ponovnom otkrivanju i njegovanju te nužne unutarnje dimenzije ljudskog postojanja te da će višestruke mogućnosti odnosa i informiranja oduzeti sav prostor nužan za mir, toliko da će ljudi postati ”nesposobni za molitvu i mir”.

 

Bilo je to vizionarski izrečeno na početku ere u kojoj je sintagma ”konvergencija medija”, proces digitalne integracije teksta, slike i zvuka na različitim medijima, dobivala na globalnom zamahu.

 

Ostavimo li po strani molitvu kao nešto specifično pripadajuće i strukturirajuće za vjernički um, ne možemo zaobići fenomen mira koji nam vješto izmiče kao Kairosov čuperak kada god ga želimo uhvatiti. Uživanje u miru, u pravilu, znači uživanje u tišini, daleko od buke. Međutim, konvergencija označuje proces, nipošto završeno stanje, i to proces smisao kojeg je proizvodnja buke, i to ne samo metaforičke.

Slijepa privrženost pozadinskoj buci s vremenom će toliko otupiti njene konzumente da će naraštaji koji dolaze biti potpuno neuki začeti suvislu komunikaciju u sebi sa samim sobom… Neće im doći do srca da je tišina u nama prozor u beskonačno, našu istinsku narav

 

Toj se digitalnoj ”buci” – procesu u kojemu slike, zvuk i informacije bivaju pretvorene u bitove informacija koje mogu teći kroz različite medijske platforme i preoblikovati se u različitim kontekstima – pridodala prošli tjedan i Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) odlukom o dodjeli radiofrekvencijskog spektra preostale digitalne dividende, radiofrekvencijskog područja koje se donedavno koristilo za analognu televiziju, dvama najvećima mobilnim operatorima – VIPnetu i Hrvatskom telekomu. Pribroji li se tomu i prošlogodišnja dodjela spektra digitalne dividende, državna bi proračunska guska trebala biti našopana s više od milijardu kuna.

 

Digitalna dividenda, frekvencijsko područje od 800 MHz, idealna je za razvoj LTE mreže, standarda mobilnih komunikacija sljedeće generacije, poznatijeg pod kraticom 4G jer zbog prirode valova osigurava veći domet nego one koje rade na višim frekvencijama.

 

Prošle godine, kada je prvi put 4G uspješno penetrirao u kiflicu od domovine nam, na britanskom je otoku završilo zanimljivo istraživanje započeto pet godina prije. Donosi to časopis britanskih sveučilišta The Conversation, u kojemu Bruce Fell, predavač sa Sveučilišta Charles Sturt, prepričava rezultate istraživanja provedenog na 580 studenata o tzv. pozadinskoj buci i reakcijama ispitanika na nju, a one su podržavajuće za buku, ne za tišinu.

 

Jedne je plašila odsutnost buke u njihovoj sobi, drugima se činilo da ne mogu podnijeti tišinu. Buka na koju se referiraju prvi, odnosi se na pozadinsku buku uključenih televizora, radija, glazbenih gadgeta, plus mnoštva raznih online-”lizalica”. Tišina onih drugih odnosi se na svijet bez te buke. Studente je plašilo čak i učenje u tišini knjižnice, pa bi svako malo zbrisali do sobe i spasonosnog svojeg iPoda, a tišina doživljena u prirodi bez iPoda za neke je poprimila elemente horora. Postala je bauk.

Gašenje izvora pozadinske buke, ono što su prethodni naraštaji zvali običnim ”ištekavanjem”, sve će se rjeđe događati jer će stalno prisutna vibracija iz pozadine biti za život nasušna. Kao i pozadinsko zračenje svemiru, postat će konstitutivnim elementom bića pa će njeno gašenje biti ravno gašenju života

 

Da se nadovežem na ovo: omogućivanjem uporabe digitalne dividende za pokretne komunikacije i raspisivanjem javnog poziva HAKOM, među ostalim, želi ostvariti niz ciljeva, na primjer osigurati dostupnost brzog širokopojasnog pristupa internetu što većem broju građana na cjelokupnom području države, što znači da će doći do punog procvata LTE-a. Konkretno, značit će to da ćete moći gledati filmove i videoisječke u visokoj rezoluciji, igrati online-igre s niskom razinom kašnjenja, brzo preuzimati velike datoteke te surfati u pokretu dok se, recimo, vozite u autu, itd.

 

U onomu britanskom istraživanju pokazalo se da žudnja za medijski generiranom pozadinskom bukom nije novonastala pojava povezana s korištenjem društvenih medija, nego da je stečena u roditeljskom domu, u većini kojih je bio uključen televizor ili radio tijekom cijelog dana neovisno o tomu je li ih tko gledao i slušao. Započevši u ranom djetinjstvu, stalno titrajući medijski soundscape provlačio se kroz uši djece od jaslica, vrtića, škola, sve do fakulteta.

 

I sada ne mogu više bez toga. Za njih je pozadinska buka, kako je istaknuto u istraživanju – ”treći roditelj”, taj zuj sladak kao bradavica majčine sise. Stasaju nam, očito, novi naraštaji, ovisnički. Kubik pozadinske buke u špricu pa u venu svake sekunde 7/24. Uvijek ”on”, nikad ”off”.

 

Možda je o tomu nešto naslutio i zagrebački gradonačelnik Bandić. Početkom prošlog mjeseca raspisao je natječaj za nabavu prijeko potrebnih više od šesnaest stotina mobilnih uređaja, od čega 677 smartphonea, za ravnateljice i tete u zagrebačkim vrtićima, uz usluge mobilne telefonije pride, za što će nekom delboyu izmućkati sitnicu od šest milijuna kuna iz tuđeg džepa. Tako će mlada, tek progledala ljudska mladunčad u samome startu života naučiti gradivo zarana, imajući prigodu čuti sirenski pozadinski zuj čim se teta nadnese nad kolijevku ili ih stavi na tutu.

Uživanje u miru, u pravilu, znači uživanje u tišini, daleko od buke. Međutim, konvergencija označuje proces, nipošto završeno stanje, i to proces smisao kojeg je proizvodnja buke, i to ne samo metaforičke

 

Ovisnost o stalno tinjajućoj vibraciji iz pozadine postat će sve izraženijom kako vrijeme bude galopiralo progresivno k uvijek novim, uzbudljivim digitalnim rajevima iz kojih će stalno istjecati nove rijeke gadgeta, aplikacija, programa, sučelja…

 

Gašenje izvora pozadinske buke, ono što su prethodni naraštaji zvali običnim ”ištekavanjem”, sve će se rjeđe događati jer će stalno prisutna vibracija iz pozadine biti za život nasušna. Kao i pozadinsko zračenje svemiru, postat će konstitutivnim elementom bića pa će njeno gašenje biti ravno gašenju života.

 

Nema sumnje da će sa svakom novom generacijom komunikacijske tehnologije ta vrsta buke postajati sve slađom i delikatesnijom žednomu uhu i srcu, koji će je apsorbirati kao puk izraelski manu u pustinji. Slijepa privrženost pozadinskoj buci s vremenom će toliko otupiti njene konzumente da će naraštaji koji dolaze biti potpuno neuki začeti suvislu komunikaciju u sebi sa samim sobom u aplikaciji zvanoj ”ucjeljivanje u se” e da bi se tako ucijeljeni iscijelili zato što se taj proces događa jedino u tišini, njihovu bauku.

 

Niti će im doći do srca da je tišina u nama prozor u beskonačno, našu istinsku narav koju, na nesreću, od pamtivijeka mrve, trančiraju i sakate ini različiti ideološki vjerski i politički, komercijalni, trendovski, telekomunikacijski mesari, pakirajući je u prigodnu ambalažu ljudske otuđenosti.

 

Svaka nova generacija G-a koliko god išla niz dlaku ljudske potrebe, koliko god donijela novih obećanja komfora, u svojoj će naravi biti samo ruka koja virtualno nježno zatvara spomenuti prozor u čudesno.

 

I otvara vrata buci.

Još tekstova ovog autora:

     Oružje za veselje
     Fleksibilna bijeda
     Hrvatski grah 2014.
     Daleki spas
     Sućut u doba klanja
     Snažan udarac komunikativnom beščašću

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1