autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Hoće li se ministar Ivan Malenica pomiriti s pravdom?

AUTOR: Andrej Šimić / 13.07.2023.

Andrej Šimić

Čudo neviđeno! Dobro, ajde, pretjerujemo, ali svakako nesvakidašnja i neočekivana odluka Upravnog suda u Splitu, odluka vrijedna pažnje.

Pohvalno je navesti i ime sutkinje koja je donijela presudu i rješenje – Sandra Ćoraš Gega – naklon i veliko Vam hvala na nepristranosti i neovisnosti spram Ministarstva pravosuđa i resornog ministra Ivana Malenice.

Slučaj je poznat. Pisali smo u više navrata, o tome kako je Ministarstvo pravosuđa odnosno ministar Ivan Malenica imenovao Mariju Lovrić na dužnost javne bilježnice u gradu Kninu.

Da sažeto ponovimo: raspisan je natječaj za javnobilježničko mjesto u Kninu. Ministar Malenica tu je poziciju poklonio Mariji Lovrić, kandidatkinji koja je nekim čudom (do)znala kada će natječaj biti raspisan budući da se nekoliko dana prije ispisala iz HDZ-a. Naime, prema zakonu kandidati za javnobilježničke dužnosti ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Stručno povjerenstvo javnobilježničke komore vrednovalo je kandidate: 1. Veljko Čađenović, 2. Sacha Borak, 3. Josip Gović. Svojom preporukom povjerenstvo je iz daljnjeg postupka isključilo kandidatkinju Mariju Lovrić zato što u odnosu na ostale kandidate njezine reference više nisu bile relevantne, to jest izgubile su svaki profesionalni značaj.

Ministar Malenica mislio je drugačije. Do dana današnjeg ostalo je nejasno zašto, zašto se ministar nije držao preporuke struke nego se kao pijan plota uhvatio diskrecijskog prava. I to na način da mu diskrecijska odluka ne ide u prilog.

Smisao diskrecijskog prava je da, uzimajući u obzir preporuku stručnog povjerenstva javnobilježničke komore, između kandidata ujednačenih kvalifikacija, odabere najprikladnijeg, najstručnijeg obzirom na mjerila i zahtjeve kojima se kandidati valoriziraju i imajući u vidu okolnosti i posebnosti javnobilježničkog mjesta u Kninu. Malenica je postupio sasvim suprotno od toga.

Kako na odluku ministra nema prava žalbe jedini pravni lijek je tužba. Veljko Čađenović je tužio. Sutkinja Upravnog suda u Splitu presudila je protivno odluci Ministarstva pravosuđa i ministra Malenice.

Ministarstvo i ministar i dalje se pravdaju kako je sve bilo po zakonu. I jest. Samo što diskrecijskim pravom koje mu stoji na raspolaganju, umjesto da pravednom odlukom afirmira zakon u svoj njegovoj pravnoj punini i smislu, da takoreći kroz zakon materijalizira ideal pravde, ministar je ipak odlučio diskrecijsko pravo iskoristiti kako bi obesmislio isti zakon na koji se poziva tako što je zloupotrebljavajući zakon, ne obazirući se i ignorirajući ključnu preporuku jedinog nepristranog tijela u cijeloj ovoj priči, stručnog povjerenstva javnobilježničke komore, kninsku bilježničku dužnost darovao Mariji Lovrić, a putem zakona materijalizirao nepravdu.

Dakle, ministar pravosuđa se posvađao s pravdom, a nakon presude Ministarstvo i ministar i dalje žuljaju po zakonu i diskrecijskom pravu zbog čega tonu sve dublje i dublje – pa zar im nije dovoljno jasan i nedvosmislen pokazatelj da su donijeli naprosto krivu odluku na rubu zakona, sama činjenica da se Ministarstvo i ministar moraju pred cjelokupnom javnošću pravdati kako su postupili po zakonu?

Ma jesi, druže, zakonito si postupio, ali si donio nepoštenu i nepravednu odluku, a mogao si u skladu s istim tim zakonom donijeti poštenu i pravednu odluku.

Ovako, Ministarstvo i ministar pravosuđa stali su na stranu nepravde i ružne, devijantne, potencijalno kriminalne prakse za koju smo se nadali da je hadezeova prošlost. Zato nam sutkinja Sandra Ćoraš Gega daje nadu. Zapravo njena je presuda plava kaciga, svojevrsna miriteljska uloga i prilika ministru da se pomiri s pravdom jer ipak je on ministar pravosuđa.

Presuda opominje i podsjeća, mada smo to znali otprije, ali sada i institucionalno, ministra i Ministarstvo na evidentnu zloupotrebu diskrecijskog prava.

Ukratko, sutkinja Sandra Ćoraš Gega i ministar Ivan Malenica različito tumače imenovanje javnog bilježnika u Kninu. Ministar Malenica učinio je to na način da je zloupotrebio institut diskrecijskog prava dok sutkinja Ćoraš Gega presudom i rješenjem ukazuje ministru da o ovom slučaju još jednom dobro, temeljito promisli, uskladi svoju odluku s duhom zakona na koji se poziva, skrećući mu pažnju da je pogriješio i diskrecijsko pravo iskoristio kao izgovor da imenuje osobu, po svemu sudeći, isključivo zbog njezine stranačke, hadezeove, pripadnosti. Sandra Ćoraš Gega ministru Malenici pruža holivudsku, drugu priliku.

Sutkinja presudom i rješenjem obavještava Ministarstvo i ministra, da su izgubili spor, da Veljku Čađenoviću imaju nadoknaditi troškove upravnog postupka, da imenovana kandidatkinja ne može biti imenovana, te da se procedura imenovanja mora ponoviti prema već utvrđenim parametrima, dakle, sukladno preporukama stručnog povjerenstva javnobilježničke komore.

U pravnom smislu, ovo ničim ne onemogućava ministra Malenicu, da opet imenuje već imenovanu kandidatkinju. Međutim, kada bi ministar zaista opet postupio na identičan način to više ne bi bilo samo zabrinjavajuće iživljavanje moćnika nad nemoćnima, nego bi između ostalog, to bila i jedna duboko uznemiravajuća antidruštvena travestija i sprdačina, ruganje sa svima nama, građanima, zakonima, institucijama države, pravosuđem, a na koncu, što je za Ministarstvo pravosuđa i ministra pravosuđa najbitnije, s pravdom kao takvom.

Prema tome, ako bi Ministarstvo i ministar ustrajali i sve ponovili, opet bi, još jednom stali na stranu nepravde, stali bi na stranu stranačkog klijentelizma, zauzeli bi se za nepoštenu praksu, pravosudnu devijantnost i nepotizam, uglavnom za sve ono što je u zdravom društvu nepoželjno i neželjeno.

I umjesto da takvi sadržaji nestaju Ministarstvo i ministar ih ovakvom praksom omogućuju, potiču, afirmiraju, institucionaliziraju, inauguriraju. To nijedan element društva ne bi trebao činiti, nitko, pogotovo Ministarstvo i ministar pravosuđa.

Onako kako među strankama u sporu postoji mogućnost mirenja tako se zahvaljujući sutkinji Sandri Ćoraš Gega, Ministarstvu i ministru daje mogućnost da se pomire s pravdom. Uz to, ako bi dobro promislili, HDZ bi za sebe od ovoga slučaja mogao napraviti jednu uspješnu, toplu ljudsku priču o tome kako je i HDZ samo čovjek, a griješiti je ljudski.

Ministar bi mogao kazati kako možda nisu bili dovoljno pažljivi te su uslijed nepažnje donijeli odluku koja, mada zakonita, ipak nije poštena i pravedna, ili pravična kako se to danas voli reći. Zatim se ispričati kako nije bilo loše namjere, već se, eto, potkrala neželjena ishitrenost i malo umora. HDZ bi time pokazao volju da se mijenja i želi promijeniti, a pravdi bi bilo udovoljeno.

Hoće li ministar i pravda izgladiti nesporazum?

Možda se nekad i negdje pravda zamjerila ministru, pa on sada, povrijeđen i osvetnički, ne želi s dotičnom imati bilo kakvog posla. Ignorira je i pravi se da ne postoji. Samo, malo je nezgodno što mu je resor Ministarstvo pravosuđa, nešto što bi trebalo težiti pravdi. A pravda mu nekakvom vlastitom providnošću kroz lik sutkinje Upravnog suda u Splitu, Sandre Ćoraš Gega, pruža ruku pomirenja…

Sve mu je servirano; i zakon mu ide u prilog, i diskrecijsko pravo na njegovoj je strani, i javno mnijenje mogao bi odobrovoljiti kada bi pokazao barem zrno samokritike, ako bi htio mogao bi se pomiriti i s pravdom… Uostalom, još malo pa izbori.

Pitanje je isključivo volje ministra Ivana Malenice.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Linč Srbina građanina i sahrana za građansku Hrvatsku
     Hrvatski politički kaput
     Vlasnici rata i njihovi glasnogovornici žele rat protiv Rusije
     Ivan Malenica – motivi s one strane zakona?
     Sve veći dio običnog svijeta suosjeća s Palestinom
     Sloboda u ružnome svijetu
     Kad ''Oluja'' prođe, a život postane sjećanje
     Naša tuga – pristali smo na ružni svijet
     Ministar pravosuđa Malenica jači od pravde!
     Ako neće Ivan Malenica mogao bi Andrej Plenković

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1