autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Ivan Malenica – motivi s one strane zakona?

AUTOR: Andrej Šimić / 29.01.2024.

Andrej Šimić

Valjda smo naivno gajili nadu da će ministar pravosuđa Ivan Malenica obzirom na svoju zanatsku dužnost, još više istaknutu položajem ministra pravosuđa, imati barem donekle sluha za pravdu, i shvatiti da je u slučaju imenovanja kninskog javnog bilježnika, blago rečeno, pogriješio.

Ignorirajući preporuku stručnog povjerenstva javnobilježničke komore, dakle struke, istovremeno zanemarujući profesionalno i ekspertno vrednovanje koje je nesumnjivo utvrdilo da je od prijavljenih kandidata najbolji izbor Veljko Čađenović, a sve zajedno protivno dobroj praksi i zadanim vrijednostima putem kojih se najbolji kandidat bira, pri tom zloupotrebljavajući institut diskrecijskog prava, ministar je samovoljno odlučio darovati to radno mjesto Mariji Lovrić, kandidatkinji koju je vlastiti životopis u odnosu na ostale kandidate u ovome postupku diskvalificirao za spomenutu dužnost. To je bio prvi put.

Unatoč tome što mu je Upravni sud u Splitu poništio tu na rubu zakona odluku, time mu ujedno pružajući priliku da postupi pametnije, ispravno i u duhu zakona, ministar pravosuđa ipak ne želi postupiti pošteno i pravedno. Ne da se Ivan Malenica omesti. Ustrajno ignorira preporuku struke. U ponovljenom postupku opet odbija imenovati najboljeg kandidata. Ovo je drugi put.

O toj nepoželjnoj pravosudnoj praksi pisali smo na ovome mjestu nekoliko puta.

E sad – kada ministar pravosuđa u istom predmetu u kojemu je već donio nepoštenu i nepravednu odluku, odbija postupiti onako kako je jedino ispravno i kako jedino treba i kako mu Upravni sud u Splitu, odnosno sutkinja Sandra Ćoraš Gega presudom savjetuje – e onda se postavlja pitanje motiva?

Ponovit ćemo još jednom: Ivan Malenica nakon poništene mu prve odluke, opet u istom predmetu imenuje osobu koja nije najbolji od prijavljenih kandidata, imenuje Sachu Boraka.

Čime, kakvim se to devijantnim, nevaljalim i potencijalno kriminalnim sadržajem rukovodi ministar – kad vidimo i znamo da se pravdom i duhom zakona očito ne rukovodi? S koje strane zakona su ministrovi motivi?

Shodno iznesenom, imamo svako pravo sumnjati, ako ne i nešto više, da ministrovi motivi nisu s poželjne strane, budući se ministar svjesno ruga zakonu, sprda s pravnom državom i belji građanima te iste države, šaljući svima nama poruku: Nema veze što vas neovisni stručnjaci vrednuju i preporučuju kao najboljeg od prijavljenih kandidata za to i to radno mjesto, kad ja, ministar pravosuđa Ivan Malenica, vas ne želim! A pravda me ne zanima!

Da sad pojedinačno ne nabrajamo zašto je Veljko Čađenović prema svim relevantnim kriterijima preporučen kao najbolji kandidat samo ćemo radi informiranja javnosti kazati da ga je kao najboljeg vrednovala nepristrana stručna komisija javnobilježničke komore.

Ukratko, to znači da je bez ikakve dvojbe, jedino valjano, ispravno, pošteno i pravedno rješenje imenovanje Veljka Čađenovića na dužnost javnog bilježnika grada Knina. Svako drugo imenovanje u ovome postupku je osporivo, nije valjano i nije najbolje moguće.

To je poanta javnobilježničke kninske priče. Imenovanje je imalo biti i jest jasno kao dan, samo, ministar se pravi blesav, i evo sad već drugi put u istom predmetu imenuje osobu koju ne treba imenovati.

Iz kojih razloga to Malenica čini, nije nam poznato – sujeta, osveta, politička tko zna s kim trgovina, trgovina utjecajem, klijentelizam, borba za unosno mjesto javnog bilježnika u Kninu na koje bi HDZ opet stavio šapu kao možebitan izvor punjenja crnih stranačkih fondova…? Tko će mu znati!

Ali, đava’ su ti indicije! Sacha Borak evidentno nije bio motiviran da na bilo koji način ospori prvotnu odluku ministra, odnosno imenovanje Marije Lovrić, a što je evidentno iz činjenice da na spomenutu odluku nije imao primjedbi. Dakle, bio je suglasan, to jest njegovim nečinjenjem slobodno možemo zaključiti kako takvu odluku odobrava.

S druge strane, Veljko Čađenović nije bio suglasan niti zadovoljan niti je odobravao odluku ministra te je tužio ministarstvo, a nadležni sud dao mu je za pravo ukinuvši nepravednu odluku Malenice, naloživši ministarstvu da ponovi postupak imenovanja.

U ponovljenom postupku Malenica imenuje Sachu Boraka bez da je prethodno kandidate pozvao na razgovor – postavlja se pitanje kako je ministar mogao znati da Sacha Borak i dalje želi biti javni bilježnik u Kninu ako u prvom postupku kada je imenovana Marija Lovrić nije osporavao ministrovu odluku? Nekim čudom Ivan Malenica je predvidio da on to i dalje želi isto onako kako je i Marija Lovrić u prvom postupku predvidjela kada će biti raspisan natječaj za javnog bilježnika u Kninu te se nekoliko dana ranije ispisala iz HDZ-a.

A možda je Malenica kršeći sve pozitivne norme dobre prakse, a moguće i nešto gore, jednostavno na neki način bio u kontaktu s kandidatom Sachom Borakom pa ga je zato i imenovao? To ne znamo, ali je indikativno.

Indikativno je i to da je Sacha Borak odlučio javnobilježničku kancelariju smjestiti u isti prostor u Kninu gdje je to namjeravala i Marija Lovrić – to je posebno indikativno jer javnobilježnički prostor mora udovoljiti vrlo određenim zakonski propisanim kriterijima – drugim riječima, potrebno je uložiti nemala novčana sredstva kako bi se prostor osposobio za rad. Sada kad u taj isti prostor namjerava useliti i Sacha Borak ne možemo ne zapitati se jesu li Marija Lovrić, Sacha Borak i ministar Ivan Malenica bili u dosluhu? To bi sve objasnilo.

Ponovo, ministar se poziva na diskrecijsko pravo ili slobodnu ocjenu čime samo dokazuje kako je tu istu slobodnu ocjenu zapravo još jednom zloupotrijebio. Naime, ministarstvo u odgovoru na tužbu u ponovljenom postupku (u slučaju kada je imenovan Sacha Borak) tumači da redoslijed kandidata (Veljko Čađenović je vrednovan pod rednim brojem 1 upravo zato jer je najbolji kandidat) u mišljenju stručnog povjerenstva javnobilježničke komore za konačan izbor nije relevantan, a zatim se ipak ograđuje od takvog tumačenja rečenicom: ”U svakom slučaju mišljenjem i eventualnim redoslijedom ministar nije vezan prilikom odabira kandidata”.

Stvari su upravo suprotne od ovdje citiranog tumačenja. Stručno povjerenstvo kandidate približno ujednačenih kvalifikacija vrednuje redoslijedno baš zato kako bi pomoglo ministru da putem slobodne ocjene na pošten i pravedan način donese ispravnu odluku i tako zakon uskladi s pravdom, a ne da zlorabeći slobodnu ocjenu zakon udalji, i time obesmisli i slobodnu ocjenu i zakon i pravdu.

Imenovanje Sache Boraka naopako je i nelogično i utoliko što bi sada kompletan javnobilježnički ured u Kninu, nekoliko ljudi, trebao ostati bez posla jer se ministrovom odlukom zapošljavaju neki drugi ljudi zaposleni u nekom drugom gradu na radna mjesta na kojima su sada zaposleni oni koji u gradu Kninu i žive, a koji će ovakvom odlukom dobiti otkaz.

Stvari su posve jasne: svaka odluka Ivana Malenice koja ne imenuje Veljka Čađenovića na dužnost javnog bilježnika u gradu Kninu nije valjana, nije poštena, nije ispravna i nije pravedna.

Srećom, postoje i drugi sudovi, međunarodni, koji nisu dio hrvatske pravosudne prakse i kojima se čovjek može obratiti kad se iscrpe i kada zakažu sve poluge našeg, hadezeovskog prava.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Linč Srbina građanina i sahrana za građansku Hrvatsku
     Hrvatski politički kaput
     Vlasnici rata i njihovi glasnogovornici žele rat protiv Rusije
     Sve veći dio običnog svijeta suosjeća s Palestinom
     Sloboda u ružnome svijetu
     Kad ''Oluja'' prođe, a život postane sjećanje
     Hoće li se ministar Ivan Malenica pomiriti s pravdom?
     Naša tuga – pristali smo na ružni svijet
     Ministar pravosuđa Malenica jači od pravde!
     Ako neće Ivan Malenica mogao bi Andrej Plenković

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1