autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Milanoviću, Herceg-Bosna je ukinuta Vašingtonskim sporazumom

AUTOR: Ivo Komšić / 23.06.2022.
Ivo Komšić

Ivo Komšić

(Opaska uredništva: Ponavljamo raniju kolumnu zbog spriječenosti autora i aktualnosti teme).

Nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS), politički instrument HDZ-a BiH i Hrvatske, ispalila je ideju o ukidanju Federacije BiH, jednog od entiteta države BiH.

Na prvi pogled radi se o novoj i ekskluzivnoj političkoj ideji kojom bi se razriješili svi politički problemi u BiH, omogućila provedba izborne reforme, konačno provele odluke Ustavnog suda BiH i otvorio evropski put za BiH.

Može li biti revolucionarnije, prihvatljivije, funkcionalnije? Da se čovjek rastopi od ushićenja i političke dobrohotnosti jedne od vladajućih političkih stranaka u BiH.

Međutim, sve što dolazi od HDZ-a treba uzeti s rezervom, prevrnuti nekoliko puta i vidjeti što je u pozadini. Ova stranka vlada u BiH punih 25 godina tako da je imala dovoljno vremena za ”racionalizacije” i ”unapređenja” vlasti. Sve što je od nje dolazilo bilo je uglavnom blokada ili destrukcija vlasti.

Takva je i ova ”nova ideja”. Ne radi se uopće o rješenju koje je u sebi održivo, koje ima unutarnju konzistenciju i racionalizaciju. Radi se, zapravo, o izrugivanju postojećem stanju u državi, posebno u entitetu Federaciji BiH i njenom ustrojstvu vlasti.

Znaju i u HDZ-u da je ovaj prijedlog neprovediv, da se on ne može zakačiti niti za najsitniju odredbu federalnog ili dejtonskog ustava BiH. Nisu ni oni toliko nepismeni. Znaju oni da je Federacija BiH sastavljena od kantona kao teritorijalnih i administrativnih jedinica, da je BiH sastavljena od dva entiteta, a ne od jednog.

Ukidanjem Federacije automatski bi se ukinuli kantoni jer oni bez nje ne postoje; ukidanjem jednog entiteta automatski se ukida i drugi, tj. Republika Srpska.

I jedno i drugo je HDZ-u spram mrtve glave jer svoju vlast crpe četvrt stoljeća iz postojanja kantona (koje su neustavno preimenovali u županije) i tog drugog entiteta. Od tzv. hrvatskih kantona napravili su svoj treći entitet bez teritorijalne cjelovitosti; od RS-a su napravili zalogu svoga postojanja i njome neprestano legitimiraju svoj zahtjev za obnovu Herceg-Bosne.

Očekivati od njih da se zalažu za ukidanje njihove legitimirajuće moći je veća ludost nego što je njihova ”nova ideja”. Nema u njoj ništa ni racionalno ni ozbiljno ni odgovorno, radi se o običnom izrugivanju.

Ako se uzme u obzir kontekst u kome su ispalili svoje ”spasilačko” rješenje za BiH, jasno je zašto su reagirali tim gromoglasnim smijehom. To je inače reakcija kada se ostane bez argumenata, kada se ne smije ući u ozbiljan dijalog, kada se bježi od istine ili se istina ponižava.

Naime, SDP BiH je nedavno objavio svoj prijedlog racionalizacije Federacije BiH i otvorio dijalog s parlamentarnim strankama o svom prijedlogu. Razgovarali su, između ostalih, i s HDZ-om. HDZ nije odmah reagirao nego tek nakon što je SDP razgovore o svom prijedlogu proširio na ostale stranke.

Valjda su u HDZ-u shvatili da je vrag odnio šalu, da su ovi ozbiljni i da su neke stranke ušle u pregovore te da bi se prijedlog mogao naći pred Parlamentom Federacije BiH. Reagirala je hadezeova nevladina organizacija HNS, da bi reakcija bila glasnija i šira. Osim podsmijeha u njihovoj reakciji nema niti jednog argumenta kojim se sučeljavaju s ponuđenim prijedlogom.

SDP predlaže racionalizaciju Federacije BiH kojom bi se smanjila njena administracija, reducirala javna potrošnja, ojačale institucije federalne vlasti i lokalne samouprave. To bi se postiglo ukidanjem kantonalnih skupština i vlada čija administracija troši najveći dio lokalnih budžeta, umanjuje ekonomsku snagu lokalnih vlasti, onemogućava regionalni razvoj, smanjuje mogućnosti zapošljavanja, posebno mladih koji napuštaju zemlju.

Podrugljivcima nisu važni efekti ponuđenog rješenja, nevažno im je što bi se povećala moć lokalnih zajednica i decentralizacija države postala funkcionalnija i vidljivija, što bi se životni uvjeti građana poboljšali, standardi u razvojnim oblastima života ujednačili i podigli na višu razinu.

Tim prijedlogom bi se oblasti zdravstva, školstva i sigurnosti digli na razinu Federacije. Sada su te oblasti na nivou kantona tako da zdravstvena zaštita, uvjeti školovanja i sigurnosti zavise od njihove razvijenosti.

U svakoj pravnoj i demokratskoj državi građani imaju jednaka prava u ovim oblastima. U Federaciji BiH nivo korištenja tih prava zavisi od lokalnih kantonalnih vlasti. Zbog toga imamo nejednake uvjete života, nejednake uvjete školovanja, nejednaku socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Nefunkcionalnost takvog sistema najbolje se pokazala u ovo vrijeme korone. Kantoni nisu mogli nabaviti vakcine, ono što su dobili u donacijama koriste po različitim kriterijima, cijepljenje je neujednačeno i često diskriminirajuće. Cijeli sistem se pokazao nefunkcionalnim i poraznim za građane.

Školstvo je provincijalizirano na svim razinama, osnovno obrazovanje u mnogim mjestima još podijeljeno na dvije škole pod jednim krovom itd. Privatni univerziteti koji niču kao gljive poslije kiše otvaraju se pod različitim i neujednačenim kriterijima kao da znanost može biti teritorijalno i administrativno diferencirana.

Poseban problem je moć koja je skoncentrirana u kantonima tako da vladajućim strankama niti jedan viši nivo vlasti i nije potreban. Zbog toga je i moguće ovo hadezeovo izrugivanje prijedlogu racionalizacije Federacije, odnosno ograničenja kantonalnih vlasti i smanjenja administracije.

U kantonalnim institucijama su uglavnom zaposlenici koji su završili univerzitete bez kriterija, kadrovi za lokalnu upotrebu, ali i glasači koji vladajuće biraju na izborima.

Nedavno je visoki predstavnik u BiH izjavio kako ga ne čudi što u ovakvom školskom sistemu prednost pri zapošljavanju u institucijama vlasti imaju ovi provincijalni kadrovi pred onima koji su svoje školovanje završili na prestižnim svjetskim univerzitetima.

Kod nas se školuju glasači, a ne ljudi sposobni za obavljanje važnih administrativnih poslova u državi.

Uz apsolutno korištenje kantonalnih vlasti, HDZ-u je svaki viši oblik vlasti suvišan. Radi toga blokira i državu BiH kad god to može, uz suradnju sa SNSD-om ili nekom drugom strankom iz RS-a, ili Federaciju BiH.

Oni su blokirali formiranje federalne vlade i drže nelegitimno i nelegalno stanje već dvije i pol godine. Vlada Federacije je u tehničkom mandatu, a glavne poluge vlasti drži HDZ.

Po njihovim riječima, ključ svih problema je u Federaciji, samo ne kažu da su oni to stanje proizveli i održavaju ga. Oni se još drže Tuđmanove floskule o hrvatsko-muslimanskoj federaciji, što upućuje na njenu etničku strukturu.

Uzalud je ponavljati odredbe federalnog Ustava u kojima stoji da je Federacija BiH federacija kantona kao federalnih jedinica jer federacija naroda ne postoji nigdje. Kantoni su i teritorijalne i administrativne i izborne jedinice.

U prijedlogu SDP-a oni se ne ukidaju niti im se funkcije mijenjaju nego se neke bitne oblasti za život svih građana prenose na viši nivo vlasti i na lokalne zajednice – općine i gradove. Čak u tom prijedlogu predviđa se povećanje broja federalnih ministarstava za broj kantona tako da bi svaki kanton imao svoje ministarstvo u federalnoj vladi. I to je jeftinije i efikasnije nego postojeća raspodjela vlasti.

Međutim, HDZ prelazi preko svega, oni nisu spremni suočiti se s postojećim stanjem koje je i nefunkcionalno i neracionalno i nedemokratsko u konačnici. Kako i bi kada su to stanje sami proizveli i kada je ono temelj njihove moći.

Radi toga je njihova reakcija podsmijeh na svaki prijedlog koji to stanje mijenja. Ako se uz taj podsmijeh može još nekako isposlovati veći kaos u državi, utoliko bolje jer bi se pokazalo da je država neodrživa i da je jedino rješenje formiranje trećeg entiteta, obnova Herceg-Bosne.

Može li itko normalan zamisliti kako bi izgledala BiH kada bi se ukinula Federacija BiH, što predlaže HDZ, zadržali svi kantoni i RS? To je teško i nacrtati, a da vam se ne nabaci luđačka košulja.

Ali za HDZ je to normalno, to nije kršenje Dejtonskog sporazuma po kome entiteti postoje samo kao dio ustavno-pravnog sistema državne vlasti BiH.

Možda to još može zamisliti predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, koji kasni 30 godina u iscrtavanju granica Herceg-Bosne u BiH.

Predsjedniče, Herceg-Bosna je likvidirana Vašingtonskim sporazumom, a inače je u Hagu osuđena kao zločinačka tvorevina.

Hoće li mu to netko reći?

UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN, PREKO PAYPAL-A, POZIVOM NA BROJ 060 800 333 ILI SLANJEM SMS PORUKE NA 647647 UZ KLJUČNU RIJEČ DEMOS. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA I PRECIZNE UPUTE KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Etnički i građanski nacionalizam
     Sadašnjost i budućnost referendumske BiH
     Kako smo prije 30 godina izbjegli podjelu BiH
     Etnički i građanski nacionalizam
     Fašizam i antifašizam 80 godina poslije AVNOJ-a
     Novo razvrgavanje društvenih vrijednosti BiH (2. dio)
     Novo razvrgavanje društvenih vrijednosti BiH (1. dio)
     Prekrajanje povijesti u funkciji je bošnjačkoga nacionalizma
     Bez Oluje ne bi bilo Republike Srpske
     Euroatlanski svijet – strateški partner BiH

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1

 • fraktura 2

 • fraktura 3

 • superknjizara

 • vbz 1

 • vbz 2

 • vbz 3

 • vbz 4

 • ljevak 1

 • ljevak 2

 • ljevak 3

 • ljevak 4

 • ljevak 5

 • oceanmore 1

 • oceanmore 2

 • oceanmore 3

 • oceanmore 4

 • golden marketing 1

 • sandorf 1

 • sandorf 2

 • planetopija 1

 • planetopija 2

 • srednja europa 1

 • srednja europa 2

 • srednja europa 3

 • srednja europa 4

 • durieux 1

 • disput 1

 • ks 1

 • ks 2

 • ks 3

 • meandar 1

 • meandar 2

 • meandar 3

 • biblija