autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Milosrđe u Tori, Kur’anu i Bibliji

AUTOR: Autograf / 13.03.2016.
Park Maksimir Foto: Drago Pilsel

Park Maksimir
Foto: Drago Pilsel

Treća korizmena tribina na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Godini milosrđa održana je u četvrtak 10. ožujka. O temi “Milosrđe u Tori, Kur’anu i Bibliji” govorili su glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj dr. Kotel Da-Don, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj zagrebački muftija dr. Aziz ef. Hasanović i dr. fra Božo Lujić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku je okupljene pozdravio rektor HKS-a dr. Željko Tanjić te zahvalio sudionicima tribine na njihovom odazivu, istaknuvši da će ta tribina ući u povijest ovoga Sveučilišta kao prvi međureligijski susret. Voditelj i moderator tribine prorektor za organizaciju i poslovanje HKS-a dr. Gordan Črpić uvodno je pročitao dio (br. 23) iz bule pape Franje “Misericordiae vultus” u kojoj Papa govori o međureligijskom dijalogu.

Rabin Da-Don osvrnuo se i na učenje Talmuda koje kaže kako je Bog onaj koji je izvor milosti i milosrđa i bez njega nema ničega

Rabin Da-Don istaknuo je da na Božje milosrđe ukazuju imena kojima se Bog naziva u Starom zavjetu počevši od Knjige Postanka. Podsjetio je kako je Bog od postanka svijeta uvidio da svijet ne može funkcionirati samo po zakonu bez milosrđa.

Rabin Da-Don osvrnuo se i na učenje Talmuda koje kaže kako je Bog onaj koji je izvor milosti i milosrđa i bez njega nema ničega. Tumačeći koncept ulaziti ili hodati po Božjim putovima, uputio je na mjeru – kako je Bog milosrdan prema čovjeku, tako i on mora biti prema drugima. Pritom je uputio na granicu koju Talmud stavlja o pitanju milosrđa.

Muftija Hasanović istaknuo je kako svaki muslimanski vjernik sve započinje i završava zahvalom “uime Boga milostivog i samilosnog”. Osvrćući se na 99 lijepih Božjih imena u Kur’anu, rekao je da čak njih 24 povezuju Boga s milosrđem

Muftija Hasanović istaknuo je kako svaki muslimanski vjernik sve započinje i završava zahvalom “uime Boga milostivog i samilosnog”. Osvrćući se na 99 lijepih Božjih imena u Kuranu, rekao je da čak njih 24 povezuju Boga s milosrđem.

Analizirao je neka od njih poput: Bog je ljubav, dobrota, praštanje, zatim onaj koji poklanja, sudac i pravednik, blag i dobročinitelj. Među ostalim je istaknuo da se Boga treba zazivati njegovim imenima, i ono što je primjenjivo na čovjeka u njima prisvojiti. Osvrnuo se i na Godinu milosrđa. Ta godina je u znaku govora o Božjem milosrđu, kako bi među ljudima pobudila jedan oblik milosrđa, rekao je Hasanović.

Dr. Lujić je kroz starozavjetne primjere iz Knjige Izlaska, Knjige o Joni i proroka Hošee pokazao kako se milosrđe proteže iz Starog zavjeta u Novi zavjet gdje je novost u tome što sve ono što je prije rečeno biva uosobljeno u Isusu Kristu.

Isus pokazuje milosrdno lice Boga. I to tako da on ne izolira ovo obilježje milosrđa, nego ga veže s drugim vrijednostima, rekao fra Božo Lujić

Upućujući na tri prispodobe iz 15 poglavlja Lukina evanđelja o izgubljenom i nađenom novčiću, ovci i sinu, istaknuo je kako one imaju zajedničke elemente “izgubljenost, pronalazak i radost”.

Spomenuo je i jedno od blaženstava koje poziva na milosrđe te uputio na to da Božje i ljudsko milosrđe ima zajednički korijen. U tim susretima Isus pokazuje milosrdno lice Boga. I to tako da on ne izolira ovo obilježje milosrđa, nego ga veže s drugim vrijednostima.

To znači veže ju s pravednošću, dobrotom, praštanjem, i samo u tom spletu, tu gdje se te vrijednosti “zagrle” nastaje novi svijet, i novi čovjek, zaključio je dr. Lujić.

Još tekstova ovog autora:

     In memoriam - Napustio nas je veliki Željko Senečić
     Promicati kulturu milosrđa
     Državni novac udruzi Željke Markić koja negira ljudska prava
     Hanuka
     Opravdano postojanje Nove ljevice
     Predlažemo Vladi RH da obešteti žrtve logora HVO-a
     Valja opet pročitati Tuđmanove izjave o BIH i HVO
     Kolinda Grabar-Kitarović prezire Haški sud i hvali ratnog zločinca
     Silovanu se ženu viktimizira i u miru
     Svjetski dan siromaha u Vatikanu

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1