autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Ograđujem se od Vijeća časti HND-a

AUTOR: Saša Leković / 18.01.2016.
Saša Leković

Saša Leković

Raspravljajući po dobivenoj prijavi, Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva na sjednici održanoj 10. prosinca 2015. godine sa pet glasova uz dva suprotna, izdvojena mišljenja, odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. godine satiričnu pjesmicu ”Lijepa naša haubico“ (Vidi ovdje).

Ta je odluka Novinarskog vijeće časti u suprotnosti sa priopćenjem HND-a od 17. kolovoza 2015. godine povodom objave ove pjesmice u kojem je rečeno da su satirički komentari legitiman oblik slobode govora. (Vidi ovdje).

Sukladno Statutu HND-a Novinarsko vijeće časti je autonomno tijelo čije odluke može potvrditi ili promijeniti samo Središnji odbor HND-a na svom redovitom zasjedanju, ali svakako ističemo da mišljenje Vijeća časti ne izražava i stav HND-a u cjelini

Sukladno Statutu HND-a Novinarsko vijeće časti je autonomno tijelo čije odluke može potvrditi ili promijeniti samo Središnji odbor HND-a na svom redovitom zasjedanju, ali svakako ističemo da mišljenje Vijeća časti ne izražava i stav HND-a u cjelini.

Neupitan je stav HND-a o poštivanju slobode izražavanja unatoč raznih interpretacija ovoga slučaja među kojima su i neke nepotpune, netočne, zlonamjerne te uvredljive prema Novinarskom vijeću časti i HND-u.

Odluka Novinarskog vijeće časti u suprotnosti sa priopćenjem HND-a od 17. kolovoza 2015. godine povodom objave ove pjesmice u kojem je rečeno da su satirički komentari legitiman oblik slobode govora

Jedna od temeljnih odrednica Statuta HND-a jest pravo na slobodu izražavanja a od svibnja 2015. godine na projektu Centar za zaštitu slobode izražavanja HND okuplja tridesetak odvjetnika iz cijele Hrvatske koji su, uz stalna dežurstva za hitne slučajeve, do sada više od 30 puta pomogli novinarima koji su to zatražili.

Također i sva priopćenja te izjave i postupci čelnih ljudi HND-a potvrđuju jasnu opredijeljenost HND-a za slobodu izražavanja. HND je profesionalna udruga u kojoj se poštuje vlastiti Statut, izabrana tijela autonomno rade svoj posao a svaka odluka je podložna preispitivanju.

Saša Leković, predsjednik HND-a, Zagreb, 17.01.2016.

Još tekstova ovog autora:

     Ankica Lepej – Žena Institucija
     Ne mogu u tom ludilu i dalje biti predsjednik HND-a
     Predsjednica RH i HRT ponizili su novinare i narugali se građanima
     Novinari moraju moći slobodno govoriti
     Vlada tretira medije kao ratni plijen
     Osvaja se HRT u maniri nedemokratskih režima
     Gospodo hrvatski eurozastupnici, nećemo odustati!
     Novinari, zaštitit ćemo vas od političkih provokacija i pritisaka
     Ne objavljujte neprovjerene informacije i govor mržnje
     Laži Tihomira Dujmovića o HND-u

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1