autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Osijek proslavili međunarodni doktor(ant)i teologije

AUTOR: Peter Kuzmič / 25.02.2023.

Peter Kuzmič

The city of Osijek is famous because of the ODC. Tako je za medije ovih dana izjavio jedan od petnaestak kandidata za doktorat znanosti iz teologije koji su u siječnju sudjelovali na sada već prestižnom međunarodnom doktorskom kolokviju na Evanđeoskom teološkom veleučilištu (ETV) u gradu na Dravi.

Autor ove izjave poznati je kršćanski lider iz Kazahstana, koji je proteklih tjedana u knjižnici ETV-a završavao svoju doktorsku disertaciju iz teologije, a kratica ODC stoji za Osijek Doctoral Colloquium.

ODC je pokrenut 2016. godine, a po Osijeku je nazvan zato što se upravo u rodnom gradu velikoga Josipa Jurja Strossmayera kolokvij redovito održava i stoga što se u njemu nalazi najbolja teološka biblioteka u postkomunističkom svijetu.

Osnivači kolokvija su uz ETV, prije poznat kao Evanđeoski teološki fakultet, a poslije Bologne – paneuropske reforme visokog školstva – kao VETU (Visoko evanđeosko teološko učilište) pod vodstvom poduzetne vizionarke, nizozemsko-hrvatske sveučilišne profesorice Anne-Marie Kool i St. Petersburg Christian University na čelu s tadašnjim rektorom Peterom Pennerom.

Njima su se pri utemeljenju pridružili Universitatea Aurel Vlaicu u Aradu (Rumunjska), Almaty Bible Institute (Kazahstan), Universitatea Divitia Gratiae u Kišinjevu (Moldavija) te Ukrainian Evangelical Theological Seminary u ukrajinskom Kijevu.

Treba dodati da su sve navedene visokoškolske ustanove ODC-ja osnovane u suradnji s međunarodnim Langham Trustom i CEEAMS-om (Central Eastern European Association for Mission Studies).

Svrha Osječkog doktorskog kolokvija je da kandidatima za doktorat znanosti iz područja teologije i(li) misiologije (dr. sc. teol./phil./mis.) omogući intenzivan postdiplomski tečaj, odvojeno od svakodnevnih briga, a pod vodstvom kompetentnih profesora i mentora i to, kako doslovno stoji u aktu o osnivanju ODC-ja – ”u najbolje opremljenoj teološkoj knjižnici u ovom dijelu Europe”.

ODC je prvotno organiziran svake godine u trajanju od četiri do šest tjedana preko ljeta, a u novije vrijeme je tome dodan i dvotjedni tečaj u siječnju. Sudionicima koji to trebaju omogućen je i dulji boravak u Osijeku zbog istraživanja i korištenja knjižnice.

Sudionici ODC-a imaju slobodan pristup znanstvenicima i mentorima koji su stručnjaci za područja njihova istraživanja te im pomažu u formulaciji tematike, znanstvenoj metodologiji i razumijevanju konteksta njihova istraživanja.

Rezultat takvog interaktivnog pristupa su kompletirane disertacije s kontekstualno izvornim doprinosom autohtonom teološkom znanju. Radi se o jedinstvenim teološkim resursima, posebice za kršćanstvo reformacijske baštine u regiji.

Povrh toga, ODC predstavlja pozornicu za uzajamno kros-kulturalno obogaćenje u druženju studenata iz različitih zemalja, sveučilišta i konfesionalno-denominacijskih pripadnosti i pozadina. Kako u Osijek na ODC dolaze i doktorski kandidati iz pravoslavnog svijeta (ponajčešće iz Rumunjske i donedavno Ukrajine) kolokvij postaje prostorom za kreativan ekumenski dijalog.

Kao i prošlog ljeta, tako je i na netom završenom zimskom ODC-ju ruska invazija na Ukrajinu potakla sudionike da se ozbiljnije pozabave pitanjima rata i mira, s posebnim naglaskom na poziv nasljedovateljima Isusa Krista da budu predvodnici mirotvorstva i graditelji mostova u svijetu opterećenom animozitetima i interetničkim podjelama.

U tom procesu je informatički i edukativno bio neizmjerno važan doprinos jednog od vodećih ukrajinskih protestantskih teologa. On je osim duboke ukorijenjenosti u biblijskim znanostima impresivnim interdisciplinarnim kompetencijama, ali i bolnim osobnim iskustvom ratnog nasilja potaknuo sudionike na duboko promišljanje i živu debatu o odnosu praštanja i pravde.

Preko CEEAMS konferencija i njihove umreženosti u izdavačkom svijetu doktorski studenti imaju prilike rezultate svog rada distribuirati dalje od konteksta njihova nastanka i jezika na kojem su pisani te ih tako učiniti dostupnima široj zainteresiranoj stručnoj i inoj javnosti. Time posredovanjem ODC-a crkve i kršćanske ustanove imaju pristup resursima i teološkoj refleksiji koja bi inače bila ograničeno dostupna samo na određenim jezicima i geografskim regijama.

Od osnutka Osječkog doktorskog kolokvija do danas oko 150 studenata iz dvadesetak zemalja Srednje i Istočne Europe (kojima se pridružilo i nekoliko postdiplomaca iz Afrike, Južne Amerike i Srednjeg Istoka) sudjelovalo je na ovim kreativnim doktorskim radionicama u Osijeku.

Nešto više od dvije trećine sudionika je upravo uz fokusiranu pomoć ODC-ja u međuvremenu završilo svoje doktorate i napredovalo u nastavnim i znanstvenim zvanjima na svojim visokim učilištima u petnaestak zemalja postkomunističke Istočne Europe i Centralne Azije.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Trump je 34 puta kriv, a mnogi Amerikanci još uvijek naivni
     Medalja slobode isusovcu i evanđeoskoj političarki
     Cvjetnica – spomen na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem
     Religijska slika svijeta se mijenja
     Diana Budisavljević: najbolji ljudi u najgorim vremenima
     Molitva: Neka nas kroz 2024. prate pax et bonum
     Mir Božji – Hristos se rodi!
     O Božiću treba razmišljati kao o središtu ljudske povijesti
     Volonteri su dragovoljni dobrohotnici
     Još jednom o duhovnim (pro)buđenjima

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1