autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Piscima peticije protiv darvinizma – onako, da me ceo svet razume….

AUTOR: Željko Porobija / 30.05.2017.
Željko Porobija

Željko Porobija

Dragi moji srpski akademici, naučnici, profesori, filozofi, pravnici i sveštenici – priznajem da ste me uspeli iznenaditi, mada sam se svačega od vas naslušao poslednjih 30 godina, pa sam mislio da ste iscrpili arsenal svojih gluposti. A sad ste me toliko zapanjili svojom ludošću da sam, evo, od muke i progovorio na srpskom. Sve se nadam da će jezik kojega razume ceo svet biti i vama jasan.

Doduše, ja se sada ne obraćam baš svim akademicima, naučnicima i inima u Srbiji, nego samo onim potpisnicima peticije protiv izučavanja teorije evolucije kroz nastavu biologije. Ako je verovati vestima koje se šire internetom i društvenim mrežama, ima vas tačno 223, i to od svake fele (čak i mojih kolega novinara), a čovek ne može a da ne iskaže svoje divljenje kako je u jednom relativno malom narodu (u redu, veći ste od nas, ako vam je to uteha) moguće naći toliko diplomiranih budala.

Hajde da krenemo prvo od početka – brinu vas, velite, sve tvrđi neodarvinistički dogmatski stavovi, koji se sve više promovišu od strane globalista i ateista iz, kako velite, ”ličnih i globalističkih razloga”. Ali ujedno napominjete i kako se danas u celom svetu javljaju brojni poznati i priznati naučnici – među kojima ima i značajan broj ateista, koji, citiram, ”upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama”.

E, sad mi vi prvo objasnite protiv čega vi to tačno pišete – jer imam utisak da neki od vas nisu ni razmislili pre nego što su stavili svoj cenjeni potpis ispod teksta ove papazjanije od peticije.

”Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Kreacionističke ideje su potekle od kvazireligijskih organizacija iz SAD-a i ostalih zapadnih zemalja, a danas su raširene svuda. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i naučne ustanove reagovati kod nadležnih”

Jer, kao prvo – ako ste preskočili to gradivo u srednjoj školi – teorija evolucije ne bavi se nastankom sveta. Jeste, negde ste na nekoj nastavi verovatno čuli o nekakvoj hemijskoj evoluciji, ali to vam nije darvinizam i osim terminološke istovetnosti nema nikakve veze s teorijom evolucije.

I na vašu veliku žalost – teorija evolucije ne bavi se ni nastankom života, jer to spada u područje teorije abiogeneze.

Vi to stvarno niste znali ili niste sebi dali truda da pročitate šta piše u peticiji?

Ako je ono prvo u pitanju, onda ste verovatno kupili svoje diplome na Zelenom vencu ili ih zaradili na neki drugi način, a ne čitanjem pametnih knjiga i učenjem za ispite.

A ako je ovo drugo u pitanju – pa niste dobro ni pročitali šta to piše na nekom papiru koji vas je neki kolega zamolio da potpišete – gledajte ubuduće, neko će vam tako uvaliti i ko zna kakav ugovor, pa ćete do kraja života plaćati tuđi kredit (i nije da bih plakao zbog vaše hude sudbine).

Ali još se nismo objasnili.

Treća stvar koja vam smeta su stavovi teorije evolucije o nastanku čoveka. Ovaj put ste pogodili kao prstom u pekmez, jer se darvinizam zaista bavi pitanjem nastanka – ili, ako ćemo preciznije – razvoja čoveka.

Pretpostavljam da vam smeta ideja da smo – kako glasi popularni mit – nastali od majmuna. Za utehu, nismo nastali od majmuna, nego samo delimo s majmunima zajedničkog pretka. A savremeniji će biolozi reći da mi i dalje jesmo majmuni, ono, malo posebni, ali majmuni.

Svejedno, mene zbunjuje baš ta vaša usmerenost na pitanje nastanka čoveka. Dakle, vas ne uzbuđuje evolucionistička teorija o razvoju ptica, gmizavaca, sisara i svega ostalog – nego baš o nastanku čoveka?

S kojim ste vi to pravom odlučili izdvojiti pitanje nastanka čoveka od pitanja nastanka svega ostalog živog, pa je sve prošlo razvoj kroz evoluciju, osim baš jedne jedine vrste na vasceloj nam planeti?

Ja se sada ne obraćam baš svim akademicima, naučnicima i inima u Srbiji nego samo onim potpisnicima peticije protiv izučavanja teorije evolucije kroz nastavu biologije. Ako je verovati vestima koje se šire internetom i društvenim mrežama, ima vas tačno 223, i to od svake fele (čak i mojih kolega novinara), a čovek ne može a da ne iskaže svoje divljenje kako je u jednom relativno malom narodu (u redu, veći ste od nas, ako vam je to uteha) moguće naći toliko diplomiranih budala

U redu, ostavljam mogućnost da vi to ustvari i ne mislite – jer mi se čini da je mišljenje zadnja aktivnost kojom se vi zamarate, a posebno ga isključite kad pišete i potpisujete peticije.

Ali, s druge strane, imam težak osećaj da ste se naherili protiv teorije evolucije čoveka iz čisto hrišćansko-dogmatskih razloga. Jer, čovek je, kako uči i katihizis, slika i prilika Božija, pa ne dolazi u obzir da bude slika i prilika majmuna. A da ne pričamo kako zvuči bogohulno da Bogočovek bude neki Bogomajmun. I to je ono što vas posebno boli, ta ideja da niste nastali kao neko vrlo posebno stvorenje, stvoreno u komadu direktno od Boga, nego da ste se razvili kao što su se razvili i kitovi i medvedi i nojevi – postepeno, kroz duga razdoblja i procese koji su naučnici već odavno dokazali puno jače nego što ste vi to spremni prihvatiti.

Pa onda i teoriju evolucije nazivate hipotezom, iako ste se jedva uzdržali da ne kažete ”izmišljotina” ili ”bajka”.

I tu ste očigledno bežali sa časova biologije u srednjoj školi – a bogme neki od vas i na fakultetima medicine i farmacije – tako da vam niko i nikada nije stigao da objasni razliku između hipoteze i teorije.

Ipak, ne date se vi, kažete kako je sve više uglednih naučnika – pa i ateista, napominjete – koji se bune protiv hipoteze. Nije baš da ste se potrudili da nađete tu plejadu vrhunskih umova – nadam se, prvenstveno biologa koji barem znaju šta je tačno predmet teorije evolucije.

Sami evolucionisti, doduše, itekako raspravljaju o svim tačkama svoje teorije, puno toga se menja – ali nije baš da bi oni potpisali vašu peticiju, ipak su to ljudi malo obavešteniji od vas o tim pitanjima.

Istina, ako bih već tražio ime nekog sjajnog znanstvenika koji je otvoreno izrazio sumnju u teoriju evolucije, onda mi prvo pada na pamet Džejms Tur (James Tour), koji je, doduše, udario na abiogenezu, ne toliko na samu evoluciju. Dobio je već kritike – sasvim uobičajene u naučnoj zajednici – da se meša u pitanja koja nisu njegova specijalnost.

Da, tamo na tom – kako ga umiljato zovete – globalističkom i ateističkom zapadu naučnici moraju biti baš specijalisti kad govore o nekoj temi. Kao što vi ne biste dali autolimaru da vam popravlja motor automobila, tako ni oni ne daju hemičaru da drži pridike biolozima.

Pretpostavljam da vam smeta ideja da smo – kako glasi popularni mit – nastali od majmuna. Za utehu, nismo nastali od majmuna, nego samo delimo s majmunima zajedničkog pretka. A savremeniji će biolozi reći da mi i dalje jesmo majmuni, ono, malo posebni, ali majmuni

Svejedno, Tur ima pravo na svoja pitanja, iako je meni njegovo predavanje više delovalo kao jedna propoved – jer Tur javno izražava svoje hrišćanstvo, mada se on po sistemu ”… a da mu ne uđe” distancira od takozvane teorije inteligentnog dizajna. Tako on ne bi bio ni kreacionist, ni evolucionist, a šta bi tačno on bio – ja vam to ne mogu reći.

Eto, ako hoćete Tura da vam potpiše tu vašu peticiju, nađite ga negde, pa ”pojačajte” svoju ekipu.

Ili ste možda mislili na mog kolegu filozofa Tomasa Nejgela (Thomas Nagel) – koji ima problema s evolucionističkim objašnjenjem nastanka svesti. Veliko pitanje, priznajem, a na njega Nejgel nije baš dao odgovor, a još je evolucioniste ni krive ni dužne optužio za fizikalizam.

I njega ste trebali zvati da vam potpiše peticiju, iako nema jamstva da bi on to i uradio.

E, sad, dosta zezanja s moje strane. Red je da kažem i šta mene u celoj ovoj vašoj priči brine, i to jako.

Prvo me, naravno, brinu svi ti univerziteti koji su vam dali diplome, a da ne pominjem one univerzitete na kojima neki od vas drže predavanja. Čemu vi to učite svoje studente? Opasnostima globalizma? Izvorima finansiranja opasnih ateista? Ono, kao obavezni deo lekcija iz biohemije ili patologije? Naravno, vi radite za džabe, čisto iz ideala, ali nećemo sad o toj nevažnoj činjenici.

Drugo što me brine jeste reakcija političara. Jer vi niste bilo ko, imate neka imena, veze, utecaje – jeste da to očigledno niste stekli zbog nekog izuzetno bistrog uma, ali i ovde u Hrvatskoj ima tupih tipova koji drmaju obrazovnim sistemom. I čini mi se, ako moje kolege novinari ne lažu, da će čak i neki skupštinski odbor raspravljati o tom vašem komadu papira koji – ako mene pitate – nije vredan ni brisanja guzice.

Ne znam unapred šta će se dogoditi, ali me plaši ideja da o takvim stvarima raspravljaju političari, da se tu sad uvodi neka ”demokratija” gde joj mesto nije, pa da jednoga dana možda srpska skupština čak odbaci teoriju evolucije, jer su se tako dogovorili naprednjaci, radikali i socijalisti!

Vama smeta da se deca u školi uče kritičkom razmišljanju, to je ono što vas najviše boli, pa ste spremni čak i politički nametnuti svoj nakaradni pogled na razvoj života na Zemlji.

Ne znam, možda u svojim nastojanjima i uspete. Bio bi to sumrak civilizacije, povratak u Srednji vek – mada unapred moram da vam kažem da to ne traje večno. Otišao je Srednji vek, otići će opet – i vi i vaše baljezgarije s njime.

Jedino što me u celoj stvari veseli jeste moj imenjak Željko Tomanović, dekan biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Drugo što me brine jeste reakcija političara. Jer vi niste bilo ko, imate neka imena, veze, utecaje – jeste da to očigledno niste stekli zbog nekog izuzetno bistrog uma, ali i ovde u Hrvatskoj ima tupih tipova koji drmaju obrazovnim sistemom. I čini mi se, ako moje kolege novinari ne lažu, da će čak i neki skupštinski odbor raspravljati o tom vašem komadu papira koji – ako mene pitate – nije vredan ni brisanja guzice

Citiram šta je on medijima izjavio:

”Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Kreacionističke ideje su potekle od kvazireligijskih organizacija iz SAD-a i ostalih zapadnih zemalja, a danas su raširene svuda. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i naučne ustanove reagovati kod nadležnih”.

Eto, na vašu žalost, vi dragi moji politikanti i vlasnici kupljenih diploma i prodanih duša – ipak ste u manjini. Nije Srbija neka kasaba u kojoj likovi poput vas mogu određivati šta će deca učiti u školama.

U sledećoj peticiji obavezno zatražite vraćanje Turaka u Srbiju – uveravam vas da ne bi dahije dopustile tamo nekim globalistima da deci predaju u školama…

Još tekstova ovog autora:

     Zašto sam sve ovo pisao na Autografu
     Korona će biti sudište i za teorije zavjere i za religiju
     Virus bi u Njemačkoj osobito mogao pogoditi staračke domove
     Evo kako ateisti mogu tješiti ožalošćene
     Obiteljaši ne brinu ni za obitelj ni za djecu
     Političari-vjernici: ugledajte se na svog ateističkog kolegu
     Kad vrhunski biblijski stručnjak skrene pameću
     Nebeski Bill Gates puno je gori od zemaljskog imenjaka
     Moje pravo na život znači i moje pravo na smrt
     Ne, mi ateisti nismo samo još jedna skupina vjernika

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1

 • fraktura 2

 • fraktura 3

 • superknjizara

 • vbz 1

 • vbz 2

 • vbz 3

 • vbz 4

 • ljevak 1

 • ljevak 2

 • ljevak 3

 • ljevak 4

 • ljevak 5

 • oceanmore 1

 • oceanmore 2

 • oceanmore 3

 • oceanmore 4

 • golden marketing 1

 • sandorf 1

 • sandorf 2

 • planetopija 1

 • planetopija 2

 • srednja europa 1

 • srednja europa 2

 • srednja europa 3

 • srednja europa 4

 • durieux 1

 • disput 1

 • ks 1

 • ks 2

 • ks 3

 • meandar 1

 • meandar 2

 • meandar 3

 • biblija