autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Premještanje kreveta

AUTOR: Radenko Vadanjel / 13.04.2024.

Nabukodonozor i susjed došli su staroj Markovoj premjestiti krevet iz spavaće sobe u dnevni boravak.

– Najprije izvucite fotelju iz boravka – kazala je, glasom u kojemu se još uvijek osjećala trunka prikrivene tvrdokornosti i nepopustljivosti, koja je ustrajala u tom samrtničkom času unatoč svim poražavajućim znakovima.

Tako su je poslušali, i bez pogovora pomicali stvari, prebacivši posteljinu, fen i aparat za masažu, noćni ormarić i kredenc s lijekovima, sve u dnevni boravak. Na kraju je došao red na krevet u kojemu je, sve vrijeme njihovih manipulacija, bolesnica strpljivo ležala omotana u plahte i deke. Glava joj se jedva nazirala ispod hrpe naslagane posteljine.

– Sada upalite svjetlo! – naredila je.

Pogledali su se, u nevjerici. Lice joj je bilo posve crno, prekriveno ranama, tamnoplavim mrljama.

– Svašta sam za rata vidio – promrmljao je susjed dinarskog profila – ali ovako nešto nikada.

– Ne mogu se podići. Treba mi neko vrijeme – procijedila je.

Povukli su se u dnevnu sobu i čekali. Trajalo je dobrih deset minuta, kada su iz spavaće sobe začuli šuškanje i tiho zapomaganje.

Tada se susjeda pojavila u hodniku. Podupirući se rukama o zidove, izgledala je kao izgladnjeli pauk koji više nema snage isplesti vlastitu mrežu. Smrad koji se širio hodnikom bio je intenzivniji i pogubniji od onog prijašnjeg, dok je još ležala u krevetu obavijena slojem deka i pokrivača. Smrad se poput nevidljive nemani hvatao za ormare i police, za posteljinu, prolazeći pored njihovih skamenjenih pogleda poput utvare, kao nešto beštijsko i opako. Nosnice su im se nadimale, u grču i bijesu.

Još mekše i još bespomoćnije, naložila im je da promijene plahte na krevetu u kojemu je do maloprije ležala. Onaj drugi, dinarskoga profila, koji je stajao s Nabukodonozorom na vratima, već se izmakao, jednom nogom zakoračivši u dvorište. Starac je ostao sam u pustoj kući, sa smradom koji je štipao nosnice, bez snage da je usluži, da joj podari makar jedan trenutak optimizma i podrške. Njen je kraj bio utjelovljenje nečeg starijeg i strašnijeg od života.

– Već sutradan, mogao je i on biti u sličnoj situaciji – pomisli – ali danas još uvijek stoji na onoj drugoj, sunčanoj strani, promatrajući njenu nagrđenu vanjštinu koja trune slobodno i bespomoćno poput jabuke, poput pljesnive šljive ili krepanoga miša u drvarnici.

– Eto, to je smrt – nijemo su se pogledali njih dvojica, slegnuvši ramenima, pozdravljajući susjedu hladnim, nepopustljivim pogledima.

***

– Kako je to bolno, i kako je neljudski tako skončati – uzdahnula je Nabukodonozorova žena.

Soba, ta promrzla čahura, prohladna ljuska osušena ploda, dočekala ga je raširenih ruku. Svijet pljesnivosti, lijekova, nepokretnosti i upaljenih vjeđa, opet je bio tu, pored njega, i sluđeni snovi koji su se nevidljivo provlačili iz fantastičnog, nadrealnog svijeta u nemilosrdnu stvarnost, ispunjavali su gole zidove smislom i toplinom.

– Jer usamljeni su ljudi cijeli jedan planet slika koji kulja iz topline gejzira, i kada je najhladnije, kada dušu prekrije inje, poput termalne vode u toplicama – pomisli Nabukodonozor – tada mislima isparavaju slike, toplina i nada, okovani ledom i tišinom.

***

Napomena autora: Tekst naslovljen ”Premještanje kreveta”, ulomak je iz romana ”Sakramenti i kotlovina”, objavljenog 2019. godine u izdanju izdavačke kuće Sandorf, Zagreb.

 

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Galerist
     Manifest raspjevanog roba
     Košarica Baby Lasagne premijeru Plenkoviću
     Hrvatska iznad Hrvata
     Cirkus! Kakav dobar cirkus! Točno u srijedu
     Priča koja nikada nije ispričana
     Inkvizicija u školama: zašto smeta ženski spolni organ?
     Imamo Zakon o hrvatskom jeziku!
     Jebeni igrač
     Debeli dječak

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1