autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Reforme, reforme!! Na potezu su političari

AUTOR: Vedran Brkulj / 02.06.2016.
Predrag Šustar Foto: Ranko Šuvar - EPH

Predrag Šustar
Foto: Ranko Šuvar – EPH

Pod geslom ”Hrvatska može bolje” oko 40 tisuća ljudi (prema procjenama policije, ali prema zračnoj snimci mnogo više, op. Autografa) okupilo se sinoč na Jelačić placu u Zagrebu kako bi dalo podršku nastavku kurikularne reforme. Teško se probijalo i kroz okolne ulice, tko je htio kroz Gajevu ili Prašku morao se naoružati strpljenjem, tramvaji nisu vozili, svi od 7 do 77 izašli su na ulicu dati podršku nastavku reforme obrazovanja

Premda se sat vremena prije prosvjeda zakazanog za 18 sati nebo iznad Zagreba opasno zacrnilo i činilo se da bi kiša mogla ostaviti ljude kod kuće to se srećom nije dogodilo i nakon prosvjeda za Radio 101 1996. i velikog sindikalnog prosvjeda 2008. godine današnji izlazak na ulice ulazi u kategoriju najmnogoljudnijih.

Orilo se zagrebačkim središnjim trgom ”reforme, reforme”, suze su potekle nekima od profesora koji su više od tri desetljeća u obrazovnom sustavu, a poruke koje su poslane vlastodršcima i njihovim istomišljenicima više su nego jasne.

”Zahtijevamo od Sabora da jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi, ovom ekspertnom timu i ovom modelu. Obranite ovu reformu, obranite naše pravo na obrazovanje 21.stoljeća. Odbacite zaključke Odbora za obrazovanje! Priliku imate već u petak”, kazao je Nikola Baketa, predstavnik Inicijative ”Hrvatska može bolje”.

Premda se sat vremena prije prosvjeda zakazanog za 18 sati nebo iznad Zagreba opasno zacrnilo i činilo se da bi kiša mogla ostaviti ljude kod kuće to se srećom nije dogodilo i nakon prosvjeda za Radio 101 1996. i velikog sindikalnog prosvjeda 2008. godine današnji izlazak na ulice ulazi u kategoriju najmnogoljudnijih

Toni Milun, profesor matematike, jedan od onih zbog kojeg možete zavoljeti predmet kojeg većina ne obožava smatra da se jesen ne smije propustiti i da eksperimatalni dio treba krenuti s početkom iduće školske godine.

”Richard Branson jednom je rekao: Kad imaš priliku reci da, a onda razmišljaj kako ćeš to učiniti. Jer ako čekaš da svi uvjeti budu idealni, nikad ih nećeš dočekati. Ta je poruka snažno utjecala na mene. Volio bih da utječe i na vas. Recimo da reformi i dajmo do jeseni sve od sebe na ona krene”, istaknuo je Milun.

Dok su se govornici na nisko postavljenoj i loše ozvučenoj bini mijenjali okupljena masa je izražavala podršku Borisu Jokiću, voditelju Ekspertne skupine u ostavci. Jokić na prosvjedu nije viđen, ali se prije prosvjeda obratio video porukom u kojoj se zahvalio svima koji su proteklih šesnaest mjeseci radili na reformi.

Klinci na ramenima roditelja s transparentima i pogledom u bolju budućnost u nadi da više neće biti, kako je to rekao Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika, eksperiment u rukama nesposobnih političara.

”Molim vas nemojte me otjerati iz moje domovine Hrvatske”, apelirao je Horvat.

”Zahtijevamo od Sabora da jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi, ovom ekspertnom timu i ovom modelu. Obranite ovu reformu, obranite naše pravo na obrazovanje 21.stoljeća. Odbacite zaključke Odbora za obrazovanje! Priliku imate već u petak”, kazao je Nikola Baketa, predstavnik Inicijative ”Hrvatska može bolje”

Na njegovu tragu bila je i poruka Ivane Kekin supruge Mile Kekina pjevača Hladnog piva.

”Mi brijemo na budućnost. Na sutra. Na klince koji će znati bolje nego što su nama skrojili. Koji neće puniti buseve za Stuttgart nego će znati kako da im biti dobro ovdje. Želimo da svi vide da nas ima. Nismo potonuli u beznađu, nećemo zašutjeti i pakirati kofere. Ne još. Ne damo se otjerati!”, rekla je Kekin.

Uz izražavanje podrške Jokiću na prosvjedu su se mogli vidjeti i transparenti koji su resornom ministru Predragu Šustaru poručili da ode, ali i Crkvi i političarima da se maknu od obrazovanja.

Ida Loher, učiteljica koja je sudjelovala u kurikularnoj reformi, istaknula je da se početku njih ‘četiristotinjak učitelja i stručnjaka iz cijele Hrvatske ujedinilo u želji da zajedno radi na boljoj budućnosti svih građana naše domovine.

”A onda nas se još 60 tisuća odazvalo stručnoj raspravi. I pokazali smo da znamo kakvu školu želimo! Želimo da uz nas budu oni koji su započeli reformu, koji su nas usmjeravali od početka. To su Boris Jokić i ekspertna skupina. Oni su našu novu školu postavili na zdravi temelj suradnje, stručnost i i otvorenosti. Bili su nam podrška na svakom koraku, zarazili su nas entuzijazmom i u vjeri da Hrvatska želi i može bolje”, poručila je Loher.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, drži da je reforma obrazovanja nacionalni interes kojega treba obraniti.

”Ministar Šustar kao i vladajuća politička garnitura moraju podržati ovu reformu kako bi ona mogla i zaživjeti, a ako se to ne dogodi onda bi ministar trebao podnijeti ostavku. I nije ovo fešta, kako reče Šustar, već je ovo slavlje obrazovanja i demokracije na djelu”

”Ministar Šustar kao i vladajuća politička garnitura moraju podržati ovu reformu kako bi ona mogla i zaživjeti, a ako se to ne dogodi onda bi ministar trebao podnijeti ostavku. I nije ovo fešta, kako reče Šustar, već je ovo slavlje obrazovanja i demokracije na djelu”, kazala je Šprem.

Na kraju su pozornicu izašli članovi Hladnog piva i uz taktove ”Domovine” demonstracije su, bez plinskih boca, na kojima se nisu uručivale četničke šajkače i na kojima se nije prosvjedovalo za oduzimanje nečijih prava, završene.

Da Hrvatska može bolje pokazalo se danas, a da zaslužuje bolje oko toga ne bi trebalo biti dileme. Narod je rekao svoje. I ne samo u Zagrebu jer prosvjedovalo se i u Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Rijeci, Puli, Poreču…

Na potezu su političari.

(Prenosimo s tportala).

***

4 ZAJHTJEVA VLADI:

Vjerujte obrazovnim radnicima stručnjacima i učiteljimanjihovom znanju, poštenju i predanosti reformi. Dajte im podršku da posao dovrše do kraja, bez pritisaka, intervencija i cenzura! Pustite ih da rade svoj posao

Zahtijevamo od Sabora da jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi, ovom ekspertnom timu i ovom modelu. Obranite ovu reformu, obranite naše pravo na obrazovanje 21.stoljeća. Odbacite zaključke Odbora za obrazovanje! Priliku imate već u petak!

Obrazovanje je naša budućnost i zato od Sabora tražimo da donese rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom strateškom interesu koja će obvezati ovu, ali  i sve sljedeće Vlade.

Od Vlade i resornog ministra zahtijevamo da poštuje volju građana i struke. Osigurajte novac i autonomiju za provedbu reforme.  Zaštitite obrazovanje od političkih i interesnih sabotaža ili odstupite!

(Priredio Drago Pilsel).

Još tekstova ovog autora:

     Šator u Savskoj je ilegalan!

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1