autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Sve strukture za skrbništvo su Severini nanijele nepravdu

AUTOR: Suzana Večerić / 15.02.2024.

Suzana Večerić
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Povijest je puna ženske patnje, nepravde prema ženama, ženskog trpljenja društvenih osuda i predrasuda i ženske hrabrosti, pameti, mudrosti i otpora tlačiteljima raznih vrsta i profesija.

Trenutno najbolji primjer za nabrojano u prethodnoj rečenici je Severina Vučković čija izdržljivost, neustrašivost i ljubav prema njenom sinu Aleksandru, patrijarhalnim bigotima smeta, živcira ih jednako kao i njena ljepota i estradni uspjesi.

Pakosne kritike i prozivke mene sablažnjavaju svojom silnom i nasilnom intersekcijskom prisutnošću u socijalnom radu, psihološkim i psihijatrijskim vještačenjima, sudstvu i nekim medijima. Ta institucionalizacija potrebe da se jednu prkosnu ženu, koja se ne želi pokoriti, muči godinama, bolna je za gledati i banalna u svojoj zlobnoj osnovi.

Ne postoji struktura vezana za skrbništvo u ovoj Republici Hrvatskoj koja Severini nije nanijela nepravdu. Takva koincidencija i sinkronicitet udruženog birokratskog svemira sigurno nije slučajna i ima svoje uzroke koje bi trebao obrađivati USKOK i psihološke i psihijatrijske profesionalne organizacije (npr. istražiti ”kognitivnu nekompetentnost jednog sudski angažiranog psihijatrijskog vještaka?!”).

Vratimo se na Severinin izvorišni problem – bivšeg muža Milana Popovića. Postoji jednostavno objašnjenje zbog čega muškarci, i kad su moćni i bogati, ne trpe, a često i intenzivno mrze, moćne, inatljive, samostalne, uspješne i natprosječno lijepe i seksipilne žene.

Naime, njih je teško do nemoguće kontrolirati.

Ne može ih se spriječiti da pjevaju i da pune sale ekstatičnim fanovima, ne može im se zabraniti da blješte u prozirnoj odjeći na pozornici ili se nedajbože slikaju tako da se vide njihovi, kastriranim seronjama, opasni atributi.

Izjave Severine nakon ročišta na Općinskom kaznenom sudu koje se mogu pogledati na YouTubeu (svakako pažljivo pogledajte i poslušajte) nakon objave odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske da se dijete vraća ocu zbog proceduralne pogreške u prethodnom procesu 2021. kojim je ukinuta nepravomoćna privremena mjera iz 2019. godine da dijete ide ocu i donesena odluka o podijeljenom skrbništvu po kojoj dijete živi s majkom, koja je bila na snazi do sad.

To je nevjerojatna scena; Severina izjavljuje da je problem što nije imala ”radost” iako kažu da je ”lipa”. Odvjetnici Čedo Prodanović i njegova suradnica pokušavaju zaustaviti Severinu koja govori apsolutno teško prihvatljive istine za naš sustav skrbi za djecu uključujući i pravosuđe (osobito uključujući pravosuđe), a ona nezaustavljivo nastavlja govoriti o tome stojeći SAMA i na kraju, za pokušaj da joj oduzmu dijete, kaže: ”E neće!”.

Koja je to maestralna hrabrost i borbenost, izazivati istinitim činjenicama (znamo da istina i pravda i pravo imaju čudne suodnose) birokratske korumpirane političko-pravosudne strukture u trenutku kad joj odlučuju o njenoj sudbini i o sudbini njenog najdražeg bića – sina Aleksandra.

Duhovitost u njenom izazivačkom govoru (tipa bacanja rukavice svima u lice) je vrhunski sarkastični humor, a to je nevjerojatno zdrava obrana (govoreći psihodinamski).

Ja sam se, gledajući tu YouTube snimku, smijala kroz suze od tuge koju sam osjećala zbog svega nepravednog i nasilnog što se prelama preko Severininih leđa u tom trenutku i prije tog trenutka, a vjerojatno će i u budućnosti jer je za..bavala ”radost” koja će od sad vladati hrvatskim sudstvom.

Severina, Severina, ja, moje prijateljice i aktivistice za ženska prava, kao i svi ljudi koje poznajem osjećamo se nemoćni u ovom nepravednom trenutku, ali te podržavamo i odlučni smo da nikad ne popustimo. Nemoj ni ti, a znam i da nećeš jer si takva, pravdoljubiva slobodnjakinja.

Zlotvorima se nikad, nikad, nikad ne treba i ne smije popustiti – bilo da su samozvani vladari svijeta, političari ili bivši muževi.

Imam jednu ideju koja nije originalna, ali je ipak neuobičajena. U razgovoru s mojom prijateljicom, profesoricom rimskog prava Magdalenom Maršavelski, saznala sam za nagradu ”Zaklade buntovnih žena” koju je u Njemačkoj, u Dortmundu, ustanovila profesorica Sigrid Metz-Göckel (koja se trenutno bavi ženskom filantropijom), a koja je dodijeljena mnogim aktivisticama i akademskim stručnjakinjama za ženska pitanja.

Razmišljala sam o ženskom aktivizmu koji nose zadivljujuće žene koje zaslužuju svaku čast, počast i nagradu. One to rade iz uvjerenja, profesionalno, srčano, za neku vrlo malu plaću uz često prisutnu javnu osudu i ismijavanje.

Obuzela me ideja o presudnom javnom značaju podrške ženama koje se svojim primjerima, svojim životima i svojim srcima suprotstavljaju mačistima i bigotnim strukturama koje ih sadistički muče, a mogu im uzeti sve pa ih mogu, zahvaljujući položaju istine i pravde u pravosuđu, čak strpati u zatvor.

Te žene ne izlažu svoje znanje i svoj politički stav već ulažu svoje konkretne živote, svoje meso, kosti i dušu da bi postigle tu presedansku, vrlo neizvjesnu pobjedu, koja će pomoći drugim ženama.

Zbog toga ću se osobno založiti da nagradu ”Zaklade buntovnih žena” i/ili neku sličnu dobije Severina.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Još uvijek nam nedostaje iskreno kajanje na tugu u Jasenovcu
     Predsjednik svih građana Hrvatske je nezreli maligni narcis
     Predsjedničko denunciranje i hrvatski kulturološki cirkusi
     Religije i mir na Zemlji – Mir, mir, mir do neba
     Antisemitizam se može koristiti kao pogonsko gorivo za mlažnjake
     Brutalno zlostavljanje Klare nije Buntiću prvi nasilni čin
     Jesmo li mi zaista protiv svakog nasilja?
     Pravda za pregažene tinejdžere
     Sloboda ubijanja je preskočila Atlantik
     Nema doktora? Baš ščudno!

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1