autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

13. Dani Orisa u Zagrebu 19. i 20. listopada

AUTOR: Hina / 18.10.2013.

Dani Orisa, najveći arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe, i ove će godine, 13. put zaredom, okupiti brojne istaknute hrvatske i inozemne arhitekte koji će 19. i 20. listopada u Velikoj dvorani Koncerne dvorane Vatroslava Lisinskog razgovarati o aktualnostima u arhitekturi.

 

Simpozij u organizaciji tvrtke Oris d.o.o. okupit će brojna poznata imena, a među njima su i Herzog & de Meuron, jedan od najpoznatijih svjetskih arhitektonskih ureda ovjenčan brojnim nagradama i priznanjima, među ostalim i  Pritzkerovom nagradom za arhitekturu 2001. godine.

 

Ured Herzog & de Meuron dobitnik je ovogodišnje nagrade Oris Kvadra, a u sklopu Dana Orisa 19. listopada bit će u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) otvorena njihova izložba “Elbphilharmonie”.

 

Ured Herzog & de Meuron utemeljen je u Baselu 1978. godine. Poznat je po inovativnim projektima prilagođenima položaju, zemljopisnim odrednicama i kulturi područja. Zgrada Elbphilharmonie u Hamburgu trenutačno se gradi, a bit će kulturalni kompleks koji će udomljavati niz aktivnosti. Sadržavat će filharmonijsku dvoranu, hotel, privatne stanove i javni trg s pogledom na hamburški Speicherstadt.

 

Gosti Dana Orisa 2013. bit će i švicarski arhitekt Christian Kerez, autor poznate škole u švicarskome Leutschenbachu, potom Gilles Vidal iz Francuske, glavni dizajner Peugeot Design Laba i autor dizajna glasovira Peugeot za tvrtku Pleyel, te švedski arhitektonski dvojac Tham & Videgard, autori projekta “Tree hotel” u Švedskoj.

 

Dani Orisa ugostit će i istaknutoga nizozemskog arhitekta Hermana Hertzbergera, poznatoga po brojnim projektima i izdanim knjigama. Na arhitektonskom simpoziju sudjelovat će i hrvatski fizičar i izumitelj Davor Pavuna, Petra Čeferin, profesorica Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani i autorica brojnih knjiga i stručnih članaka o arhitekturi, te španjolski arhitektonski dvojac Nieto i Sobejano, autori nedavno otvorenoga Centra suvremene umjetnosti u Córdobi.

 

Na Danima Orisa iskustva s kolegama podijelit će i finski arhitekt Juhani Pallasmaa, sveučilišni profesor i autor brojnih knjiga i eseja, Nizozemac Wiel Arets, dekan Fakulteta arhitekture Tehnološkoga instituta u Illinoisu te autor brojnih projekata, te hrvatski arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, dvojac poznat po brojnim izvedbama obiteljskih kuća.

 

Dani Orisa održavaju se pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, Ministarstva kulture, gradova Zagreba i Ljubljane te veleposlanstava država iz kojih dolaze ovogodišnji predavači.

 

Prvi put su Dani Orisa održani 2000. godine u organizaciji tvrtke Oris d.o.o. (prijašnji Arhitekst), koja ujedno od 1999. godine izdaje i časopis za arhitekturu i kulturu “Oris” na hrvatskom i engleskom jeziku.

Još tekstova ovog autora:

     Protiv mržnje i diskriminacije
     Imaginarij Vrančićeve ere
     2014 – Hladni rat i ebola
     Frljić, heroj ili zločinac?
     Najžalosnija godišnjica u RH
     Vesna Pusić traži ostavku Nadana Vidoševića
      Vatikan dobio prava na internetsku domenu ".catholic"
     SAD: Okončana kriza oko proračuna i zaduživanja

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1