autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

SAD: Okončana kriza oko proračuna i zaduživanja

AUTOR: Hina / 18.10.2013.

Američki Kongres u srijedu je “u pet do dvanaest” potvrdio zakon o nastavku fiinanciranja vladinih agencija i podizanju gornje granice zaduživanja, nakon što se najveće svjetsko gospodarstvo našlo na samom rubu katastrofe zbog opasnosti od nemogućnosti podmirivanja svojih financijskih obveza i mogućih teških posljedica po svjetsko gospodarstvo,  pišu u četvrtak američki mediji i agencije, zaključujući da su republikanci morali ustuknuti.

 

Predsjednik Barack Obama potpisao je rano ujutro u četvrtak zakon o deblokiranju sredstva za financiranje savezne vlade i podizanju gornje granice duga kako bi se otklonila opasnost od neizvršenja plaćanja koji je prošao glasovanje u Senatu i Predstavničkom domu, nakon što su republikanci odustali od vezivanja mjera uz promjene zakona o Dostupnom zdravstvenom osiguranju (ACA), tzv.  “Obama Care”.

 

Nakon što je ministarstvo financija upozorilo da će za samo jedan dan ostati bez novca za plaćanje državnih obveza, Senat je uvjerljivo, s 81 glasom “za” i 18 “protiv”, izglasovao prijedlog zakona koji je predstavljen nekoliko sati ranije, dok su potom zastupnici Predstavničkog doma, u kojemu većinu čine republikanci, izglasovali tekst s 285 glasova “za” i 144 “protiv”.  Dogovor dviju strana je kompromis koji uključuje podizanje plafona zaduživanja koji bi vrijedio do 7. veljače, a sredstva za financiranje savezne vlade bila bi produljena do 15. siječnja što je, kako ističe New York Times, samo privremeno rješenje i ne rješava ključna pitanja potrošnje i deficita koja dijele republikance i demokrate. Amerikanci bi se tako ponovno u prvom dijelu slijedeće godine mogli suočiti sa sličnom situacijom.

 

Senator Mitch McConell iz Kentuckyja, vođa republikanaca koji je bio ključan za okončanje krize zaključio je da je postignuti kompromis “iskreno rečeno, puno manje nego su se neki nadali i puno više nego su neki tražili”.

 

“Sada je vrijeme da se republikanci ujedine oko ključnih ciljeva”, kazao je McConell. Demokratski senator Richard Burr iz Sjeverne Karoline obrušio se na republikanske senatore i republikance u Predstavničkom domu zbog tvrdoglavosti jer su su se usredotočili na zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju koji ne mogu poništiti sve dok je Obama predsjednik. “Recimo da je spoznaja da nešto ne možete postići, dugoročno vrlo važna stvar. Nadajmo se također da su neki naučili da je blokadom savezne vlade nemoguće uskratiti financiranje obveznih programa”, rekao je Burr.

 

Zbog blokade rada savezne uprave republikancima se popularnost strmoglavila, vladu je to koštalo milijarde dolara, dovedena je u pitanje međunarodna vjerodostojnost SAD-a, da bi na kraju konzervativci ustuknuli. Nakon dvotjedne sloge, u republikanskim je redovima došlo do razdora pa su neki umjereniji republikanci bili obasuti kritikama da potkopavaju vlastitu stranku.

 

Predsjednik Predstavničkog doma John A. Boehner poručio je svojim republikancima da “visoku dignu glavu, odu kući, odmore se i razmisle kako će ubuduće bolje raditi kao tim”.

 

“Dobro smo se borili, samo nismo pobijedili”, prenosi New York Times njegove riječi. S njim se ne slaže senator Ted Cruz iz Teksasa koji je fiskalni sporazum nazvao “strašno lošim”, optuživši republikance da su lako popustili po pitanju “ObamaCare”.

 

Obamini demokrati suzdržali su se od prisvajanja pobjede.

 

“Stvar je u tome da su milijuni ljudi pogođeni jer nisu primili svoju plaću, gospodarstvo je pretrpjelo štetu. Ovo nije sretan već tmuran dan”, kazao je senator Charles Schumer.

 

Iako zadovoljni rješenjem krize, mnogi Amerikanci nisu nimalo euforični. Primjerice, među komentarima na portalu New York Timesa  jedan čitatelj s gorčinom primjećuje da će se demokrati I republikanci  “već danas, sutra ili kad već, smješkati i rukovati se i očekivati da im aplaudiramo što su, eto, uspjeli riješiti još jednu krizu koju su sami stvorili, da bi se vratili u svoje luksuzne urede, napunili debele novčanike i dalje se gostili lobističkim poslasticama”.

Još tekstova ovog autora:

     Protiv mržnje i diskriminacije
     Imaginarij Vrančićeve ere
     2014 – Hladni rat i ebola
     Frljić, heroj ili zločinac?
     Najžalosnija godišnjica u RH
     Vesna Pusić traži ostavku Nadana Vidoševića
      Vatikan dobio prava na internetsku domenu ".catholic"
     13. Dani Orisa u Zagrebu 19. i 20. listopada

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1