autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Crnogorsko ”Evropa sad” ili o paradigmi čojstvo i junaštvo

AUTOR: Milan Rakovac / 08.04.2023.

Milan Rakovac

Novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović retorički je 100 posto evropski orijentiran, ali u EU pretežu skeptični tonovi o njegovim budućim evropskim koracima, jer iza svega stoji čvrsta sprega sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i Aleksandrom Vučićem.

BBC podsjeća da je s Đukanovićem Crna Gora primljena u NATO i stekla pregovarački status za članstvo u EU. A za Milatovića BBC lakonski konstatira: ”Ovaj 37-godišnjak je dobio podršku stranaka bliskih Srbiji, Rusiji i Pravoslavnoj Crkvi… Milatović je obećao da će suzbiti korupciju, poboljšati životni standard i ojačati veze s EU i Srbijom…”.

Treba naglasiti važan detalj, neposredno prije ovih izbora, Albanija, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija, u Skopju su formirale političko-ekonomsko-sigurnosnu platformu Zapadni Balkan QUAD – 100 posto, potpuno usklađenu s politikom EU.

U Beogradu i Moskvi platforma je prozvana ”antisrpskom”, kao i odgovorom na prethodno osnovan Vučićev ”Otvoreni Balkan” – a Crna Gora i Kosovo u to ne ulaze – do sada!

Što će s tim platformama učiniti Milatović? Aleksandar Vučić čestitao je Jakovu Milatoviću pobjedu na predsjedničkim izborima, ističući da će novi predsjednik Montenegra u Srbiji ”uvijek imati pouzdanog partnera u razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje dviju zemalja, kao i čvrst oslonac za miran i stabilan Balkan”.

Naravno da Milatović može sjediti i na dvije stolice – i Zapadni Balkan QUAD – 100 posto, kao i Otvoreni Balkan. Uostalom, obje platforme ističu EU kao svoj cilj, samo što Vučić zamišlja da se može pogađati s Unijom kao ”partner”, valjda? Zanimljive su kuloarske najave da će novi crnogorski predsjednik najprije posjetiti Srbiju…

Jakov Milatović, na čelu pokreta ”Evropa sad”, i na čelu Crne Gore odmah je obećao da će za pet godina uvesti Montenegro u EU:

”Neka nam je sa srećom pobjeda svih nas, neka nam je sa srećom pobjeda pomirene Crne Gore… Mi smo večeras sa svim građanima i građankama rekli presudno zbogom kriminalu, korupciju i povezivanju politike sa kriminalom i korupcijom – nikad više. A rekli smo veliko dobro veče i dobar dan velikoj, uspješnoj i evropskoj Crnoj Gori… Takođe, nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana, želimo najbolje moguće odnose sa susjedima – želimo zajedništvo, slogu i napredak u evropskom Zapadnom Balkanu. Mi ovdje poručujemo da želimo da se bavimo temama od životnog značaja, ekonomijom i EU i to su naša tri ključna prioriteta…”.

A evo i ”delikatnog” dijela cijele izborne parade, koji pokazuje samu srž ”srca tame” nove demokratske Crne Gore. Istina je, da je autokrat, ”samodržac” Đukanović decenijama vladao državom, uz zamjetnu prisutnost talijanskih i ruskih oligarha – mnogih na rubu zakona svojih zemalja i ”domicilne” im Crne Gore.

Ali trijumfalni Milatovićev izborni pokret odmah nakon objave rezultata izbora, pokazao je u čemu je izvorna snaga njegove izborne baze. Evo reporterskog prikaza iz crnogorskih medija:

”Više stotina građana okupilo se sinoć ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici gdje su proslavljali pobjedu Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima… Okupljeni građani nosili su državne zastave Srbije, trobojke, a naš fotoreporter uočio je samo jednu crnogorsku zastavu i nekoliko zastava Demokratske Crne Gore. Pjevali su ‘Kosovo je Srbija’, ‘Crna Gora i Srbija to je jedna familija’ i srpske nacionalističke pjesme. Posebno se izdvojila oda ratnom zločincu i vođi četnika u Drugom svjetskom ratu Draži Mihailoviću. ‘Čiča Dražo, gdje je moje dijete, čuvaju ga srpske bajonete’.”

Glas iz Srbije: ”Ukoliko mladi predsednik Crne Gore bude uspeo da se odupre toksičnom zagrljaju Vučićevog režima, biće uspešan, a biće uspešna i zemlja na čijem je čelu”, napominje za Danas Bojan Pajtić.

Slijedi jedna (ne)očekivana ”provokacija” nestašnog đetića Jakova – lapidarna izjava – u Srebrenici je počinjen genocid. Rusija je agresor na Ukrajinu…

Pitam se, je li što ostalo od ponositog crnogorstva, koje se može sažeti u dvije riječi historijski udomaćene maksime ČOJSTVO I JUNAŠTVO.

Dobro pamtim vlastitu ”maskulinizaciju”, kada smo, rockerski nabrijana mladež iz cijele Jugoslavije, 13. klasa Vojnopomorske akademije 1958.-1961., postali komandanti torpednih i patrolnih brodova JRM – i zadržali rock ‘n’ roll psihu i duh, imajući svoj rock band, nastupajući s bluesom, rockom, sanremskim šlagerima diljem Dalmacije i Istre.

Ali, naglašavam ovo iskustvo, imponirali su mi, iznad svih nas urbanih rokera, najviše mahom stasiti Crnogorci (a bilo ih je procentualno najviše!), beziznimno jasno vidljivog tog ČOJSTVA I JUNAŠTVA. Ozbiljno, aristokratsko držanje, ponešto patetično, katkada dramatično, iskrena kolegijalnost, prijateljstvo koje prelazi u familijarno bratstvo, kakvo je ostalo u meni zauvijek.

Višekratno sam pisao o svoja dva crnogorska prijatelja iz tog doba: kontraadmiral Vlado Barović počinio je suicid, da ne sudjeluje u ratu Jugoslavije protiv same sebe, a admirala Krstu Đurovića ubili su ”njegovi” kad je odbio dati naredbu brodovima iz Boke kotorske da tuku po Dubrovniku…

Sjećam se da sam tu dvojicu spomenuo u zagrebačkoj Esplanadi, početkom rata, promovirajući poeziju Jevrema Brkovića posvećenu Dubrovniku, kazavši kako su Barović ”Bare Glavonja” i Đurović ”Deva” junaci pravde, koji zaslužuju ulice i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori. Koliko znam, do danas ništa od toga…

Nešto kasnije, poslije ”Oluje”, na mom nastupu u Kotoru u dvorani hrvatskog društva, Jovan Nikolaidis otvorio je večer snimkom znamenite pjesme Maje Perfiljeve (porijeklom Ruskinje), muzika Zvonko Špišić, pjeva Vice Vukov: ”Zasjat će palaci, antike tarace, ćakulat će šjore cile gracijane, svi oriđinali i sve karampane, hodit će na feštu za nas Kotorane”. Krcata dvorana ustala je na noge i svi smo pjevali punih pluća…

Od sveg srca želim da zasjaju palaci i antike tarace, da se uspostavi čojstvo. Hoće li…

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Analiza EU izbora: nacionalistički internacionalizam
     Šalamun – šaman poezije
     Fulvio Tomizza jedini čovjek 20. stoljeća prihvatljiv za sve
     Zar će europska mladost u Ukrajinu s djedovim šmajserima
     Rat je kao zrak i voda
     Čeka nas vruće proljeće, altroke klimatske promjene!
     Ženska prava? Općeljudska prava!
     U Istri ima mjesta za svakoga za život, rad, zaradu i provod
     Ma ča, čovik valja da vajk dela, ako ne dela, ni čovik...
     ''Sociopitalizam'' ili kraj historije

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1