autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Gore ne može? Uvijek može

AUTOR: Vojko Obersnel / 10.05.2024.

Vojko Obersnel

Dogovorili su se Plenković i Penava. O suživotu. Iščekivanje je bilo napeto i uzbudljivo kao porezna prijava, kao brojanje ovčica u besanoj noći, kao prepričavanje odgledanog filma nagrađenog Zlatnom malinom.

Sljedeće četiri godine imat ćemo Vladu desniju od svih dosadašnjih, naravno, ako unutar tog razdoblja ne dođe do već uobičajenih smjena ministara u kojima bi ovoga puta HDZ mogao doručkovati, ručati i večerati baš ono što sada na pladnju isporučuje Domovinskom pokretu – ministre poljoprivrede i gospodarstva i novog Ministarstva demografije i useljeništva.

I to bi, recimo, za građane Hrvatske bio dobar scenarij – da HDZ pojede neprikladnog saveznika i ostavi rupu s krajnje desne strane političke scene.

Ipak, sumnjam da smo te sreće jer vidim da ruka ruku mije i znam da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada i jer mi je odavno jasno da se iza umivenog lica HDZ-a pod vodstvom Andreja Plenkovića kriju krmelji koji jedva čekaju da izbiju u prvi plan. Sada će uspjeti. Takvima je dogovor s Penavinim plemenom najveći uspjeh HDZ-a do sada! Jer im je izdvajanje tog plemena prije četiri godine bila najveća HDZ-tuga ikada.

A ako se itko tada, 2020. godine, ponadao da HDZ postaje stranka centra i rješava se krajnje desnih i krajnje konzervativnih članova, taj se sada vjerojatno osjeća kao da čita Cesarićevu pjesmu ”Povratak” – tko zna, ah, nitko ništa ne zna – jer evo su se ”opet u poljupcu našla neka ista usta”.

Da se ne radi o našoj zemlji i budućnosti nas samih kao građana Hrvatske, mogli bismo sada četiri godine voajerski pratiti uspone i padove ove bolesno slatke nove/stare romanse, ali, nažalost, nismo samo promatrači, nego će nas se sve buduće politike koje nastaju kao plod ove romanse itekako ticati i utjecat će na naše živote.

O programskim odrednicama ovog svetog saveza mediji zasad ne izvještavaju jer ni sam par Plenković/Penava zasad ne iznosi koja su si obećanja dali obnavljajući zavjete. Poznate su tek manje pojedinosti vezane uz raspodjelu plijena – koje ministarstvo će kome. Ali koja je nova vizija budućnosti Hrvatske i svih nas – o tome zasad ne znamo mnogo. Možda nećemo ni saznati, nego tek naprosto doživjeti.

Znam da samo rijetki čitaju izborne programe političkih stranaka pa za sve one kojima se nije dalo, i kojima se još uvijek ne da, proviriti u DP-ov plan za Hrvatsku, izdvajam u nastavku neke od većih bisera i blistavijih vizija, tek da okvirno znamo što možemo očekivati u našoj zemlji u sljedeće četiri godine.

Domoljub ili rodoljub?

Za početak, u uvodnoj riječi svog programa, DP kaže: ”Izvorišno načelo svih djelovanja je načelo domoljublja”.

Meni je filozofski i etimološki zanimljivo zapitati se – koja je razlika između domoljublja i rodoljublja? Je li važnije, šire, uključivije i ljudskije – voljeti svoj dom ili voljeti svoj rod/narod? Dom je mjesto, narod su ljudi. Kako god bilo, jasno je i bez puno razmišljanja da DP nikada ne bi upotrijebio riječ ”rodoljublje”.

Dva su razloga. Prije svega, nakostriješeni su na ”rod” jer ”rodna ideologija” im je crvena krpa i utoliko su im riječi s korijenom ”rod” vjerojatno u startu antipatične. A dodatno, budući da ”rod” poistovjećuju sa spolom i ne razumiju da se netko muškog spola može osjećati ženskog roda, za njih ”voljeti svoj rod” znači isto što i ”voljeti svoj spol”, a to onda vodi do opasnih istospolnih zajednica koje su im također crvena krpa.

Dakle, da ne bude nikakve zabune zapamtimo da je ”domoljublje” izvor svih DP-ovih djelovanja.

Unutar njihova programa, a s obzirom na ministarstva koja im je HDZ prepustio, možda je najvažnije pogledati što DP nudi u pogledu demografije i useljeništva, gospodarstva i poljoprivrede.

Za početak, plaćat će vjenčanja i djecu pa tko se mislio ženiti i rađati u sljedeće četiri godine, ”omastit će brke”. Naime, DP će ”poticati sklapanje braka poreznim olakšicama za novosklopljene brakove u razdoblju od barem jedne godine” i također, DP ima viziju u kojoj ”povećanjem broja djece u obitelji raste udio subvencija za priuštivo stanovanje bilo u formi dugoročnog najma ili u formi udjela za otplatu nekretnine”. I naravno, nude ”izrazite porezne olakšice razmjerno broju djece u obitelji te financijsku potporu obitelji za svako novorođeno dijete do njegova polaska u školu”.

E, sad, ako ste, na primjer, odlučili da želite imati samo jedno ili dvoje djece ili da ne želite imati djece ili ako ste, nedajbože, naprosto – neplodni, ove četiri godine vjerojatno neće biti vaše financijski najsretnije godine.

Što se tiče ”useljeništva” ili naseljavanja novih Hrvata u Hrvatsku, DP tu ima posebno velike planove.

Za početak, utvrdili su da u Bosni i Hercegovini ”bazen hrvatskog stanovništva proživljava kataklizmu, jednaku, ako ne i gorih razmjera od ove u Hrvatskoj, te je sa stajališta naseljavanja stanovništva u Hrvatsku gotovo u potpunosti iscrpljen. Stoga bi Hrvatska trebala aktivno brinuti i o revitalizaciji hrvatskog pučanstva i u susjednoj domovini Hrvata. Usto, ostanak Hrvata diljem Bosne i Hercegovine predstavlja strateški interes za obje države, te bi se tamošnje stanovništvo trebalo poticati na ostanak u svojem vjekovnom domu. Zbog toga se potrebno okrenuti novim ‘bazenima’ iz kojih će se potaknuti povratak Hrvata u domovinu”.

Te ”nove bazene” DP je pronašao – u Južnoj Americi. Tamo navodno Hrvati prve, druge, treće i inih generacija iseljeništva, plivaju ili plutaju samo s jednom mišlju – vratiti se u Hrvatsku zauvijek.

S tim u vezi DP će otvoriti niz ”Centara za povratnike diljem svijeta, a posebno u zemljama Južne Amerike”. Ti centri ”poslužit će za pomoć i savjetovanje potencijalnih useljenika povratnika, za olakšavanje njihove prilagodbe i za rješavanje birokratskih procedura i ishodovanje državljanstva. Centar za povratnike će pružati pravnu pomoć osiguravajući zakonito i sigurno preseljenje, podršku tijekom cijelog postupka tranzicije i olakšavanje integracije u hrvatsko društvo”.

Naravno, da ih ne bismo dočekali praznih ruku, povratnicima će DP (vodeći Ministarstvo demografije i useljeništva), osigurati i sljedeće: ”Financijsku potporu povratničkim obiteljima u vidu jednokratne pomoći za troškove preseljenja i ishodovanje dokumenata te oslobađanje od poreznih obaveza tijekom 10 godina od preseljenja u Hrvatsku, uz mogućnost produljenja ove mjere” jer ne očituje se domoljublje valjda u plaćanju poreza u državi koju voliš i nazivaš svojim domom, nego u trošenju novca prikupljenog poreznim davanjima nas budala koji se nigdje nikad nismo ni iseljavali.

Gospodarstvo u službi demografije i doseljenika

Dalje je u programu DP-a važno proučiti poglavlje o gospodarstvu. Srećom pa dobivaju Ministarstvo gospodarstva i moći će realizirati najavljeno, a vizija gospodarskog prosperiteta Hrvatske se za DP uglavnom tiče smanjenja poreza i ukidanja parafiskalnih nameta. Dakle, ništa osobito maštovito, ali lijepo zvuči, pogotovo sada kad postaje realnost.

DP će tako, vodeći Ministarstvo gospodarstva, donijeti različite ”razvojne mjere gospodarske i poreznu politiku Domovinskog pokreta” te će time ”osigurati gospodarski rast, koji znači otvaranje radnih mjesta, povećanje plaća i mirovina, odnosno ekonomsku stabilnost te povećanje životnog standarda. Stimulirat će se povećanje plaća i posljedično osobne potrošnje te osigurati opstanak i rast proizvodnih i uslužnih djelatnosti povećanjem kupovne moći građana”.

Ne znam jesu li tu rečenicu u svoj program prepisali od bilo koga (jer bilo čija gospodarska politika može se opisati tom rečenicom), ali bez obzira na to jesu li ili nisu, DP ovom poglavlju o poreznim reformama i poreznom rasterećenju daje i specifični DP pečat pa navode dvije važne mjere: ”Demografske mjere su conditio sine qua non; zaustaviti odljev stanovništva i potaknuti povratak Hrvata iz dijaspore”. I ne lažu. Porezno će rasteretiti obitelji koje rađaju djecu i one koji dosele iz Južne Amerike. Ako ne spadate u jednu od tih dviju kategorija, nećete imati značajne sreće s posebno manjim porezima u sljedeće četiri godine.

Ali da se ne lažemo, predvidio je DP u poglavlju o gospodarstvu i da će ”rasteretiti oporezivanje rada kako bi poduzetnici zadržali visokokvalitetnu radnu snagu; ukinuti progresivno oporezivanje rada; smanjiti stopu poreza na dobit i poreza na dohodak od nesamostalnog rada; ukinuti neporezna davanja”. Valjda obećanje neće biti ludom radovanje! Uglavnom, radujte se poduzetnici, stižu bolji dani.

Uz sve navedeno, osnovat će DP i ”Stožer na razini Vlade” koji će provesti ”Projekt sveobuhvatne prilagodbe javnog sektora potrebama poduzetnika u kontekstu zahtjeva globalnog tržišta 21. stoljeća”.

U konačnici, možda će Ministarstvo poljoprivrede biti najveći zalogaj za DP (i teško probavljiv) jer unutar njihovog izbornog programa najmanje je jasno što namjeravaju učiniti za razvoj hrvatske poljoprivrede. Sintagma ”Sveobuhvatni lanac vrijednosti u proizvodnji hrane” ne govori nam puno.

Čak i kada pojasne što to znači – ”povećanje proizvodnje mesa, mlijeka, voća, povrća, žitarica, sigurni otkup, sustav kontrole kvalitete u svakoj fazi proizvodnje i distribucije te optimalni plasman proizvoda na tržište” – ostaje nepoznato: kako će to napraviti?

No za seljake imaju, u okviru svega ovoga, jednu osnovnu poruku: ”U lancu vrijednosti, za hrvatskog seljaka je osigurana ključna pozicija – proizvodnja uz siguran otkup neovisno o količinama”. Nedostaje još samo ovaj mali dodatak na poglavlje o poljoprivredi: ”Časna riječ!” ili ”Majke mi!”.

I tako… ostaje Turudić na svom mjestu da zaštiti korupciju vladajuće stranke, ostaje Lex AP na snazi da se istraživačkim novinarima onemogući otkrivanje afera, ostaju izborne jedinice zacementirane u vječnu korist i slavu HDZ-a.

Gore ne može biti? Uvijek može.

Pred nama su četiri bolne i zanimljive godine u kojima će, u najboljem slučaju, HDZ pojesti DP. Ili ćemo, u najgorem slučaju, upoznati svu raskoš DP-ovih ”domoljubnih” politika na koje umiveni Plenković mora pristati ako želi da mu 78 ručica u Saboru sretno maše do daljnjeg.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Gromoglasna tišina
     Ne ulazi mi u javni prijevoz!
     Hoće li maneken biti kažnjen na izborima za mistera države
     Ne može se vezati jezik kako gazda kaže!
     Dani ponosa i pobjede
     Let u Liverpool
     Staljin u ježevu ruhu
     Godina isporuke Plenkovićevih spina
     Naopake bajke europske desnice
     U zmajevu gnijezdu

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1