autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Komemoracija za Borku Pavićević danas u Zagrebu

AUTOR: AUTOGRAF / 10.07.2019.
Borka Pavićević

Borka Pavićević

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće pozivaju na odavanje počasti pokojnoj Borki Pavićević, antiratnoj aktivistici, dramaturginji i direktorici Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), koje će se održati danas, srijeda, 10. srpnja u 19 sati u Novinarskom domu u Zagrebu, Perkovčeva 2.

Borka Pavićević (preminula u Beogradu, 30. lipnja 2019.) pisala je kolumne u časopisu Susret, zatim tjedniku Vreme i u dnevnom listu Danas. Objavila je tri zbirke eseja: “Na eks – Postdejtonska moda“ (Novi Pazar, 1998.), “Moda“ (Beograd, 1994.) i “Glava u torbi“ (Beograd, 2017.)

Od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslavenskim gradovima, u suradnji s organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regiji.

Na komemoraciji će govoriti Borkini dugogodišnji prijatelji, kolege i kolegice: Vesna Teršelič, voditeljica Documente, dramaturg Vladimir Stojsavljević, Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, novinarka Vesna Kesić, kao i Adam Ranđelović, urednik književnog programa Centra za kulturnu dekontaminaciju

Dobitnica je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004.; nagrade “Ruts“ Europske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade ”Osvajanje slobode“ koju dodjeljuje fond ”Maja Maršićević Tasić“ 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

Na komemoraciji će govoriti Borkini dugogodišnji prijatelji, kolege i kolegice: Vesna Teršelič, voditeljica Documente, dramaturg Vladimir Stojsavljević, Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, novinarka Vesna Kesić, kao i Adam Ranđelović, urednik književnog programa Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Novinarka Ivana Dragičević čitat će ulomak iz Borkine knjige “Glava u torbi”. Skupu će prisustvovati Nikola i Jovan Barović, suprug i sin Borke Pavićević.

“U mlađim generacijama ne vidim nikoga sa tom snagom i energijom. Živimo u velikom političkom i kulturnom haosu, konfuziji, gde je teško sagledati šta hoće ova vlast, kakve su joj namere… Borka je bila jedna od malobrojnih osoba koja je iluzije koje ova vlast stvara razbijala i uvek jasno i precizno pokazivala koji su dometi i mogući rezultati jedne ovakve vlasti koja sve zasniva na jednoj velikoj hipokriziji”, izjavio je književnik Filip David za tjednik Novosti.

”Zajedno smo učestvovali u osnivanju Beogradskog kruga, jednog od malobrojnih pokušaja otpora Miloševićevom režimu. U početku je u njemu bilo svega šest članova, da bi krajem 1993. brojao oko 300 umetnika iz raznih oblasti. To je bio poseban oblik otpora. U Hrvatskoj je već bio rat, bližio se rat u Bosni, zločini su već činjeni… Mi u Beogradskom krugu smo svakodnevno izlagali poteze srpskih vlasti žestokoj kritici. I taj duh otpora smo održavali tokom čitave decenije”, kazao je David.

 

UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ ŽIRO RAČUN: HR8923600001102715720, POZIVOM NA BROJ 060 800 333 ILI SLANJEM SMS PORUKE NA 647647 UZ KLJUČNU RIJEČ DEMOS. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA O RAČUNU KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     HND o prijetnjama novinarima Nacionala: došli su opasni dani
     Prizanja HND-a za 2023. – glavna nagrada Dori Kršul
     In memoriam Damir Matković
     Biskupi Europe za proširenje EU kao “snažna poruka nade”
     Neoustaški nasrtaji na kampanju ''Hrvatska treba Srbe''
     In memoriam: Mirjana Krizmanić
     Upozorenje Milanoviću. Moguće i poništavanje listi
     Bog je bio moja snaga i pjesma i moj Spasitelj
     In memoriam: Danijel Dragojević
     Vijeće časti HND-a: Bratičević vs Bat / Naš odgovor na laž

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1