autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

U Rijeci otvoreno Mini Art-kino

AUTOR: Autograf / 03.11.2013.

Art-kino Croatia, javna ustanova u kulturi, otvorila je u Rijeci novu malu dvoranu Mini Art-kino. Riječ je o projektu koji će za probranu publiku kontinuirano prikazivati dokumentarne i eksperimentalne filmove od petka do nedjelje te izvanredno kada se to pokaže potrebnim.

 

Dvorana može primiti petnaestak gledatelja. Novi prostor za prikazivanje filmova nalazi se na istoj adresi u samom Art-kinu Croatia.

 

Razlog otvaranja novoga, ali manjega prostora jest interes publike za program Art-kina, koji je svake godine sve veći, ali i filmaša, koji svoje programe žele prikazati upravo u riječkom Art-kinu.

 

Također, budući da postoji potreba da se prikazuju umjetnički relevantni programi, koji ne privlače velik broj posjetitelja, ali imaju iznimnu filmološku važnost, novo Mini Art-kino pokazalo se odličnim rješenjem. U novom će se kinu održavati i tribine, izlaganja te prezentacije vezane za filmske žanrove, stilove, predstavljanja publikacija te predstavljanja nacionalnih kinematografija. Mini Art-kino trebalo bi biti idealno mjesto i za predstavljanje filmova mladih domaćih autora.

 

Prvi na repertoaru Mini Art-kina je program ”Kockice” glavnog programa Zagreb Film Festivala. Taj program kratkometražnoga hrvatskog filma u Art-kino donosi devet filmova iz konkurencije, među kojima je i pobjednički film ”Ko da to nisi ti” Ivana Sikavice te film ”Srami se” Darije Blažević, nagrađen posebnim priznanjem. Ulaz je besplatan, no zbog ograničena broja sjedala ulaznice se mogu rezervirati.

 

Drugi film na programu je ”Pussy Riot – punk molitva”, glazbeno-aktivistički dokumentarac koji prati zbivanja vezana za suđenje i optužbu članica ruske feminističke umjetničke skupine Pussy Riot. Tri članice uhićene su u ožujku 2012. nakon izvedbe provokativnoga performansa, tzv. punk molitve, u moskovskoj katedrali. Slijedile su vrlo stroge i ozbiljne optužbe o širenju vjerske mržnje, a ono što je počelo kao pjesma rugalica i duhovita kritika upućena arogantnosti i hipokriziji Putinove vlade, pretvorilo se u tragično svjedočanstvo o cenzuri i represiji u današnjoj Rusiji.

 

U suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci prikazat će se i ciklus kratkih filmova ”Antologije krijumčarenja”, koji je dio Međunarodnoga interdisciplinarnog projekta o tradiciji sive ekonomije – šverca. Filmski program donosi pet filmova koji na svojstven dokumentarni način prikazuju jedan aspekt krijumčarenja. Film ”Moja granica” osvrće se na razdvajanje Jugoslavije i Italije 1947. godine, kada je postavljena ograda, a slovenska pokrajina Primorska priključena Jugoslaviji.

 

”Raskršća željezne zavjese” bave se austrijsko-mađarskom granicom postavljenom između 1948. i 1989., kada su brojni građani, obični i poznati, odlučili prelaziti tu granicu. Mnogi su to uspjeli sami, a mnogi tek zahvaljujući lokalnim krijumčarima.

Raspored projekcija je dostupan na stranicama kina www.art-kino.org.

Još tekstova ovog autora:

     Život i djelo kardinala Franje Kuharića
     Promišljanje o rimskom biskupu u okviru zajedništva krščana
     Nina Simone: Roman
     Knjiga mojih života
     Gabrijela ne smije umrijeti
     Alikvot
     Aktovka
     Standardni jezici i sociolekti u 21. stoljeću
     Sarina druga ljubav
     Narodni preporod u Istri (1860 – 1907)

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1