autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Armija sretnoga svita jedina je garancija trajnog mira

AUTOR: Vedran Limić / 17.05.2024.

Vedran Limić

Svaki, ali baš svaki rat mi je kao stanje uma totalno stran. Imam osjećaj da je bliža Eskimu pješčana sunčana plaža ili nekom Zulu plemenu pariška Olympia ili krojačici u Varteksu Bentley nego meni rat.

Zato svakom pištolju, tenku, haubici, napalm bombi, nosaču aviona, dronu i u konačnici ratu jebem mater. Kvragu vi i ta gvožđana skalamerija. Pametnije je i ljudskije svo to željezo rastopit i napravit ljuljačke, tobogane i klackalice za dicu, mostove koji povezuju obale rijeka razlika, armaturu za sve ono što ljudima triba…

A tribaju više nego ikad: škole, bolnice, vrtići, kazališta, univerziteti, domovi za penziće, stanovi za mlade, pogoni, sportske dvorane, startupovi itd. Jebali vas ratovi da vas jebali.

A povijest, ma odakle je gledali, uči nas da u njega prvi uvik idu oni koji s njim nemaju nikakve veze, dok oni koji su zakuvali kašu i koji su prvi zapuvali u ratne trube nikad ga ni ne primirišu. Ni oni ni njihovi najbliži. I to pravilo unisono važi na ciloj ovoj baloti. A posebno na Balkanu.

Zbog svega ovoga čin čujem prvo ratoborno slovo meni dođe da tom junoši stavim točku u usta i ušutkam ga. Zato kad neko u ime viših ili domoljubnih interesa počne pizdit o uskraćivanju bilo čijih ljudskih, radnih, socijalnih, vjerskih, rodnih ili kakvih sve ne prava ja se odma pretvaran u onoga koji bi triba ostat bez istih.

Ako se dovode u pitanje prava žena odma san najljuća žena na svitu. Samo mi sise fale. Ako su u pitanju Romi ja postajen Cigo i to oni s dna kace da ne kažem čerge. Kada ta magarad oće da umanji prava invalida i njihovih asistenata momentalno postajen slipi i gluvi Quasimodo koji sa štakama cipa sve ove pizdune. Čin neko posprdno itne strelicu mržnje prema tamo nekim muslićima oli pravoslavcima, a zašto ne i pederima, meni se samo od sebe ime na ličnoj minja u Đorđe Fahrudinović zvan Đokica.

Kada se zbog ”usložene ekonomske situacije” opravdavaju neisplaćene plaće radnicima ili povisuju cijene studentskim domovima ili ne povisuju penzije u odnosu na inflaciju, odma se pretvaram u Jana Palacha s tim šta s kanton benzine ne zalivan sebe već bih najradije s njon polija ustanove iz kojih dolaze ta neempatična bulažnjenja.

I da ne duljin, kako su svi ratovi do sada i počinjali prvo s ovin, nazovi, malin minornim uskraćivanjima prava malih skupina, onih drugih koji nismo mi, onda ja pušen i na ladno, jer se ta huškačka žerava učas pretvori u lomače. A lomače, ka šta nas uči povijest, ne daju se tako lako ugasit i onda ti eto učas rata.

I ne triba ić daleko u povijest i spominjat Bartolomejsku noć, dovoljno se sitit one u kojoj se palija Reichstag. Nakon koje je sva ta ratna mašinerija, čitaj skalamerija, počela sijat smrt. Milijuni mrtvih, rijeke krvi i more ucviljenih je jedina konstanta svakog rata. Tako da sve herojske pobjede gube sjaj pred porazom čovječnosti.

Zato čovikom uvik triba bit i to na svakom kantunu i svakom momentu jer ako samo jednom zatvorimo oči nad ovima šta huškaju jedne protiv drugih u ime ”viših” ciljeva onda kad ih jednom otvorimo nećemo pripoznat šta je od svih nas i naše domaje ostalo.

Zato ja i jesam protiv svih tih ratnih trubača i zagovaram samo jednu armiju, a to je armija sretnoga svita koja je jedina garancija trajnog mira. Naravno jer ko more mobilizirat sretan svit za bilo koji rat. U protivnom nam je neizbježan rat svak protiv svakoga za svoj kontejner.

Neko će sigurno reći kako san infantilan i da budan sanjan, a za pravo reć i nisu daleko od istine. Ali ako čoviku zabraniš sanjat bolje danas i ono šta dolazi sutra, onda mu ne gine da se trajno budi u surovoj realnosti u kojoj pravog života nema.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Ko tu koga…
     Trebinje, Trebinje, ako me dogodine ne vidiš, jebi me!
     Narod puši farsu od slobode izbora i što veću falšu drame
     Oko za oko, stolicu za stolicu
     Dva narcisa na čelu države s pravom zovemo sunovratima
     Naš čovik trajno je sritan kad trajno otputuje vanka
     Znači, abdicira je. Normalno da nije. I tebi je to normalno?
     Sekin sekularni ugovor
     Plenkoviću, vrime je!
     Sarajevo, ljubavi moja, jedno veliko ti i nezaboravno hvala

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1