autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Drago Pilsel: đavolski prevrtljivac, kršćanin?

AUTOR: autograf.hr / 27.11.2013.

Kolumnist Večernjeg lista i moderator tribina Branimir Pofuk u svojem večernjem intervjuu ove srijede 27. studenoga 2013. u 19 sati u VBZ-ovoj knjižari Fadila Hadžića u Ilici 13 ugošćuje glavnog urednika našega portala.

 

U svemu čime se bavi, o čemu piše i govori, novinar i teolog Drago Pilsel strastven je i temperamentan, pa će takav biti i razgovor s njim o gorućim temama hrvatskoga društva – o onima o kojima danas svi govore i o onima o kojima svi šute. Rat, domoljublje i demokracija, ljudska prava, ustaštvo i komunizam, vukovarska i referendumska Hrvatska, siromašna Hrvatska, katolička Hrvatska, mjesto Boga i religije u čovjeku, društvu i državi, slobodno i neovisno novinarstvo, građanski aktivizam, papa Franjo, nastanak i opstanak portala autograf.hr, autobiografski roman koji piše…, sve to teme su o kojima će Drago Pilsel govoriti onako kako to uvijek čini – na temelju osobnog angažmana, znanja i iskustva.

 

Drago Pilsel rođen je 1962. u Buenos Airesu u obitelji hrvatskih i njemačkih iseljenika. Djetinjstvo je proveo u Patagoniji. U Hrvatsku se iz rodne Argentine preselio u svibnju 1989. kao pripadnik franjevačkog reda. Bogosloviju je napustio potkraj listopada 1991. nakon pogibije/nestanka mlađega brata, pripadnika IV. brigade ZNG-a, da bi tada i sam pristupio toj postrojbi. Sudionik je Domovinskog rata i zbog toga odlikovan.

 

Novinarstvom se počeo baviti 1979., u 17. godini. U tiskanim medijima najdulje je bio stalni suradnik, izvjestitelj, komentator i kolumnist Novoga lista, od ožujka 1995. do kolovoza 2009., a u elektroničkima, od ožujka 1992. do listopada 1994., urednik i voditelj na zagrebačkom OTV-u te nekoliko godina komentator i dopisnik sada već ugašene televizijske sarajevske postaje NTV Studio 99. Bio je urednik u više redakcija i suradnik svih važnih hrvatskih listova i časopisa te dopisnik relevantnijih svjetskih medija: BBC-ja, Radija Slobodna Europa, španjolske radijske mreže COPE, tjednika Mladina, dnevnika El País iz Madrida, Oslobođenja iz Sarajeva i ljubljanskog Dnevnika. Pisao je komentare i za Glas Istre.

 

Sada je glavni urednik i kolumnist portala autograf.hr, komentator tjednika Express iz Zagreba, komentator t-portala, kolumnist istarskog portala RegionalExpress.hr, kolumnist srpskog mjesečnika Identitet iz Zagreba, židovskoga glasila Ruah Hadaša i komentator mariborskog dnevnika Večer. Bio je dopisnik i ratni izvjestitelj više inozemnih medija. Za svoj je rad dvaput primio nagradu Hrvatskoga novinarskog društva za najbolju vijest/izvještaj, a 1999. bio je najbolji strani dopisnik španjolske radijske mreže COPE.

 

Studirao je strojarstvo, književnost, latinskoameričku političku misao i novinarstvo (u Argentini i Brazilu), a filozofiju i teologiju u Argentini i Hrvatskoj. Diplomirao je i magistrirao na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Živi i radi u Zagrebu.

Još tekstova ovog autora:

     Nina Simone: Roman
     Knjiga mojih života
     Gabrijela ne smije umrijeti
     Alikvot
     Aktovka
     Standardni jezici i sociolekti u 21. stoljeću
     Sarina druga ljubav
     Narodni preporod u Istri (1860 – 1907)
     Saznanje i politika
     Prijateljstvo

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1