autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Faraonov edikt za dimnjačarski reket u Zagrebu

AUTOR: Ivica Grčar / 22.06.2023.

Ivica Grčar

Premda od 2001. godine uopće ne koristim nikakav dimnjak, Željko Renić, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo zagrebačke gradske uprave službeno me izvijestio da sam ”obveznik korištenja dimnjačarskih usluga”, pa čak i ako su dimnjaci neispravni i izvan funkcije.

I u nastavku iste obavijesti, ako ne pustim dimnjačarima da se protiv moje volje u mojem stanu pretvaraju da mi pružaju ”obveznu dimnjačarsku uslugu”, da će me kazniti ”prema članku 34. Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova” (objavljene u Službenom glasniku Grada Zagreba 15/15).

Kao ”obveznik korištenja dimnjačarskih usluga”, međutim, u slučaju kada mi dimnjačarska služba zbog neispravnosti dimnjaka uskrati korištenje tih dimnjaka, i to ne samo meni nego još 30-ak suvlasnika stanova u istom objektu, ni ja ni ostali suvlasnici praktično nismo imali niti nemamo mogućnost pokrenuti postupak za kažnjavanje dimnjačarske službe, dimnjačarskih redarstvenika i dimnjačara (zbog uskraćivanja ”obveznog korištenja dimnjačarskih usluga”).

S obzirom na to da je u proteklih 25 i više godina veći broj sugrađana bio prinuđen isključiti se sa zajedničkih (neispravnih) dimnjaka u zgradama, lobi za dimnjačarski reket ”isposlovao” je 2015. godine ”proširenje” Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova (osobito člancima 26 i 27 spomenute odluke).

Prema tom prekrajanju spomenute Odluke o dimnjačarskom reketu, dimnjačari su ovlašteni da ”obavljaju nadzor ne samo dimnjaka” nego i uređaja koji nemaju veze s (uglavnom neispravnim) dimnjacima i to uređaja za koje dimnjačari uopće nisu kvalificirani (za održavanje i popravljanje uređaja za loženje sa spojenim zatvorenim ložištima kvalificirani su i ovlašteni isključivo ”plinoservisi” posebno certificirani od Gradske plinare Zagreba, a ne dimnjačari.

Spomenuti pomoćnik za redarstvo u nastavku iste obavijesti izvijestio me i da dimnjačari provode kontrolu ”nedimnjačarskih” uređaja ”kontrolnim mjerenjima analizatorom dimnih plinova” (slično kao i na tehničkim pregledima motornih vozila, samo što su za kontrolu dimnih plinova na tehničkim pregledima motornih vozila ovlašteni automehaničari, a ne za to nekvalificirani dimnjačari). I automehaničari i dimnjačari služe se najčešće istim analizatorima

(MRU, Testo, Wohler, čija se nabavna cijena kreće od 1.200 do najviše 1.400 eura.

No evo redom i dokaza o neispravnosti dimnjaka i uskraćivanju ”obveznog korištenja dimnjačarskih usluga”.

Imam presliku nalaza dimnjačarske službe da su ispravni dimnjaci u objektu u kojemu sam suvlasnik stana.

Imam presliku zapisnika Službe za hitne intervencije Gradske plinare da su isti dimnjaci neispravni te da je dobava plina privremeno obustavljena (zapečaćen dovod) dok se dimnjake ne dovede u ispravno stanje.

Imam preslike obimne – uzaludne prepiske sa svim službama Gradske uprave, dimnjačarskim redarstvima, udruženjima dimnjačarskih obrtnika, raznim inspekcijama (podeblji fascikl).

Isti dimnjaci su i danas neispravni.

U vrijeme uzaludne prepiske zimi 2001./2002. godine doznao sam da je na više od 60 posto dimnjaka u središtu Zagreba nepropisno priključeno mnoštvo plinskih atmosferskih bojlera temeljem lažnih dimnjačarskih nalaza.

I prilikom potresa u Zagrebu, zbog dugogodišnjeg neprimjerenog ”obveznog korištenja” temeljem lažnih dimnjačarskih nalaza urušili su se dimnjaci na većini zgrada u središtu Zagreba.

Ali, ni nakon potresa i velikog broja urušenih dimnjaka zbog neprimjerenog korištenja temeljem lažnih dimnjačarskih nalaza nadležni u Gradskoj skupštini Zagreba, Uredu gradonačelnika i ”Gradskoj upravi za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet”, ne poduzimaju ništa na sustavnom rješavanju problema i pišu lažne izvještaje o tome da ”dimnjačarska služba uredno obavlja dimnjačarske poslove pod nadzorom svekolikog dimnjačarskog redarstva”.

Obratio sam se Gradskoj skupštini Zagreba s prijedlogom da kao donositelj podzakonskog akta (Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova) objavi autentično (ili navodno, vjerodostojno) tumačenje tog podzakonskog akta i da se pokrene postupak javnog preispitivanja spornih odredaba te Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova.

Munjevito mi je odgovorila pročelnica Mirjana Lichtner, dipl. iur., iz Stručne službe Gradske skupštine, ukazujući na stajalište Ustavnog suda Republike Hrvatske (U-II-3438/2005) prema kojem donositelji (podzakonskih) propisa nisu ovlašteni donositi vjerodostojna tumačenja propisa.

Razumijem, Odluka o obavljanju dimnjačarskih poslova je poput faraonovog edikta neupitna, to je Gradskoj skupštini Zagreba dao ”svojim stajalištem” Ustavni sud (kojemu, da usput podsjetim, ne vjeruje 80 posto građana).

U istom odgovoru informira me se i da je moj zahtjev za nadzorom nad radom Odsjeka za nadzor obavljanja dimnjačarskih poslova, sukladno nalogu predsjednika Gradske skupštine Zagreba ”upućen na nadležno postupanje Uredu gradonačelnika te Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet”.

Susjedi i kolege me upozoravaju da nemam izgleda tu ”utakmicu” dobiti.

I neslužbeno mi ukazuju da je većina zaposlenika u gradskoj upravi i famoznom Holdingu potiho protiv sadašnjeg gradonačelnika. Pričaju i da su, navodno, u Uredu sadašnjeg gradonačelnika bili nezadovoljni zastupanjem ”svojeg” odvjetničkog ureda u sudskom postupku ”teškom” 30-ak milijuna kuna. Sumnjali su u Uredu gradonačelnika da su u odvjetničkoj tvrtki čiji su klijent sastavili podnesak sudu namjerno loše napisan, da bi se na taj način u tom sudskom postupku pogodovalo protustranci.

Valja podsjetiti, bivši gradonačelnik je sklopio dugoročni ugovor o zastupanju Ureda gradonačelnika, a bivši gazda spomenute ugovorne odvjetničke tvrtke je uplatio kauciju za puštanje bivšeg gradonačelnika iz pritvora.

U međuvremenu uslijedilo je dopunsko odvraćanje od problematiziranja dimnjačarskog reketa pozivanjem ”na informativni razgovor” u Prvu policijsku postaju u Zagrebu. Tamo su mi rekli da ja imam ili nemam dokaze, začudivši se nakon što sam im rekao da ponovno pročitaju da mi je Željko Renić savjetovao da poruku upućenu njemu dostavim Policiji i DORH-u.

Bili su u Policiji iznenađeni da se prije tog Renićevog naputka nisam ni mislio obratiti Policiji i DORH-u svjestan uzaludnosti. Čuo sam nakon toga da je Željko Renić, sada pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo zagrebačke gradske uprave, došao na rad u redarstvo Gradske uprave Zagreba iz – Policije.

Poklopilo se, međutim, da je ovih dana rekonstruirana kupaonica u mojem stanu (imam račune plaćene online bankarstvom i jamstvima izvođača radova tvrtke ”Bauhaus”).

U sklopu rekonstrukcije ovlašteni plinoserviser je skinuo bojler, koji je servisiran i nakon završetka ostalih radova ponovno postavljen u obnovljenu kupaonicu.

I ovlašteni plinoserviser je za online bankarstvom plaćene radove ispostavio račun s jamstvom.

A tada se iznenada pojavio dimnjačar ”da obavi nadzor tjedan i pol ranije servisiranog bojlera koji nije priključen na 21 godinu neispravni dimnjak”.

Nisam pustio dimnjačara da u mojem stanu ”obavlja bespotrebni nadzor rada netom servisiranog uređaja” prije nego pitam plinoservisera hoće li vrijediti njegova jamstva za obavljeni servis nakon što se nestručni dimnjačar pravi da nešto radi na tom netom servisiranom uređaju.

I iz ovlaštenog plinoservisa su odgovorili e-porukom da ”Dimnjačar ima pravo kontrolirati sustav odvoda dimnih plinova na bojleru za što postoje ‘otvori’ za umetanje sonde ispitnih instrumenata. Za servis, popravak i regulaciju uređaja dimnjačar nije ovlašten, no ako utvrdi problem sa sagorijevanjem dimnjačar će Vas uputiti na ovlaštenog plinoservisera”.

S obzirom na to da kvalificirani i ovlašteni serviser jamči da je prije tjedan i pol očistio i podesio uređaj tzv. dimnjačarski nadzor je bespotreban, izuzev u smislu lažnog prikazivanja obavljanja posla radi stjecanja bez osnove, odnosno pravdanja prisilne naplate dimnjačarskog reketa.

Sa zanimanjem oštećenog građana očekujem odgovore iz Gradske skupštine, Ureda gradonačelnika, gradske uprave, dimnjačarskog redarstva i Holdinga mogu li i ja podnijeti neku prijavu protiv onih koji mi punih 21 godinu uskraćuju ”obvezno korištenje dimnjačarskih usluga”.

Svjestan uzaludnosti takva očekivanja i nadmoći dimnjačarskog reketa.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Signal novinarima da se okane iluzija o slobodi medija
     Banke nekontrolirano “dilaju” podacima o klijentima
     Treća novinareva tužba Sudu za ljudska prava
     Sudionici izbora su nasamareni – apstinenti imaju pravo
     Hoće li policija na birališta privoditi izborne apstinente?
     Prijavljujem Plenkovića zbog prijetnje DORH-u i USKOK-u
     Sudstvo i soc-skrbitelji žive od medijske šutnje
     Urušavanje koruptivnog sustava vlasti u pravosuđu
     Mediji u koruptivnoj mreži vlasti
     Nelagoda u javnosti zbog hrvatske pristranosti

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1

 • fraktura 2

 • fraktura 3

 • superknjizara

 • vbz 1

 • vbz 2

 • vbz 3

 • vbz 4

 • ljevak 1

 • ljevak 2

 • ljevak 3

 • ljevak 4

 • ljevak 5

 • oceanmore 1

 • oceanmore 2

 • oceanmore 3

 • oceanmore 4

 • golden marketing 1

 • sandorf 1

 • sandorf 2

 • planetopija 1

 • planetopija 2

 • srednja europa 1

 • srednja europa 2

 • srednja europa 3

 • srednja europa 4

 • durieux 1

 • disput 1

 • ks 1

 • ks 2

 • ks 3

 • meandar 1

 • meandar 2

 • meandar 3

 • biblija