autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Hans Küng, najčitaniji i najutjecajniji teolog današnjice

AUTOR: Peter Kuzmič / 11.04.2021.

AUTOGRAF Peter Kuzmič bOdlazak velikog teologa i sjajnog pisca Hansa Künga podsjetio me na moje studentske dane u Njemačkoj potkraj šezdesetih godina prošloga stoljeća.

Tübingen nam je uvijek bio privlačan sveučilišni grad pa smo s kolegom koji je imao svoj automobil kao ekumenski otvoreni teološki radoznalci znali odlaziti na Evangelički teološki fakultet slušati mladog, ali svojom ”Teologijom nade” već proslavljenog Jürgena Moltmanna.

Još zanimljiviji su nam na Rimokatoličkom fakultetu istog sveučilišta bili bivši progresivni koncilski stručnjaci Joseph Ratzinger i njegov dekan Hans Küng.

Intrigantni su nam bili i susreti s Küngovim asistentom (kasnijim kardinalom) Walterom Kasperom, koji je bio na glasu kao teološki wunderkind.

Ratzinger je krenuo udesno nakon studentskih nereda 1968. godine kada su ljevičarstvom zadojeni mladi radikali nasilno upali na njegova predavanja, fizički ga odgurnuli od katedre i počeli proklamirati svoje revolucionarne ideje.

Strah od društvene anarhije pa i terorizma natjerao je Ratzingera, pomalo stidljivog, ali uvijek discipliniranog zastupnika reda i stabilnosti, da u nastavku svoje crkvene i akademske karijere krene konzervativnijim stazama.

Tu počinje i razlaz s konzistentno progresivnijim Küngom. Ostatak razvoja njihovih stavova i odnosa je manje-više poznat i sjajno elaboriran u trećem svesku Küngove autobiografije koju su našoj javnosti prezentirali riječki Ex libris i sarajevski Synopsis.

Strah od društvene anarhije pa i terorizma natjerao je Ratzingera, pomalo stidljivog, ali uvijek discipliniranog zastupnika reda i stabilnosti, da u nastavku svoje crkvene i akademske karijere krene konzervativnijim stazama

S Küngom sam imao prilike družiti se u Zagrebu kada smo hrvatskoj javnosti predstavljali njegove knjige o svjetskom ethosu, ali i u Sarajevu sličnom prigodom.

Najviše mi se dojmila Küngova jednostavnost i pristupačnost kada sam na poziv dekana Teološkog fakulteta u Mariboru imao čast večerati sa slavnim teologom i razgovarati o njegovim knjigama i životnim navikama.

Küngove knjige su tiskane u višemilijunskim nakladama, a prevedene su na više od 30 jezika. Ja redovito poklanjam svojim prijateljima njegove impresivne bestselere ”Postoji li Bog?” i njegovu sjajnu teološku sumu ”Biti kršćanin”.

Redovito pratim i proces izdanja Sabranih djela koji je pokrenuo glasoviti Herder Verlag 2015. godine.

Küngovo bavljenje trajnim problemom crkvenih reformi i golemim izazovima suvremenog svijeta u potrazi za mirom i pravdom čine njegova djela obaveznim štivom za sve koji kritički razmišljaju i traže vjerodostojnost osoba i ustanova u našem izranjavanom svijetu.

Više od pola stoljeća je ovaj proslavljeni švicarski mislilac i tübingenski profesor globalno prepoznatljiv i izuzetno utjecajan, neosporni iako osporavan, duhovni, moralni i intelektualni autoritet.

Enciklopedijski um, sjajna erudicija, jasnoća misli i izričaja. Znanstvenik koji piše i govori jasno, pregledno i uvijek angažirano u smjeru mijenjanja stavova i mišljenja koji koče ljudski napredak, ograničuju slobodu i porobljavaju savjest.

Küng se konzistentno zauzimao za svijet bez zidova, diskriminacije, nasilja i nepravdi: za svijet solidarnosti, poštenja, tolerancije i prihvaćanja različitosti.

Neka mi se dopusti da ovdje istaknem, nažalost, uveliko zanemarene, ali izuzetno značajne Küngove knjige ”Svjetski ethos za svjetsku politiku” i ”Svjetski ethos za svjetsko gospodarstvo” (Zagreb, 2007.). Ove dvije studije bave se globalnim izazovima i nude etičke odgovore bez kojih nema ni preživljavanja, ni održivog razvoja, ni pravde i mira na svijetu.

One su itekako relevantne i za našu hrvatsku, mnogim problemima i promašajima obilježenu, situaciju. Küng vjeruje u vrijednosni sustav koji je u Lijepoj Našoj nakon teško stečene slobode, nažalost, sasvim urušen.

U svojim predavanjima i knjigama Küng opisuje i naše stanje kada ukazuje na probleme u ekonomiji u kojoj vladaju ”rođačko gospodarenje i mafijaški kapitalizam, podmićivanje i korupcija, pomanjkanje povjerenja i društvene odgovornosti, neobuzdana pohlepnost investitora ili ustanova”.

Küngov Weltethos je na tragu najplemenitijih vizija i pothvata čovječanstva kojemu treba promjena načina razmišljanja i djelovanja kako bi se zaustavila bezumna ratovanja, iskorijenilo sramotno siromaštvo, a afirmiralo dostojanstvo čovjeka u zajednici slobodnih i odgovornih naroda.

Ne radi se o jeftinim moraliziranjima niti demagoškim parolama i utopijskom sanjarenju jer Küng je uvijek pažljivo analizirao prije nego što je išta proskribirao. Uz to je biblijski utemeljeno i teološki odgovorno cijelo vrijeme vodio računa o problemima ljudske naravi i složenosti društvenih i inih realnosti naše tehnoznanstvene civilizacije, ali i iskonski bolesnog svijeta.

Küngovo bavljenje trajnim problemom crkvenih reformi i golemim izazovima suvremenog svijeta u potrazi za mirom i pravdom čine njegova djela obaveznim štivom za sve koji kritički razmišljaju i traže vjerodostojnost osoba i ustanova u našem izranjavanom svijetu

Ukratko rečeno: Küng nam upućuje vjerodostojno sveobuhvatni poziv na metanoju jer postavlja ključna etička pitanja preživljavanja u našem višestruko ugroženom svijetu.

Küng je svoj posljednji veliki javni nastup imao u proljeće 2018. godine kada su njegova zaklada Weltethos i matično sveučilište u Tübingenu priredili za njegov 90. rođendan impresivan interdisciplinarni znanstveni simpozij.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier nas je ovih dana podsjetio kako Küng nikada nije izbjegavao složene rasprave o ispravnom putu prema miru i razumijevanju te da ”ostaje trajni model znanstvenika, sjajnog mislioca oštra uma koji je istovremeno bio politički aktualan i uzoran sugrađanin”.

Kardinal Walter Kasper je (u L’Osservatore Romano, op. A.) Künga ispratio afirmacijom aktualnosti i legitimnosti njegovih kritičkih pitanja o ustrojstvu Crkve i ulozi papinstva te zahvalom što je osobnim primjerom i relevantnim spisima pomogao mnogim katolicima da ostanu u Crkvi.

Umro je u nadi da će ”novo ozračje naklonjeno reformama nadahnuto izborom pape Franje” omogućiti ostvarenje njegovih snova o obnovi kredibiliteta kršćanstva u suvremenom svijetu.

 

UKOLIKO VAM SE TEKST DOPADA I VOLITE NEZAVISNO I KVALITETNO NOVINARSTVO, VI MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN, PREKO PAYPAL-A, POZIVOM NA BROJ 060 800 333 ILI SLANJEM SMS PORUKE NA 647647 UZ KLJUČNU RIJEČ DEMOS. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA I PRECIZNE UPUTE KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Trump je 34 puta kriv, a mnogi Amerikanci još uvijek naivni
     Medalja slobode isusovcu i evanđeoskoj političarki
     Cvjetnica – spomen na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem
     Religijska slika svijeta se mijenja
     Diana Budisavljević: najbolji ljudi u najgorim vremenima
     Molitva: Neka nas kroz 2024. prate pax et bonum
     Mir Božji – Hristos se rodi!
     O Božiću treba razmišljati kao o središtu ljudske povijesti
     Volonteri su dragovoljni dobrohotnici
     Još jednom o duhovnim (pro)buđenjima

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1