autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Plenkovića kao da nije briga što vrijeđa žrtve holokausta

AUTOR: Drago Pilsel / 27.01.2017.
Jasenovac spomenik Kameni cvijet

Jasenovac spomenik
Kameni cvijet

Novinar RTL-a Hrvoje Krešić jučer je upitao premijera Andreja Plenkovića je li se osjećao licemjerno dok je bio u memorijalnom centru holokausta, s obzirom da se usred Jasenovca nalazi ploča na kojoj piše ”Za dom spremni”.

”Nisam se osjećao licemjerno. U Izrael sam došao na poziv premijera Netanyahua, a baš nitko mi nije spomenuo tu temu. Moj stav glede antisemitizma i ustaškog režima je poznat – žestoko osuđujem. Ali što se tiče ploče iz Jasenovca, ovdje je riječ o braniteljima HOS-a koji su poginuli u ratu, ova ploča nema veze s Drugim svjetskim ratom”, odgovorio mu je Plenković.

Dvije oštre političke, rekli bismo prije civilizacijske reakcije govore da Plenković ili ne razumije ništa ili se bravi blesav, odnosno, kako je rekao neki dan Slavko Goldstein za N1TV, ”kalkulira”, što drugim riječima znači da je neiskren i nekorektan.

Prvo: izraelski mediji malo su pisali (ni jedan relevantni list se nije osvrnuo na Plenkovićev posjet) o pohodu hrvatskog premijera Izraelu (štoviše, državni protokol Izraela nije čak ni dao vješati hrvatske zastave na ulazu u Jeruzalem, na putu za Knesset i druge državne institucije, što je običaj kada predsjednici država i šefovi vlada dolaze u službeni posjet), ali su zato svi u ponedjeljak prenijeli vijest da židovske zajednice ni ove godine neće sudjelovati u službenom programu obilježavanja Dana sjećanja na holokaust u Hrvatskoj.

Citiraju se izjave predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa koji je rekao da se ništa nije promijenilo od prošle godine. ”Ako su isto crvena zvijezda i ustaško ‘U’, onda nemamo o čemu razgovarati”, prenio je Haaretz (izraelske najstarije dnevne novine) Krausove riječi.

Citiraju se izjave predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa koji je rekao da se ništa nije promijenilo od prošle godine. ”Ako su isto crvena zvijezda i ustaško ‘U’, onda nemamo o čemu razgovarati”, prenio je Haaretz Krausove riječi

Tportal izvještava da je Efraim Zuroff, direktor za Istočnu Europu centra ”Simon Wiesenthal”, dok se u Izraelu Plenković sastajao s Benjaminom Netanyahuom zatražio smjenu ravnatelja tehničke škole u Šibeniku Josipa Belamarića koji je povukao izložbu ”Anne Frank – povijest za sadašnjost” koja je dio međunarodnog projekta i bit će izložena u 40-ak zemalja. Belamariću su bili sporni panoi koji su u negativnom kontekstu prikazivali ustaše. Izložba u organizaciji Anne Frank House iz Amsterdama fokusirana je na priču o Anni Frank i uključuje nekoliko dodatnih izložbenih panoa u svrhu objašnjenja konteksta holokausta u Hrvatskoj, s naglaskom na ulogu ustaša u masovnim ubojstvima manjina i protivnika režima.

Lovac na naciste Zuroff zbog Belamarićeva postupka uputio je pismo Tini Krce, opunomoćenoj ministrici i privremenoj otpravnici poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, upozoravajući je na opasnost od prepuštanja obrazovanja srednjoškolaca simpatizerima ustaša. Zuroff je upozorio i na koketiranje Plenkovića s proustaškim formacijama HOS-a i na njegovu nevoljkost da makne sporne ploče s ustaškim pozdravom ”Za dom – spremni”. Bilo je jasno da zbog svega toga Plenković sigurno nije mogao izbjeći pitanja o rastućem proustaškom sentimentu u zemlji. Ako Hrvatska zaista želi produbiti odnose s Izraelom, vlasti će se morati ozbiljno pozabaviti proustaškim revivalom koji potresa zemlju, upozorio je Zuroff.

Plenković je doživio i salvu kritika domaćih trezvenih političara. Tako predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina upozorava kako bi u svakoj ozbiljnoj zemlji nakon objave židovskih organizacija da ne žele sudjelovati u službenom obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta zbog sveopće relativizacije povijesnih činjenica i sveprisutnog revizionizma Vlada hitno reagirala i izrekla jasnu političku osudu takvih pojava; u Hrvatskoj to nažalost nije slučaj.

”Zašto je tome tako nije teško zaključiti: u samoj vladajućoj koaliciji postoje pojedinci koje otvoreno zastupaju revizionističke stavove. Stoga nikakav posjet premijera Plenkovića Izraelu niti ono što je tamo izjavio, niti nekoliko komemorativnih fraza koje će se u povodu stradanja u holokaustu izjaviti neće moći promijeniti stupanj tolerancije prema onima koji negiraju ili umanjuju žrtve, prema pojavama revizionizma povijesti i pojavama mržnje u društvu. Neće, dakle, tek prigodničarsko iskazivanje žaljenja, i ‘nikad više’ upisano u knjizi utisaka u Yad Vashemu otkloniti razloge zbog kojih je Koordinacija židovskih općina donijela ovu odluku, već istinska politika koja će osuditi rehabilitaciju fašizma i ustaške ideologije.

Zašto se Andrej Plenković poigrava užasnim sjećanjima žrtava i njihovih obitelji te hrvatskih antifašista, zašto se ponaša kao da mu nije stalo do žrtava holokausta kada tolerira revizionizam i ustaštvo, to on sam mora pojasniti. U suprotnome ćemo ga morati smatrati neprijateljem Srba, Židova, Roma i drugih žrtava ustaške NDH

Pozivamo stoga Vladu Republike Hrvatske da jasno osudi rehabilitaciju ustaške ideologije i donese političku odluku o nedopustivosti korištenja ustaškog pozdrava u javnom prostoru budući da zakonska odluka već postoji, te odmah ukloni sve ploče s takvim natpisima i prestane sudjelovati u relativizaciji karaktera ustaške države pričom o dvama totalitarizmima”, navodi se u priopćenju koje potpisuje Markovina.

N1TV javlja da je tjednik Nacional isto u akciji. Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, gostujući u Dnevniku N1 Televizije, pojasnio je zašto su odlučili u Šibeniku zakupiti oglasni prostor kako bi javnosti opet bile dostupne fotografije sa zabranjene izložbe o Anni Frank.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se rezolucijom UN-a iz 2005. obilježava 27. siječnja, tjednik Nacional odlučio je građanima Šibenika ponovo omogućiti da i na javnim površinama pogledaju dio međunarodne izložbe ”Anne Frank – povijest za sadašnjost”. Riječ je o izložbi koju je priredila Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) te koja je inicijalno bila postavljena u Tehničkoj školi u Šibeniku.

“Jednostavno, to je bila jedna naša građanska reakcija na, po nama, neprihvatljivo uklanjanje dijela izložbe. Smatramo da je u današnje vrijeme moralno neprihvatljivo bilo čime uvjetovati obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. To je upravo ono što je učinio ravnatelj Tehničke škole. Mi smo htjeli investirati svoje vrijeme i novac da napravimo te plakate i odlučili upravo suprotno od onog što su oni htjeli – ukloniti te plakate od javnosti”, objasnio je Jelinić zašto su se odlučili zakupiti oglasni prostor.

Jelinić je najavio da će se od sutra panoi moći pogledati i u prostorijama Udruženja antifašista Šibenika.

Novinar RTL-a Hrvoje Krešić jučer je upitao premijera Andreja Plenkovića je li se osjećao licemjerno dok je bio u memorijalnom centru holokausta s obzirom na to da se usred Jasenovca nalazi ploča na kojoj piše ”Za dom spremni”

“Odluči smo stati na kraj ovakvoj praksi koja se na mala vrata počinje uvoditi u Hrvatskoj”, rekao je glavni urednik Nacionala. “Držimo da Hrvatska nema samo to lice koje je neprimjereno, već i jedno drugo lice društvene odgovornosti”, dodao je.

Vidjet ćemo kako će se iz ove vrlo neugodne afere izvući Plenković.

Meni preostaje podsjetiti vas da je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, prilika da se iznova sjetimo tamnih stranica povijesti prošlog stoljeća, naročito onih vezanih za nacifašističke tvornice smrti, koncentracijske logore u Drugom svjetskom ratu, pa na ustaške logore smrti počevši od onoga u Jasenovcu.

Vođeni pogubnom nacističkom ideologijom ”izabrane rase” njemački zavojevači su od 1939. do 1945. godine otvorili na stotine koncentracijskih logora u kojima je bilo zatočeno oko 7,5 milijuna i izgubilo živote 6,7 milijuna ljudi. Velik broj logoraša ubijen je u plinskim komorama, umirali su od iscrpljenosti, gladi, bolesti, teškog rada i mučenja.

Na samom početku Drugog svjetskog rata nacisti su 27. svibnja 1940. otvorili koncentracijski logor u predgrađu Oswiecima na jugozapadu Poljske, a taj su poljski grad preimenovali u Auschwitz. Isto je ime dobio i logor koji je u sljedećih nekoliko godina proširen na tri glavna logora: Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau, Auschwitz III-Monowitz te još četrdesetak manjih logora.

Istovremeno, na području fašističke tvorevine NDH i ustaški režim je, od uspostave svoje strahovlade, u proljeće 1941. godine otvarao brojne koncentracijske logore u kojima su bivali zatočeni ustaškom režimu nepoćudni muškarci i žene, stari, mladi i djeca samo zato jer su Židovi, Srbi ili Romi, ali i brojni hrvatski rodoljubi i antifašisti. Samo u jasenovačkoj ustaškoj tvornici smrti je kroz četiri ratne godine umoreno najmanje 80 tisuća ljudi.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela rezoluciju o obilježavanju dana oslobađanja preostalih logoraša Auschwitza. Rezolucijom je upućen apel članicama Ujedinjenih naroda da potiču razvoj obrazovnih programa o povijesti holokausta kako bi se i tako pomoglo aktivnostima i borbi protiv svih oblika mržnje i genocida

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela rezoluciju o obilježavanju dana oslobađanja preostalih logoraša Auschwitza. Rezolucijom je upućen apel članicama Ujedinjenih naroda da potiču razvoj obrazovnih programa o povijesti holokausta kako bi se i tako pomoglo aktivnostima i borbi protiv svih oblika mržnje i genocida.

Tadašnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan tom je prilikom rekao: ”Tragedija nastala kao posljedica holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se budemo sjećali, moći ćemo odati prikladnu počast žrtvama. Milijuni nedužnih Židova i pripadnika drugih nacionalnih manjina ubijani su na nezamislive barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu.”

Zašto se Andrej Plenković poigrava užasnim sjećanjima žrtava i njihovih obitelji te hrvatskih antifašista, zašto se ponaša kao da mu nije stalo do žrtava holokausta kada tolerira revizionizam i ustaštvo, to on sam mora pojasniti. U suprotnome ćemo ga morati smatrati neprijateljem Srba, Židova, Roma i drugih žrtava ustaške NDH.

Još tekstova ovog autora:

     Šeperova odluka o “ukazanjima” u Amsterdamu i Međugorje
     Gasi se franjevačka provincia koja me dovela u Hrvatsku
     Dokle će Crkva koristiti Jazovku da dezavuira antifašizam?
     U povodu Dana državnosti, datuma kojeg se HDZ-ovci srame
     30 je godina od, možda, najboljeg intervjua u mojoj karijeri
     Mons. Ivo Martinović, dostojan sljedbenik Srećka Badurine
     Jürgen Moltmann: Nema progresa bez ekološke pravednosti
     Papa nije rekao ''pederčine'', već ''pederi'',  pa što?
     35 godina života u Hrvatskoj, 30 godina mrzilačkih napada
     "Bleiburg" je sinonim ustaškog kolapsa i partizanske osvete

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1

 • fraktura 2

 • fraktura 3

 • superknjizara

 • vbz 1

 • vbz 2

 • vbz 3

 • vbz 4

 • ljevak 1

 • ljevak 2

 • ljevak 3

 • ljevak 4

 • ljevak 5

 • oceanmore 1

 • oceanmore 2

 • oceanmore 3

 • oceanmore 4

 • golden marketing 1

 • sandorf 1

 • sandorf 2

 • planetopija 1

 • planetopija 2

 • srednja europa 1

 • srednja europa 2

 • srednja europa 3

 • srednja europa 4

 • durieux 1

 • disput 1

 • ks 1

 • ks 2

 • ks 3

 • meandar 1

 • meandar 2

 • meandar 3

 • biblija