autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Političari u berbi europskih trešanja

AUTOR: Josip Ćapin / 09.05.2024.

Josip Ćapin

Novac iz fondova Europske unije služi da se njime, između ostalog, stimulira gospodarstvo, civilno društvo, ali financiraju, barem djelomično, različiti projekti.

Kako hrvatskim političarima i namještenicima više nije poticajno posezati za malim bazenom novca hrvatskih fondova, ovaj put su se, logično, opredijelili za uzimanje novca kojeg isplaćuju naivčine Europljani.

Tog novca ima puno više pa će se teže primijetiti ako se dio njega uzme za vlastite potrebe. Ne bi trebalo biti toliko teško, dobra stara hrvatska škola korupcije već ima metode i alate, treba ih samo adekvatno primijeniti na novu situaciju.

I tako su hrvatski političari i razni namještenici nastavili raditi ono što im je do sada dobro išlo pa su, naviknuti na majčinski tretman nadležnih institucija za razne kriminalne radnje poput krađe, nepotizma i korupcije, uletjeli kao grlom u jagode u novce koje nam daje Europska unija putem svojih fondova.

”Za ovo smo radili”, pomislili su mnogi. ”Isplatilo se biti poslušan i strpljiv. Konačno imamo gotovo neograničen dotok novca. Bit će za nas, ali i za rodbinu, kumove i prijatelje”. Zadovoljno su trljali ruke. Čak su se neki fakultetski šefovi radosno priključili berbi europskih novaca. Naše su dobre, ali europske su slađe.

Kao djeca koja kradu trešnje. Kod slabih hrvatskih institucija su se provlačili s onom: ”Berite vi i jedite, samo nemojte lomiti grane”. Oni su ih, naravno, lomili. Mandat i položaj neće trajati vječno, treba se nabrati dok traje. Nadređene institucije isto tako nije bila briga ni za grane.

Vlasnici europskih trešanja nisu toliko blagonakloni prema takvoj ideji. Ne samo da se ne smiju lomiti grane, već se ne smije ni brati. A odluka će se provoditi dosljedno. Međutim, sada je već kasno. Silina kojom su se neki naši politički službenici i njihovi suradnici popeli na stabla i navalili na trešnje dovela je do toga da sada teško mogu sići. Za mnoge nema nazad. Sada se samo čeka glavna tužiteljica da odradi posao.

Naravno, uvijek će neki promaknuti njenom budnom oku, ali ona se neprestano brine i radi na tome da taj broj bude što manji.

To je ozbiljno koštalo nekoliko visokopozicioniranih, a evo, vidimo, i situacija niskopozicioniranih koji su se ogriješili o zabranu nije puno bolja. Sumnjiče i optužuju i jedne i druge.

Mnogi se zasigurno i kaju što su krenuli u berbu europskih trešanja. Trebali su ostati na našima, domaće je domaće, ali eto, zov egzotike ih je privukao.

Neki nisu ubrali ni par komada, a već ih je uhvatilo. Neki su napunili džepove, neki vreće i uhvatilo ih je. Nema milosti. Ostaje samo pitanje tko je sljedeći.

I dok traje ova igra mačke i miša, neki miševi su već duboko u zamci, a neki će tek u nju svjesno ili nesvjesno ući. Odluka o branju trešanja je svjesna, ali pitanje nesvjesnosti možemo vezati uz činjenicu znaju li lopovi s kim imaju posla.

Naposljetku, tko najviše strada u cijeloj priči? Upravo hrvatsko nematerijalno dobro – korupcija. Metode koje su se usavršavale desetljećima, ponajbolje metode o čijoj kvaliteti svjedoče razne ljestvice o percepciji korupcije na kojima Hrvatska uvijek drži izvrsnu poziciju, sada su zakazale.

Ali nema brige. Neće Europa uništiti hrvatsku korupciju. Korumpirani umovi će nadvladati i te institucije. Hrvate se u ovom kontekstu ne može pobijediti, može ih se samo prisiliti da mijenjaju stvari. Prije će se isprazniti EU fondovi pa i propasti cijela EU, nego hrvatska nematerijalna baština, pogotovo sada kada imamo pravu domoljubnu vlast koja o tome vodi posebnu brigu.

Tradicija i povijest je nešto na što će nova vlast staviti poseban naglasak. Od sada će vladu sačinjavati i stručnjaci koji će nas, vođeni plemenitom idejom o spasu ovog našeg europskog etno sela i ljetovališta od najezde hordi ljudi s istoka, bili oni Srbi ili Nepalci, zaštititi putem ojačavanja nacionalne svijesti, ušutkavanjem nepodobnih medija, otkrivanja novih povijesnih istina i razbijanjem povijesnih ”mitova”.

Cilj je zauzdati i reevaluirati stare te kreirati nove tokove povijesti i tradicije. Kako je korupcija njihov neizostavni dio i ona će dobiti novo ruho. A to je područje do sada uglavnom bilo rezervirano za stručne i sposobne ljude s provjerenim domoljubnim pedigreom.

Tako će se i nastaviti. Europljani to nisu. Glupi Europljani očito nemaju pojma što je to tradicija, a još manje s kime imaju posla.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Izbor Bartulice pokazuje da su građani duboko u trnju
     Praznik političke sentimentalizacije
     Moramo prihvatiti i poslušno slušati što pater Plenković kaže
     U živom smo blatu korupcije, a za vlast u jacuzziju
     Hrvatski građani su u stanju političke predrazboritosti
     Vukovar treba postati grad svrha, a ne biti samo grad žrtva
     Terorizam (Hamasa) se ne može pobijediti vojno
     Hrvatska politička formula za uspjeh: Kruha, igara i dobra
     Kako je bog lakrdije Zekan prešao na svijetlu stranu HDZ-a
     Prosvjedi u Srbiji: politički jiu-jitsu

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1