autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Teška ubojstva bez zastare, istraga o ubojstvu Đurekovića

AUTOR: Autograf / 26.10.2013.

Saborska je većina jučer, uz potporu HDSSB-a, donijela odluku da se pristupi promjenama Ustava na temelju prijedloga 46 zastupnika SDP-a, koji traže da se Ustavom propiše nezastarijevanje kaznenih djela teškog ubojstva počinjenog iz političkih pobuda. Na taj je prijedlog ranije mišljenje dala i Vlada, koja predlaže da se nezastarijevanje propiše za sva teška ubojstva, s čim su se u ranijim raspravama suglasili svi klubovi, no HDZ traži da se, uz to, posebno propiše i nezastarijevanje ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima.

 

Pokretanje ustavnih promjena izglasano je bez zastupnika HDZ-a, koji su ranije napustili sabornicu, tvrdeći da odluka nije donesena u skladu s procedurom. Hrvatski laburisti u glasovanju su ostali suzdržani pa je odluka donesena s 89 glasova ‘za’ i četiri glasa ‘protiv’.

 

Također, Hrvatski sabor osnovao je povjerenstvo koje će utvrđivati činjenice vezane uz ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, a o sastavu povjerenstva danas se nije odlučivalo. Iako zakon to ne propisuje, uobičajena je praksa da istražna povjerenstva vode predstavnici oporbenih stranaka.

Osnivanje povjerenstva iniciralo je 50 zastupnika SDP-a.

 

U odluci o osnivanju navodi se da postoji javni interes za djelovanje povjerenstva, a to je točno utvrditi tko je počinio, organizirao i naručio Đurekovićevo ubojstvo, koji su bili motivi za donošenje takve odluke.

 

Javni je interes utvrditi i zbog čega hrvatske pravosudne i redarstvene vlasti protiv potencijalnih počinitelja toga i sličnih kaznenih djela nisu poduzimale odgovarajuće korake te jesu li počinitelji, organizatori i naručitelji toga i sličnih, politički motiviranih ubojstava od stjecanja hrvatske samostalnosti bili štićeni od progona, a ukoliko jesu tko ih je štitio.

 

Javni interes, stoji u odluci, proizlazi i iz činjenice da u Hrvatskoj nisu na adekvatan način istražena politički motivirana ubojstva i druga politički motivirana kaznena djela te da inicijativa za njihov progon dolazi iz trećih država, a ne iz Hrvatske.

 

Povjerenstvo može istraživati djelatnost svih državnih tijela, a posebno ministarstava unutarnjih poslova i pravosuđa, državnog odvjetništva i sigurnosno-obavještajnog aparata, kao i drugih pravnih i fizičkih osoba koje su na bilo koji način povezane ili mogu pomoći pri utvrđivanju činjenica u vezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića.

 

Odluku o osnivanju povjerenstva Sabor je donio bez zastupnika HDZ-a koji su sabornicu napustili ranije.

 

Hina

Još tekstova ovog autora:

     Promišljanje o rimskom biskupu u okviru zajedništva krščana
     Nina Simone: Roman
     Knjiga mojih života
     Gabrijela ne smije umrijeti
     Alikvot
     Aktovka
     Standardni jezici i sociolekti u 21. stoljeću
     Sarina druga ljubav
     Narodni preporod u Istri (1860 – 1907)
     Saznanje i politika

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1