autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Dunji Vejzović i Editi Karađole nagrada za životno djelo

AUTOR: autograf.hr / 12.11.2013.

Operna pjevačica Dunja Vejzović i dramska umjetnica Edita Karađole dobitnice su ”Nagrade hrvatskoga glumišta” za životno djelo i svekoliko umjetničko djelovanje. Nagrade će se, uz ostale ovogodišnje nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika, dodijeliti u nedjelju 24. studenoga na svečanosti u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

 

Impresivna biografija umjetnice bez konkurencije Dunje Vejzović počiva na tri područja: iznimnoj opernoj karijeri, posvećenosti popijevci, liedu, i pedagoškom radu, rekla je predsjednica žirija za operu Višnja Mažuran na konferenciji za novinare Društva, na kojoj su objavljene i nominacije u dvadesetak kategorija ”Nagrade hrvatskoga glumišta”.

 

Njezin operni put počeo je kad je kao gotovo anonimna pjevačica napustila Zagreb i otišla u ”vagnerijansko svetište” Bayreuth, gdje ju je primijetio Karajan i ponudio joj suradnju. Gostovala je na svim najvećim svjetskim opernim pozornicama, a jednakom snagom, produhovljenošću i znanjem posvetila se liedu i poduci mladih, napomenula je V. Mažuran.

 

”Po svom znanju, obrazovanju, kulturi i širini Dunja Vejzović iznimna je i kompleksna ličnost, koja zahvaljujući svojim životnim i umjetničkim postignućima, zaslužuje najveće poštovanje i ponos hrvatskog naroda, kojem pripada”, ističe se u obrazloženju.

 

Na području drame za svekoliko umjetničko djelovanje nagrađena je Edita Karađole, ”samozatajna heroina hrvatskoga glumišta i umjetnica koja je desetljećima nosila dramski repertoar Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci”.

 

U tome je kazalištu ostvarila mnogo velikih ženskih uloga s repertoara, a krenula je i u avanturu nezavisne scene osnivanjem HKD Teatra, iz čega se razvio i Festival malih scena u Rijeci, rekao je Slavko Juraga, predsjednik žirija za dramu. Bila je aktivna i u glumačkoj pedagogiji, a važan je i njezin doprinos njegovanju i interpretaciji čakavskoga narječja, dodao je.

 

Uvijek nova i drugačija, ali podjednako jednostavna, altruistična i dostojanstvena na sceni i u životu, kreirala je povjerene joj likove na osebujan način, snagom unutarnjeg argumenta, psihološke osviještenosti i duboke proživljenosti iz koje je potom mogla suvereno ulaziti u scenske polemike, iskorake, doskočice, te svaku od svojih uloga, kojih je u gotovo pola stoljeća bilo više od 150, rastvarati u neslućenoj količini nijansi i značenja, pitanja i odgovora, komičnih i tragičnih naglasaka, piše u obrazloženju.

 

Osim imena dobitnica tih dviju nagrada već je poznato i tko je dobitnik nagrade za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti: ”za propulzivnost izraza i kreativno sudioništvo” dodijeljena je ansamblu predstave ”Žuta crta” Juli Zeh i Charlotte Roos u režiji Ivice Buljana i izvedbi Zagrebačkoga kazališta mladih. Konačnu odluku o ostalim nagradama žiri će donijeti 24. studenoga, a isti dan one će biti uručene na svečanoj dodjeli u zagrebačkom HNK-u uz izravan televizijski prijenos na Drugome programu HTV-a.

 

Hina

 

Još tekstova ovog autora:

     Nina Simone: Roman
     Knjiga mojih života
     Gabrijela ne smije umrijeti
     Alikvot
     Aktovka
     Standardni jezici i sociolekti u 21. stoljeću
     Sarina druga ljubav
     Narodni preporod u Istri (1860 – 1907)
     Saznanje i politika
     Prijateljstvo

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1