autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Meša Selimović i Mirko Kovač za Šnajderov roman Doba mjedi

AUTOR: Autograf / 11.09.2016.

Doba mijedi Šnajder 001Slobodan Šnajder. ”Doba mjedi”, Tim press, Zagreb, 2015.

Istaknuti hrvatski književnik Slobodan Šnajder proglašen je u Tuzli dobitnikom ovogodišnje regionalne Nagrade Meša Selimović za najbolje prozno djelo objavljeno na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije u 2015.

Žiri kojemu je ove godine predsjedao pjesnik, književni kritičar i publicist Mile Stojić, Šnajderu je nagradu dodijelio za roman “Doba mjedi”, ratno-ljubavnu priču čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. stoljeću, u vrijeme velike gladi i iseljavanja, a završava u Jugoslaviji 1945. protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem.

“‘Doba mjedi’ knjiga je koja govori da se naši snovi uvijek i iznova odupiru nesnošljivoj buci historije i diktatu zaborava”, kazao je Stojić obrazlažući odluku žirija na svečanom proglašenju u okviru završnog dana 16. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis što su se od 1. do 3. rujna održavali u Tuzli.

“‘Doba mjedi’ knjiga je koja govori da se naši snovi uvijek i iznova odupiru nesnošljivoj buci historije i diktatu zaborava”, kazao je Stojić obrazlažući odluku žirija na svečanom proglašenju u okviru završnog dana 16. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis što su se od 1. do 3. rujna održavali u Tuzli

“Uranjajući u povijest jugoslavenskih folksdojčera, Šnajder uspostavlja epsku vertikalu, od njihova doseljavanja u naše krajeve sve do naših dana, kad ekstremne ideologije razdiru samo tkivo života, nasilno trgajući ne samo države i nacije, već i obitelji i njihove potomke”, dodao je Stojić.

Zahvalivši na priznanju, Šnajder je kazao kako u životu nije dobio puno nagrada, a ovu je zbog njenog regionalnog karaktera najviše priželjkivao.

Istaknuti hrvatski dramatičar, književnik i publicist, Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948.) diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bio je suosnivač i dugogodišnji urednik kazališnog časopisa Prolog, kolumnist dnevnika Glas Slavonije, riječkog Novog lista, te čest suradnik Trećeg programa Hrvatskog radija. Novele, eseje i kazališne komade objavljuje od 1966.

Za crnu komediju “Enciklopedija izgubljenog vremena” dobio je 2010. priznanje za najbolji dramski tekst inspiriran djelom i životom Danila Kiša, na osnovu natječaja Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, objavljenoga na cjelokupnom prostoru bivše Jugoslavije.

Dobitnik je Gavelline nagrade za dramu i trostruki dobitnik Držićeve nagrade, a 2011. je dobio počasni doktorat Univerziteta za audioviozualne umjetnosti ESRA sa sjedištem u Skopju.

“Doba mjedi” njegov je drugi roman, objavljen u izdanju nakladnika TIM press. Napisao je još roman “Morendo” (Profil, 2012.). Kritika je roman odmah po objavljivanju proglasila Šnajderovim kapitalnim djelom i jednim od najznačajnijih naslova objavljenih posljednjih godina, pa i desetljeća, u hrvatskoj književnosti.

“Doba mjedi” njegov je drugi roman, objavljen u izdanju nakladnika TIM press. Napisao je još roman “Morendo” (Profil, 2012.). Kritika je roman odmah po objavljivanju proglasila Šnajderovim kapitalnim djelom i jednim od najznačajnijih naslova objavljenih posljednjih godina, pa i desetljeća, u hrvatskoj književnosti

Šnajderova nakana nije napisati veliki ili pretenciozni roman i u njemu uobličiti velike ideje, pa bez obzira na strukturu romana-rijeke i smještanje radnje od mitskih vremena, preko 18. stoljeća, 2. svjetskog rata, sve do današnjice, taj široki luk koji čini kontekst priče o autorovu ocu i majci (pa i njemu samome) zapravo je samo okvir u koji je smještena jedna intimna, “mala” priča kojom tutnji povijest i njezine posljedice.

“Doba mjedi” donosi i indikative obrise mračnih hrvatskih devedesetih, otvara temu pozicije stranca u vlastitom zavičaju, pitanje snage ideologije i njezinih utjecaja na obični život. No, ne zaboravlja ni na slojevitost karakterizacije likova, osobito oca, pa neke dileme i unutarnja previranja, logično, prebacuje u drugi, digresivni oblik – formu pisma koja Georg šalje svome tada već mrtvom prijatelju ili sna kao “izlazne strategije” pripovijedanja, kojim ulazi u prostor psihoanalize (Jagna Pogačnik).

Nagrada Meša Selimović, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini, jedna je od najvažnijih književnih nagrada za područje zemalja regije bivše Jugoslavije, a među dosadašnjim su dobitnicima Mirko Kovač, Ivica Đikić, Milorad Popović, Bekim Sejranović, Miljenko Jergović, Ludwig Bauer, Marinko Koščec, Faruk Šehić i Filip David.

U uži izbor za ovogodišnju nagradu, među 17 nominiranih naslova, žiri koji su još činili književnici Filip David, Ivica Đikić, Emir Imamović Pirke i Milan Rakovac, uvrstio je ukupno pet naslova. Uz Šnajderov roman, to su “Anđeo atentata” Svetislava Basare (Laguna), “Gdje si ti ovih godina” Hadžema Hajdarevića (Dobra knjiga), “Područje bez signala” Roberta Perišića (Sandorf) i “Islednik” Dragana Velikića (Laguna).

Dobitniku je uručena brončana skulptura tintarnice i pera, rad akademskog kipara Pere Jelisića, te novčana nagrada od sedam tisuća konvertibilnih maraka (3,5 tisuća eura).

Slobodan Šnajder svojim najnovijim romanom osvojio i Nagradu Mirko Kovač.

Svečana dodjela Nagrade održat će se 8. listopada na trećim Danima Mirka Kovača u Rovinju.

Slobodan Šnajder svojim najnovijim romanom osvojio i Nagradu Mirko Kovač. Svečana dodjela Nagrade održat će se 8. listopada na trećim Danima Mirka Kovača u Rovinju

Ove 2016. godine Nagrada Mirko Kovač dodjeljuje se drugi put u četiri ravnopravne kategorije: za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenarij po snimljenom filmu i za najbolje djelo mladoga autora za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Žiri u sastavu Vlaho Bogišić – predsjednik žirija, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavičević i Dragan Radulović na svom sastanku 2. rujna za najbolja djela koja će dobiti Nagradu Mirko Kovač, a koja se sastoji od novčanog dijela za svaku kategoriju 5000,00 eura te povelje, izabrao je roman Tiho teče Misisipi  Vladimira Tabaševića u izdanju Kontrasta iz Beograda (u kategoriji najboljeg djela mladog autora), Isus u Ahmićima Ivana Lovrenovića u izdanju Synopsysa iz Sarajeva (za najbolju knjigu eseja), Ti mene nosiš Ivone Juke, u produkciji 4 filma iz Zagreba (najbolji scenarij) i Doba mjedi Slobodana Šnajdera u izdanju Tim pressa iz Zagreba – za najbolji roman.

Još tekstova ovog autora:

     In memoriam - Napustio nas je veliki Željko Senečić
     Promicati kulturu milosrđa
     Državni novac udruzi Željke Markić koja negira ljudska prava
     Hanuka
     Opravdano postojanje Nove ljevice
     Predlažemo Vladi RH da obešteti žrtve logora HVO-a
     Valja opet pročitati Tuđmanove izjave o BIH i HVO
     Kolinda Grabar-Kitarović prezire Haški sud i hvali ratnog zločinca
     Silovanu se ženu viktimizira i u miru
     Svjetski dan siromaha u Vatikanu

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1