autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Lihvarske ovrhe penzićima, otpisi PDV-a moćnicima

AUTOR: Ivica Grčar / 11.10.2016.
Ivica Grčar

Ivica Grčar

Iz Ministarstva financija (carinske, porezne i ostalih uprava) umirovljenicima uvaljuju lihvarske ovrhe, odnosno lihvarske uvjete prisilne naplate (poreznog, carinskog i ostalog) duga, a ulizujući se (koruptivno) moćnicima bliskim vlastima istodobno otpisuju dugove, osobito za PDV.

Trošarinskom dužniku (podaci poznati redakciji) umirovljenom nakon bankrota ”malog obrta” uvalili su iz Ministarstva financija lihvarsku ovrhu na trećinu mizerne mirovine, a istodobno puno moćnijem Josipu Klemmu, vlasniku tvrtke Klemm security, otpisali više od pola milijuna kuna duga za PDV.

Zbog takve primjene dvostrukih mjerila, odnosno selektivne primjene poreznih propisa službenici i dužnosnici Ministarstva financija ne snose odgovornost.

Tzv. ”institucije sistema”, službe interne kontrole, Upravna inspekcija kao tijelo državne uprave nadležno za nadzor rada Porezne, Carinske i ostalih uprava Ministarstva financija, Državno odvjetništvo i USKOK, izbjegavaju pokretati postupke protiv poreznika, carinika i ostalih službenika i dužnosnika Ministarstva financija.

S obzirom na ”uspavanost” nadležnih neće se ništa promijeniti u selektivnoj primjeni poreznih propisa – lihvarskih ovrha umirovljenika i otpisa dugova moćnima – sve dok obveznici poreza napokon ne odluče sami šutnuti nogom u guzicu kompromitirane pročelnike iz Ministarstva financija.

Trošarinskom dužniku umirovljenom nakon bankrota ”malog obrta” uvalili su iz Ministarstva financija lihvarsku ovrhu na trećinu mizerne mirovine, a istodobno puno moćnijem Josipu Klemmu, vlasniku tvrtke Klemm security, otpisali više od pola milijuna kuna duga za PDV

Primjerice, rješenje o lihvarskoj ovrsi (trećine mirovine) KLASA: UP/I-415-02/14-15/255 URBROJ: 513.02-3010/11-14-1 od 14. rujna 2014. godine, i usporedno otpis duga za više od pola milijuna kuna PDV-a u kaznenom postupku zbog, navodne, utaje poreza Josipu Klemmu, vlasniku tvrtke Klemm security i poltički istaknutom branitelju.

U kolumni ”Vlaška posla” kolega Ante Tomić je ovaj tjedan napisao da se mora biti ”beskrupulozan i bezobziran” da bi se obogatilo.

Poput Donalda Trumpa i ostalih domaćih državotvornih izbjegavatelja poreza koji urlaju zbog ekonomskog upropaštavanja domovine, a sami izbjegavanjem plaćanja velikih iznosa poreza pridonose uništavanju više od svih ostalih.

Izvrsnu kolumnu ”Vlaška posla” kolege Ante Tomića, međutim, ovaj puta valja dopuniti objavljivanjem i činjenica o selektivnoj naplati poreza, što hrvatske vlasti nastoje po svaku cijenu zagurati pod tepih.

Ne bi Trumpu i sličnima u Americi i Hrvatskoj, o čijoj bezobzirnosti piše kolega Tomić, uspijevalo izbjegavati poreze bez ”sudioništva” poreznika.

Nije sigurno jesu li bezobzirniji Trump i ostali o kojima je pisao kolega Tomić ili njihovi američki i hrvatski poreznici.

Navedeno rješenje o lihvarskoj ovrsi potpisao je pročelnik Marijan Hmelina.

Odmah trebam reći kako osnovano sumnjam da gospon pročelnik Hmelina nije ništa manje beskrupulozan i bezobziran od Trumpa, Klemma i ostalih državotvornih izbjegavatelja poreza.

Glavnica tzv. trošarinskog duga utvrđena rješenjem pročelnika Hmeline o lihvarskoj ovrsi u iznosu od 38.544,59 kuna ostala je nepromijenjena nakon 20 prisilno naplaćenih rata iz trećine mirovine tzv. trošarinskog dužnika (ukupno 12.936,07 kuna, ako sam dobro zbrojio 20 trećina mizerne mirovine).

Na dan pisanja izvještaja o dosadašnjoj prisilnoj naplati 20 trećina mirovine, međutim, pored glavnice duga Ministarstvo financija iskazalo je i potraživanje za kamate u iznosu 5202,99 kuna.

Da čitateljima bude potpuno razumljivo, trošarinskom dužniku je pročelnik Hmelina iz Ministarstva financija 20 mjeseci silom oduzimao trećinu mirovine (sa tzv. zaštićenog računa), a glavnica duga ne samo da se nije smanjila, nego je još i uvećana za 5202,99 kuna obračunanih kamata.

I zbog toga nisam bez osnova napisao ”lihvarski uvjeti prisilne naplate duga”.

Donald Trump, Josip Klemm i ostali domaći državotvorni izbjegavatelji poreza urlaju zbog ekonomskog upropaštavanja domovine, a sami izbjegavanjem plaćanja velikih iznosa poreza pridonose uništavanju više od svih ostalih. Ne bi Trumpu ni Klemmu i sličnima u Americi i Hrvatskoj uspijevalo izbjegavati poreze bez ”sudioništva” poreznika

Lihvarstvo je prema članku 242. Kaznenog zakona (NN 125/11) kada netko, iskorištavajući nuždu ili slabost pravne volje druge strane (moguće trošarinskog dužnika), pribavi za sebe ili drugoga nerazmjernu imovinsku korist (kao u ovom slučaju pročelnik Hmelina za Ministarstvo financija).

Trošarinski dužnik je nakon 20 prisilno mu oduzetih trećina mirovine shvatio da je izglednije da će prije preminuti nego po nametnutim uvjetima otplatiti lihvarsku ovrhu pročelnika Hmeline iz Ministarstva financija.

I lipnja ove godine dopisom je zatražio od ”institucije sistema” pročelnika Hmeline informaciju o stanju duga i otplatni plan kako bi se napokon pokazala apsurdna bezobzirnost lihvarske ovrhe Ministarstva financija.

I brzo je, 15. lipnja 2016. odgovorio pročelnik Hmelina podacima o 20 prisilnih naplata nakon kojih se glavnica duga uopće nije smanjila, iskazujući ”usput” i 5202,99 kuna kamata na dan pisanja odgovora.

U istom tobožnjem odgovoru (jer se sramotni dopis ne može nazvati drukčije) Hmelina piše trošarinskom dužniku da ”nije u mogućnosti izdati otplatni plan zajedno sa planom kamata do ispunjenja otplate iz razloga jer Financijska agencija (Fina) je izvršitelj navedenog rješenja” (op. a: umjesto Ministarstva financija izvršitelj sramotne lihvarske ovrhe bez sudskog nadzora je paraupravna Fina).

No, trošarinski dužnik je poslušno od Fine zatražio ”otplatni plan zajedno sa planom kamata do ispunjenja otplate”.

A iz varaždinske Fine su trošarinskom dužniku 19. rujna 2016. odgovorili Mario Skupnjak i Anamarija Režek – ”da ne izrađuju otplatni plan za ovršenika” (ovršenik je lihvarskim govorom u ovom slučaju trošarinski dužnik).

Znači da je pročelnik Hmelina lagao kada je uputio trošarinskog dužnika da otplatni plan traži od Fine.

Nakon ovog ping – ponga (otplatni plan traži od Fine u kojoj ga ne rade) trošarinski dužnik se obratio javnosti radi zaštite svojih ljudskih prava.

Tako Hmelina i ostali lihvari iz Ministarstva financija i paraupravne Fine postupaju s umirovljenicima računajući da im nitko ne može ništa.

A puno obzirnije iste ”institucije sistema” postupaju prema moćnijima, primjerice, prema gospodinu Josipu Klemmu, znatno moćnijem od bespomoćnog umirovljenog trošarinskog dužnika.

I Josip Klemm je porezni dužnik jednako kao i umirovljeni trošarinski dužnik.

S obzirom na ”uspavanost” nadležnih neće se ništa promijeniti u selektivnoj primjeni poreznih propisa – lihvarskim ovrhama umirovljenika i otpisima dugova moćnima – sve dok obveznici poreza napokon ne odluče sami šutnuti nogom u guzicu kompromitirane pročelnike iz Ministarstva financija

Poreznici su, međutim, umjesto lihvarskih uvjeta, kao u slučaju trošarinskog dužnika, u postupku naplate duga Josipu Klemmu odlučili pogodovati mu nezakonitim otpisom više od pola milijuna kuna PDV-a.

Poreznici su utvrdili da je Josip Klemm od veljače 2005. do ožujka 2007. ”neosnovano obavljao isplate sa računa tvrtke Klemm security na temelju nevjerodostojnih računa drugih trgovačkih društva, koja su mu prema ranijem dogovoru izdavale fiktivne račune, pa su tako stečeni besporezni novac dijelili u svoju korist”.

Utvrdili su poreznici da je na taj način Josip Klemm ”temeljem nevjerodostojnih računa” izvukao oko tri milijuna kuna.

Prema propisima na tako ”izvučena” tri milijuna kuna poreznici su trebali obračunati neplaćeni porez na dobit i PDV i tako doći do ukupnog iznosa navodno utajenog poreza. Za navodno utajeni porez na dobit od oko 600 tisuća kuna, kao i još oko pola milijuna kuna PDV-a na istih navodno ”izvučenih” tri milijuna kuna.

Međutim, poreznici su Josipu Klemmu obračunali samo porez na dobit, ali ne i PDV.

I u prekršajnom postupku je Josip Klemm priznao (pola duga) i pristao platiti oko 600 tisuća kuna navodno utajenog poreza na dobit, bez obračunatog PDV-a koji bi na navodno ”izvučenih” tri milijuna kuna iznosio više od pola milijuna kuna (ukupno oko 1,2 milijuna kuna).

Ali Josip Klemm se u međuvremenu istaknuo i svojim političkim djelovanjem kao jedan od vođa prosvjeda tzv. šatoraša u Savskoj ulici 66 u Zagrebu.

I svibnja 2015. godine, a nakon okončanog prekršajnog postupka, USKOK podiže optužnicu protiv Josipa Klemma; ne zna se da li zbog toga što je, navodno, oštetio državni proračun za 593 tisuća kuna utajenog poreza na dobit ili zbog toga što se istaknuo u prosvjedu šatoraša u Savskoj ulici 66 u Zagrebu.

Formalno je Klemm optužen zbog “neosnovanog knjiženja troškova po računima za neobavljene usluge”, a stvarno možda iz još nekih drugih razloga.

Ostaje bez odgovora pitanje zašto poreznici i USKOK Josipa Klemma ne terete i za PDV, a ne samo za porez na dobit?

Istina, neslužbeno se može čuti kako se porezni inspektori ”nagode” protivno propisima sa utajivačima poreza koji odmah u inspekcijskom postupku priznaju utaju, a inspektori im tada ”honoriraju” priznanje arbitrarnom odlukom o otpisu dijela utajenog poreznog duga.

Ali to pravo su si porezni inspektori sami dali, pa arbitrarno na pravno dvojbeni način u slučaju ”nevjerodostojnih faktura” povlaštenima ne naplaćuju utajeni PDV, nego samo utajenu porez na dobit, a ostalima i porez na dobit i PDV, odnosno ukupno dvostruko više.

Poreznici sve češće bez osnova drže na računu Republike Hrvatske prisilno oduzeti novac građana na osnovu nezakonitih (pravno ništavih) rješenja o ovrhama

I tako se u kaznenom postupku Klemmu na teret stavlja navodna utaja samo 593 tisuće kuna, umjesto ukupno više od 1,2 milijuna kuna navodno utajenih poreza (poreza na dobit i PDV-a).

Moglo bi se beskrajno nagađati zašto su poreznici umirovljenom trošarinskom dužniku nametnuli lihvarske uvjete prisilne naplate duga, a znatno moćnijem poreznom dužniku Josipu Klemmu pogodovali otpisom više od pola milijuna duga za PDV.

Umjesto nagađanja predlažem da u kaznenoj istrazi poreznici objasne motive tako različitih postupaka prema poreznim dužnicima.

A podsjećam još čitatelje da sam pisao i o tome da poreznici sve češće bez osnova drže na računu Republike Hrvatske prisilno oduzeti novac građana na osnovu nezakonitih (pravno ništavih) rješenja o ovrhama (pogledati tekst pod naslovom ”Čitatelji se boje odmazde hrvatskih poreznika”, objavljen 30. kolovoza 2016. godine u ovoj rubrici).

I bit će tako sve dok obveznici poreza ne odluče napokon šutnuti nogom u guzicu kompromitirane pročelnike iz Ministarstva financija.

***

Pozivamo čitatelje da se jave Ivici Grčaru i iznesu svoje probleme prouzročene time što im razni moćnici krše prava.

Pišite na [email protected], odnosno na [email protected] ili nazovite broj ++ 385 (0)98 484 355

***

Opaska uredništva: za podatke i ocjene iznesene u ovoj rubrici odgovara isključivo autor.

Još tekstova ovog autora:

     Treća novinareva tužba Sudu za ljudska prava
     Sudionici izbora su nasamareni – apstinenti imaju pravo
     Hoće li policija na birališta privoditi izborne apstinente?
     Prijavljujem Plenkovića zbog prijetnje DORH-u i USKOK-u
     Sudstvo i soc-skrbitelji žive od medijske šutnje
     Urušavanje koruptivnog sustava vlasti u pravosuđu
     Mediji u koruptivnoj mreži vlasti
     Nelagoda u javnosti zbog hrvatske pristranosti
     Peticija HND-a radi zaštite ''ficleka'' iz kaznenih istraga
     Djecu od dvije i pet godina soc-skrbitelji vratili majci

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1