autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Fuj registri i hrvatsko doušništvo

AUTOR: Ivica Grčar / 05.02.2016.
Ivica Grčar

Ivica Grčar

Središnje mjesto za prikupljanje podataka o građanima i stvaranje raznih registra umjesto obavještajnih službi i nekadašnje Udbe postalo je Ministarstvo financija, uz Finu kao paradržavnu službu, ”naše banke u stranom vlasništvu”, odvjetnike, računovođe, knjigovođe, revizore i ostale doušnike u Republici Hrvatskoj.

Puno upita čitatelja stiže nakon što Porezna uprava Ministarstva financija ovih dana prijeteći zahtijeva od 200 tisuća građana da se u roku od 8 dana samoprijave u tzv. ”registar obveznika poreza na dohodak za dohodak koji je ostvaren izvan Republike Hrvatske” (doslovni navod).

Konferencija ”Osobne financije i osobni bankrot” u organizaciji Visokog učilišta Effectus i poslovnog tjednika Lider održat će se 11. veljače u Zagrebu (novim Zakonom o stečaju potrošača propisuje se suspenzija ljudskih prava prezaduženih sugrađana).

Guido Raimond, novi predsjednik Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u izjavi objavljenoj 16. siječnja 2016. u francuskom časopisu Le Mond priznao je da su i u tom Sudu od 2010. godine kršili ljudska prava (oko 10 tisuća uglavnom prezaduženih) hrvatskih građana.

Raimond je obećao da će takva praksa prestati, odnosno da će ”do ljeta početi i tužiteljima iz Hrvatske dostavljati pisane obrazložene odluke suca pojedinca” umjesto pisamca o, navodnoj, nedopuštenosti tužbi iz Hrvatske koje je dosad najčešće potpisivala Elica Grdinić, (bivša?) zaposlenica MUP-a Hrvatske i hrvatskog pravosuđa (vidjeti Kritika prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu: http://ivicagrcar.weebly.com).

Puno upita čitatelja stiže nakon što Porezna uprava Ministarstva financija ovih dana prijeteći zahtijeva od 200 tisuća građana da se u roku od 8 dana samoprijave u tzv. ”registar obveznika poreza na dohodak za dohodak koji je ostvaren izvan Republike Hrvatske”

Potpisnica uvodno spomenutih 200 tisuća poreznih opomena je, ”registarskim” novogovorom rečeno, Jasna Kropf rođ. Marković (54) iz Zagreba, ”pomoćnica ministra ravnateljica” (doslovni prijepis).

Fuj! Mislim to s registrima u Rvackoj.

Odvjetnici, računovođe i knjigovođe kao pravi doušnici zakonski moraju potajno ”dubinski analizirati” financijsko poslovanje svojih klijenta i podatke dostavljati Ministarstvu financija.

Poslovne banke u Hrvatskoj, koristeći postupak utvrđivanja tzv. FATCA statusa, za račun američkih (poreznih) vlasti provode ”dubinske analize” bankovnih računa i financijskog poslovanja građana Hrvatske (vidjeti kolumnu od 18. lipnja 2015. pod naslovom ”Bankarska udba”).

Paradoksalno je da te ”doušničke usluge” bankarima, odvjetnicima, računovođama, knjigovođama i ostalima plaćaju građani umjesto Ministarstva financija kao korisnika tih podataka.

Da bi banke u Hrvatskoj mogle biti doušničke, ministar financija je neustavno propisao da praktično sva plaćanja moraju biti obavljana isključivo preko računa u bankama (vidjeti članak 90. Pravilnika o porezu na dohodak NN, od broja 95/05 do broja 137/15).

I da ne nabrajam, svi ”utemeljitelji registara”, raznih i sve brojnijih, krše temeljna ljudska prava i prikupljaju neke podatke radi razvrstavanja (su)građana po raznim registrima.

Povremeno zbog kršenja ljudskih prava neučinkovito protestira neka udruga iz tzv. nevladinog sektora prešućujući da je i sama pod strogim nadzorom Ministarstva financija sukladno apsurdnom Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Guido Raimond, novi predsjednik Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u izjavi objavljenoj 16. siječnja 2016. u francuskom časopisu Le Mond priznao je da su i u tom Sudu od 2010. godine kršili ljudska prava (oko 10 tisuća uglavnom prezaduženih) hrvatskih građana. Tužbe iz Hrvatske na Sudu u Strasbourgu eliminirala je Elica Grdinić, (bivša?) zaposlenica MUP-a Hrvatske i hrvatskog pravosuđa

A kako Ministarstvo financija kao tijelo Vlade Republike Hrvatske zlorabi položaj financijskog nadzornika tzv. nevladinog sektora u Hrvatskoj zahtijevajući pravo raspolaganja novcem prikupljenim od autorskih naknada, premda se radilo o privatnoj imovini, vidjeti u članku ”Šegonov poučak” u časopisu Zarez, broj 375 od 30. siječnja 2014. godine.

Najnovija registarska budalaština Porezne uprave Ministarstva financija je rezultat višegodišnjeg bezuspješnog nastojanje poreznika da bez provjere zakonitosti stjecanja velike privatne imovine ustroje imovinske kartice (sa sadašnjim imovinskim stanjem) da bi čak i kada ne naplaćuju poreze imali informacije o kupovnoj moći građana.

Poreznici radi toga zlorabe propise prema kojima obveznici poreza moraju obavijestiti Poreznu upravu da imaju neoporezive primitke na koje neće plaćati poreze, primjerice, korisnici mirovina iz Njemačke.

Za to su propisani i šifrarnici novim poreznim pravilnicima, ali pitanje je radi čega zapravo te podatke o primicima koje neće oporezivati Porezna uprava prikuplja i razvrstava građane u tom famoznom registru!?

Najsramnija suspenzija ljudskih prava globalnog svjetskog novorobovlasništva je tzv. osobni bankrot ili, kako je glupošću hrvatskih zakonodavaca nazvan, propis o ”stečaju potrošača” (vidjeti Zakon o stečaju potrošača, Narodne novine broj 100 od rujna 2015. godine).

Taj besmisleni propis se trebao početi primjenjivati od 1. siječnja 2016., ali od primjene zbog propisane besmislice zasad ništa (čekaju se podzakonska pravila čije usvajanje još nitko nije razmatrao).

No, već je oko 50 neukih, naivnih, prezaduženih građana podnijelo Fini zahtjeve da proglase svoj osobni bankrot!?

U Hrvatskoj se dugotrajnim tzv. blokadama računa ”mrcvari” oko 324 tisuće građana, a njih 50-tak očajnih nada se da će se od tog ”mrcvarenja” spasiti proglašenjem osobnog bankrota.

Najnovija registarska budalaština Porezne uprave Ministarstva financija je rezultat višegodišnjeg bezuspješnog nastojanje poreznika da bez provjere zakonitosti stjecanja velike privatne imovine ustroje imovinske kartice (sa sadašnjim imovinskim stanjem) da bi čak i kada ne naplaćuju poreze imali informacije o kupovnoj moći građana. Pitanje je radi čega zapravo te podatke o primicima koje neće oporezivati Porezna uprava prikuplja i razvrstava građane u tom famoznom registru!?

Dugotrajna blokada računa je u svijetu nepoznata.

To je specifična hrvatska izmišljotina, najviše korištena u postupcima pretvorbe radi izvlačenja imovine iz društvenih poduzeća.

Sjećam se kada sam kolegama iz inozemstva pokušavao objasniti dugotrajnu blokadu tvrtki, a oni zbunjeni nikako da shvate kako dužnik (u blokadi) može biti aktivan unatoč tome što ne može podmirivati svoje obaveze.

Umjesto dugotrajnih tzv. blokada računa u uređenim sustavima postoje zapljene novca na računima radi naplate dospjelih neplaćenih potraživanja, ali i sudsko proglašavanje ovrha nenaplativima (prezaduženi, u pravilu, u uređenim sustavima nemaju imovine).

Proglašavanjem ovrha nenaplativima odgovornost za loše (suviše rizične) plasmane preuzimaju vjerovnici i sami bankrotiraju u skladu s djelovanjem slobodnog tržišta.

I za vjerovnike moraju vrijediti pravila slobodnog tržišta i bankrota jednako kao i za prezadužene (ne mogu vjerovnici ne odgovarati za rizično poslovanje s prezaduženima).

Uređeni postupak bankrota ima uvijek dvije osnovne funkcije: pravovremeno isključivanje prezaduženih iz pravnog i financijskog prometa i naplatu dospjelih neplaćenih potraživanja ako su potraživanja naplativa.

U nekim zemljama propisan je i postupak da se kriznim menadžmentom pokuša prezaduženog o trošku vjerovnika osposobiti za ponovno uspješno poslovanje i tako smanje gubici.

A postoje u uređenim postupcima i mjere zaštite prezaduženih od nezajažljivih vjerovnika, najčešće i samih zbog prerizičnih poslova pred bankrotom.

Nije svejedno da li se pravno i najuređeniji postupak bankrota provodi nad tvrtkom, pojedincem ili državom.

O bankrotu Republike Hrvatske pisano je u prošlotjednoj kolumni. Radi se, nakon iskustva s bankrotima Čilea, Argentine, Grčke i ostalih, o kontroliranom postupku kojemu je podvrgnuta Hrvatska. Nakon 25 godina neuspješne ekonomske politike suspendirana je suverena ekonomska politika i oformljena u ekonomskom smislu marionetska vlada Tihomira Oreškovića.

Najsramnija suspenzija ljudskih prava globalnog svjetskog neorobovlasništva je tzv. osobni bankrot ili, kako je glupošću hrvatskih zakonodavaca nazvan, propis o ”stečaju potrošača” (vidjeti Zakon o stečaju potrošača, Narodne novine, broj 100 od rujna 2015.). Taj besmisleni propis se trebao početi primjenjivati od 1. siječnja 2016., ali od primjene zbog propisane besmislice zasad ništa (čekaju se podzakonska pravila čije usvajanje još nitko nije razmatrao). No, već je oko 50 neukih, naivnih, prezaduženih građana podnijelo Fini zahtjeve da proglase svoj osobni bankrot!?

Tvrtke se u postupku bankrota mogu likvidirati (i brisati iz registra) ili pokušati (kriznim menadžmentom) preustrojiti njihovo poslovanje o trošku vjerovnika.

Građani se mogu podvrgnuti postupku bankrota samo ako se suspendiraju njihova osnovna ljudska prava (nije ih moguće bez obespravljivana isključiti iz pravnog i financijskog prometa).

U Hrvatskoj bi dosljedna primjena načela osobnog bankrota značila praktično trećini građana oduzeti pravnu sposobnost, nakon čega cjelokupni financijski, pravni, politički i gospodarski sustav više ne može biti legalan.

Posebno smetaju Zakonom o stečaju potrošača propisani tzv. sudski izvršitelji, koji bi, glumeći krizne menadžere u postupcima tzv. stečaja potrošača, upravljali životima obespravljenih prezaduženih sugrađana (osobito mi se to ne sviđa ako imam na umu, primjerice, odvjetnika Marijana Hanžekovića i njegove ”ovrhovoditeljske usluge” u postupcima tzv. masovnih ovrha radi prisilne naplate komunalnih i ostalih naknada).

***

Pozivamo čitatelje da se jave Ivici Grčaru i iznesu svoje probleme prouzročene time što im razni moćnici krše prava.

Pišite na [email protected], odnosno na [email protected] ili nazovite broj 098 484 355

***

Opaska uredništva: za podatke i ocjene iznesene u ovoj rubrici odgovara isključivo autor.

Još tekstova ovog autora:

     Signal novinarima da se okane iluzija o slobodi medija
     Banke nekontrolirano “dilaju” podacima o klijentima
     Treća novinareva tužba Sudu za ljudska prava
     Sudionici izbora su nasamareni – apstinenti imaju pravo
     Hoće li policija na birališta privoditi izborne apstinente?
     Prijavljujem Plenkovića zbog prijetnje DORH-u i USKOK-u
     Sudstvo i soc-skrbitelji žive od medijske šutnje
     Urušavanje koruptivnog sustava vlasti u pravosuđu
     Mediji u koruptivnoj mreži vlasti
     Nelagoda u javnosti zbog hrvatske pristranosti

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1

 • fraktura 2

 • fraktura 3

 • superknjizara

 • vbz 1

 • vbz 2

 • vbz 3

 • vbz 4

 • ljevak 1

 • ljevak 2

 • ljevak 3

 • ljevak 4

 • ljevak 5

 • oceanmore 1

 • oceanmore 2

 • oceanmore 3

 • oceanmore 4

 • golden marketing 1

 • sandorf 1

 • sandorf 2

 • planetopija 1

 • planetopija 2

 • srednja europa 1

 • srednja europa 2

 • srednja europa 3

 • srednja europa 4

 • durieux 1

 • disput 1

 • ks 1

 • ks 2

 • ks 3

 • meandar 1

 • meandar 2

 • meandar 3

 • biblija