autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Pozadina Večernjakove navlakuše sa Stepincem: strah i nemoć

AUTOR: Drago Pilsel / 03.05.2017.
Drago Pilsel

Drago Pilsel

To što je jučer napravilo uredništvo Večernjeg lista svojim čitateljima se naziva navlakušom: na naslovnici bombastično najaviš temu, još k tomu zalijepiš nadnaslov ”EKSKLUZIVNO”, pa zaigraš na emocije i na latentnu mržnju ”prema neprijatelju” kako eto neki tamo Srbi rade protiv (našega) blaženika Stepinca, a onda ”unutra”, i to istaknuto, na cijeloj trećoj stranici – ćorak. Ama baš ništa!

Naime, kaj. Večernji list je svoju navlakušu udarno naslovio ”Stepinac – Srbijanska strana nije predočila ni jedan dokument protiv blaženika” (što je i podlo jer se srpske članove mješovite Komisije o Stepincu stavlja u ravan s Dačićem, Vulinom i ostalima koji inače tvore tu ”srbijansku stranu”), pak se opremom samoga članka – ”Srpska strana nije predočila nijedan vjerodostojan spis protiv Stepinca” – sugerira kako je i bilo moguće u dosadašnjem tijeku procesa ”pokazati” dokumente.

Izgleda da manipulatori i ne znaju drugo nego izgrađivati kult nacionalnog svijeta da dopuni/popravi narativ koji baš i ne služi na čast hrvatskim katolicima. Narativ koji kaže da je Stepinac bio pravi ljudskopravaški Superman. Kaj god!

Autor priloga Darko Pavičić nevješt je u tome da sakrije svoj izvor. Riječ je o hrvatskim članovima Komisije dr. Jarebu i dr. Krišti, premda sam gotovo siguran da rečenica koju prenosi po stilu pripada Juri Krišti, jer Jareb ima nešto malo više soli u glavi od svojega kolege. Ona glasi: ”Srbijanska strana ili nije pronalazila dokumente za svoje tvrdnje o Stepinčevoj krivnji ili se radilo o komunističkim krivotvorinama koje se kao nevaljane i nevjerodostojne ne mogu prihvatiti”.

Ovom tvrdnjom član Komisije zapravo preko Večernjeg lista, koji u tome očito ne vidi problem, ulazi u rat s listom Večernje novosti iz Beograda koji u članku ”Stepinac znao za pokrštavanje” R. Dragovića (portal Večernjih novosti, 22. travnja, 08:01) komentira tijek susreta članova komisije u Slavonskoj Požegi (20. i 21. travnja) i piše: ”U Patrijaršiji SPC u petak (21. travnja, op D. P.) nisu želeli da komentarišu rezultat poslednje runde razgovora, ali je ‘Novostima’ nezvanično rečeno da je srpska strana iznela niz argumenata koji dokazuju Stepinčevu odgovornost za masovne zločine u NDH”.

Na ovo je Krišto (ako je o njemu riječ) ”poludio”, pa je u gesti neviđene brzopletosti pokazao strah i nemoć koja se širi među hrvatskim članovima Komisije.

Naime, Darko Pavičić u ulozi odvjetnika Alojzija Stepinca (to radi već duže vrijeme, premda bi znak pokore bio da se ispriča supruzi nad čijom je glavom vitlao stolicom i koju je gadno pretukao, a ne da mrči papir konstrukcijama i lošim novinarstvom) želi tako prikazati proces da uvjeri čitatelje Večernjeg lista (što je također navlakuša) da Stepinac samo što nije kanoniziran jer, kao, Srbi nešto muljaju, a ništa nisu ”dokazali”.

Mislio sam da Krišto obračunava i sa mnom, a ne samo i s kolegama u Komisiji prema kojima se zna bahato ponašati, ali ne – on je iskoristio posebnu nabrijanost Darka Pavičića prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (Pavičić se ne libi otvoreno vrijeđati patrijarha Irineja i igrati se religijskim osjećajima mitropolita Porfirija Perića i njegovih kolega) kako bi se obračunao sa samom patrijaršijom, što je Krišto pokušao i nakon što sam početkom 2016. objavio skraćenu verziju pisma patrijarha Irineja papi Franji u Jutarnjem listu (pismo koje je i dovelo do obustavljanja procesa kanonizacije i osnivanja Komisije).

Onda sam uvidio da je potpuno neovisno o meni, bez ikakvog mog (časna riječ) znanja, do istih zaključaka stigao i dopisnik Večernjih novosti iz Zagreba Jurica Köerbler koji u članku ”Papa neće Stepinca među svece” (portal Večernjih novosti, 14. ožujka, 20:18) piše: ”Za ‘Novosti’ je potvrđeno i da je papi neobično stalo do toga da održi dobre odnose sa SPC i da neće uraditi ništa što bi dugoročno moglo da ih ugrozi”

Pojasnio sam u više navrata (ovdje i u tjedniku Nacional) da rad Komisije ne može biti dogotovljen unutar godinu dana i da logika i poznavanje predmeta govore da će se proces odužiti, odnosno da se mora odužiti ukoliko se želi da se postignu ciljevi kojih je kardinal državni tajnik Pietro Parolin pojasnio predsjedniku HBK zadarskome nadbiskupu Želimiru Puljiću (sve se to može naći na Autografu jer sam o svemu tome pisao više puta). Napose da se dogodi proces pomirenja i zajedničkog čitanja bremenite povijesti.

No onda sam uvidio da je potpuno neovisno o meni, bez ikakvog (časna riječ) mog znanja, do istih zaključaka stigao i dopisnik Večernjih novosti iz Zagreba Jurica Köerbler koji u članku ”Papa neće Stepinca među svece” (portal Večernjih novosti, 14. ožujka, 20:18) piše: ”Za ‘Novosti’ je potvrđeno i da je papi neobično stalo do toga da održi dobre odnose sa SPC i da neće uraditi ništa što bi dugoročno moglo da ih ugrozi”.

Zatim i ovo, što je fundamentalno važno, jer to piše potpuno neutralni i visoko profesionalni novinar kakav je gospodin Köerbler: ”Iako u Hrvatskoj neki misle da će Stepinac brzo biti proglašen za svetitelja, u Vatikanu je sve više uticajnih ljudi, bliskih poglavaru katolika, koji smatraju da se to neće dogoditi. Izvesno je da bi odluka o kanonizaciji, makar došla i posle okončanja rada komisije, drastično pogoršala odnose između dve crkve – kaže sagovornik ‘Novosti’ iz Vatikana, inače izuzetan poznavalac situacije u vrhu Katoličke crkve”.

I tu smo, dakle.

Mogu Krišto i kompanija škrgutati zubima, može Pavičić producirati još na desetke sličnih pamfleta, može i uredništvo Večernjeg lista (ako misle da im se to isplati i ako misle da se tabloidnim navlakušama može zadržati kredibilitet lista) nastaviti ovu kampanju dezinformiranja, ali neće moći utjecati ni na Papin sud, ni na zaključke Komisije ni na ono što će dokumenti pokazati i već pokazuju: Stepinčevu odgovornost. Jer o tome se radi i ni o čemu drugom; dokumenti koji su obećani srpskim članovima Komisije od strane o. Ardura im se ne daju.

Usklik ”dokumenti, dokumenti, dokumenti” koji, kao, motivira rad moderatora Komisija oca Ardure, u ovoj Večernjakovoj ili Pavičićevoj navlakuši biva kao bumerang koji se vraća i svom silinom udara u čelo manipulatora

Stoga, usklik ”dokumenti, dokumenti, dokumenti” koji, kao, motivira rad moderatora Komisija oca Ardure, u ovoj Večernjakovoj ili Pavičićevoj navlakuši biva kao bumerang koji se vraća i svom silinom udara u čelo manipulatora.

”Dokumenti, dokumenti, dokumenti…?”. Pa, izvolite ih, gospodo, podastrijeti. Nemojte se bojati istine o Stepincu ako zaista vjerujete da je zaslužio čast oltara i da bude kao takav primjer kršćanskog života cijelome svijetu.

No, izgleda da manipulatori i ne znaju drugo nego izgrađivati kult nacionalnog sveca da dopuni/popravi narativ koji baš i ne služi na čast hrvatskim katolicima. Narativ koji kaže da je Alojzije Stepinac bio pravi ljudskopravaški Superman. Kaj god!

Još nešto: da su ozbiljni i da su nadareni, da znaju što rade, ovi koji rogobore preko Večernjeg lista ne bi se služili uslugama neobrazovanog i nenačitanog vrtiguza, aparatčika i diletanta kakav je Darko Pavičić.

Još tekstova ovog autora:

     Mons. Ivo Martinović, dostojan sljedbenik Srećka Badurine
     Jürgen Moltmann: Nema progresa bez ekološke pravednosti
     Papa nije rekao ''pederčine'', već ''pederi'',  pa što?
     35 godina života u Hrvatskoj, 30 godina mrzilačkih napada
     "Bleiburg" je sinonim ustaškog kolapsa i partizanske osvete
     UN neće proglasiti Srbe za počinioce genocida u Srebrenici
     Revizija ugovora s Vatikanom ostaje NE temom: HBK se slaže
     Pismo ljutim (neo)ustašama koji ne poznaju Evanđelje
     Jasenovac, NDH i pitanje hrvatske krivnje
     Predlažem da se smirite i razmislite o velikoj koaliciji

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1