autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Propao je politički projekt ”Željka Markić”

AUTOR: Drago Pilsel / 02.12.2013.

Onoga dana kada je, kako smo jučer naslovili osvrt dana, likvidirana hrvatska demokracija još je jednom postalo jasno da se, kako pak danas naglašava prof. Tvrtko Jakovina u našem osvrtu, imamo pravo bojati. Jučer su službenicima Spomen-područja Jasenovac poslane prijeteće e-poruke da ih treba ubiti. S anonimne adrese poslali su metak koji upućuju “antihrvatima i izdajnicima”, a drugi je upućen ravnateljici Nataši Jovičić s porukom da je treba likvidirati i da je njezino vrijeme isteklo. Tu poruku potpisao je Josip Miljak iz HČSP-a – izvijestila je gđa Jovičić.

 

U e-poruci koju je osobno dobila od predsjednika HČSP-a Josipa Miljka piše: “Vi jako dobro živite od svojih laži, jer Vas hrvatska država plaća za iste te laži o Jasenovcu i Hrvatima općenito… Vaše laži i mržnja prema svemu što je hrvatsko samo doprinose vašem kraju… Takvi kao Vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje… Za dom spremni!”

 

“Takvi kao Vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje i ludilo u koje Vas vodi nezajažljiva i bolesna mržnja”, navodi se u e-mailu s Miljkovim potpisom i pozdravom, ponovimo to, “Za dom spremni”. Djelatnici Spomen-područja Jasenovac prijetnje su prijavili kriminalističkoj policiji, ali i predsjedniku Republike te drugim institucijama.

Dan je počeo u strahu, a završio je u ozračju kaosa jer se na djelu pokazala tzv. tiranija većine. Skupina religijskih fanatika koji su pokrenuli referendum i forsirali ustav, međutim, treba to jasno kazati, dobila je vjetar u leđa zbog potpuno nesposobne vlasti Zorana Milanovića, koja je zemlju dovela u pravni vakuum jer zakona o referenduma nema, jer o referendumu jedno piše u Ustavu, a drugo u zakonu koji ne vrijedi. Da, ja tako mislim, u kaos nas je doveo Zoran Milanović

 

Dan je počeo u strahu, a završio je u ozračju kaosa jer se na djelu pokazala tzv. tiranija većine. Skupina religijskih fanatika koji su pokrenuli referendum i forsirali Ustav, međutim, treba to jasno kazati, dobili su vjetar u leđa zbog nesposobne vlasti Zorana Milanovića, koja je zemlju dovela u pravni vakuum jer zakona o referenduma nema, jer o referendumu jedno piše u Ustavu, a drugo u zakonu koji ne vrijedi. Da, ja tako mislim, u kaos nas je doveo Zoran Milanović.

 

Uzaludno je lamentiranje članova njegove vlade da je u vjetar bačeno 48 milijuna kuna, koliko navodno stoji ovaj sramotni referendum. Za to što je do referendumskoga, protuustavnog pitanja uopće došlo kriv je Milanović i svi oni koji su dopustili napad na Ustav. Dio odgovornosti za taj propust, jer referendumsko je pitanje diskriminatorno, snosi i predsjednik Republike, koji je jučer za HTV ipak priznao da nisu iskorišteni svi mehanizmi. On je, naime, dio tog ”mehanizma”.

 

Nikakve koristi nema ni od toga što smo, još jednom, u preciznoj analizi antropologa dr. Sandija Blagonića (u posebnoj HTV-ovoj emisiji), konstatirali da naše društvo pati od limitiranosti u shvaćanju ljudskih prava, prava manjina i demokracije uopće.

 

Skandalozno je, da zaključimo ovaj prvi dio kolumne, da su jučer zapravo samo dvije osobe mogle promijeniti Ustav da je kojim slučajem samo troje građana izašlo izjasniti se o referendumskom pitanju. To je karikatura demokracije. To je slika odnosa vlasti prema građanima i općem dobru. To je naša ukupna hrvatska sramota. U SAD-u se, primjerice, moraju usuglasiti dvije trećine zastupnika i senatora u parlamentu te tri četvrtine parlamenata saveznih država da bi se promijenio ustav. U Hrvatskoj Milanović i njegova nekompetentna klika dopuštaju da se Ustav rasteže kao iskorišteni kondom ili, da budemo precizniji, kao fudrin koji će si na spolni organ nakačiti onaj koji se sprema na silovanje.

 

Dobrih vijesti ipak ima. Prvo, za većinu građana predloženo je pitanje nepotrebno, glupo i promašeno. Što i jest. Glasovalo je 37,84 posto registriranih birača. Katolička crkva preko dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Tončija Matulića (u istoj HTV-ovoj emisiji) pokazuje veliku zabrinutost zbog slaba odaziva birača. Iako se udruga građana (inicijativa) ”U ime obitelj” nije izblamirala, jer je pokrenula više glasača nego što je dobila potpisa kojima je i ishodila referendum, Katolička je crkva ipak doživjela fijasko. Jer, grubom računicom, glasala je samo četvrtina njezinih članova. Toliko o razvikanoj brojci od 86 posto građana koji su katolici.

Stožer ove komplementarne talibanske inicijative, iza koje također stoje katolički biskupi, a koja traži zabranu ćirilice, hvalio se da ima dovoljno potpisa za novi, antisrpski referendum. Ako je ikada bilo prijeko potrebno jedinstvo građanske Hrvatske, to je sada, jer takav se referendum ne smije dogoditi. Fašistima treba kazati: Dovde ste stigli, dalje nećete!

 

Dobra je vijest i to što je na vidiku, na strani obrane ljudskih prava i civiliziranosti, jedna nova, odlučna i mlađa generacija, kojoj je ”pun kufer” katoličkoga fanatizma, nazadnjaštva i zatupljenosti. Sve je više onih koji ne žele talibanizaciju Hrvatske.

 

Stožer ove komplementarne talibanske inicijative, iza koje također stoje katolički biskupi, a koja traži zabranu ćirilice, hvalio se da ima dovoljno potpisa za novi, antisrpski referendum. Ako je ikada bilo prijeko potrebno jedinstvo građanske Hrvatske, to je sada, jer takav se referendum ne smije dogoditi. Fašistima treba kazati: Dovde ste stigli, dalje nećete!

 

Za mene je najbolja vijest ipak to da je propao politički projekt nazvan ”Željka Markić”. Nakon pola godine intenzivna rada na ”brendiranju” njezina imena, analizirajući govor njezina tijela, njezinu biografiju i njezinu dosadašnju političku karijeru, bio sam siguran da će u jednom trenutku posrnuti. Nije ona do sada propadala s različitim inicijativama i političkim eksperimentima, poput stranke HRAST, zato što nisu imali sreće, već zato što je Željka Markić destruktivna, opasna i nesposobna političarka (a sada vidimo da je sklona i nezakonitu ponašanju, kao i neki njezini partneri iz tog cirkusa ”u ime triju jako bogatih i dobro umreženih obitelji”).

 

Zaista joj treba čestitati na neviđenoj bedastoći jer je u nekoliko sekundi uništila polugodišnji rad okrenuvši sve medije protiv sebe (osim onih ekstremno desnih, poput dnevno.hr i Glasa Koncila). Što god da je ta žena do sada radila ali i od sada kanila učiniti: izmanipulirati građane katolike pitanjem na koje će neupućeni ”zagristi”, mobilizirati ih i pretvoriti u političku bazu planiranog rušenja vlasti u koaliciji s HDZ-om, i pravaškim strankama, osuđeno je na propast jer je pokazala svoje pravo lice.

 

Ona je totalitarna, bahata, sklona izbjegavanju propisa, neprijateljica je slobode javne riječi, rušiteljica Ustava (članka 38., u prvome redu, onoga koji brani naše medijske slobode), klevetnica i licemjerka. Ne vjerujem da postoji mogućnost da ona i njezini partneri to premoste.

Nakon pola godina intenzivna rada na ”brendiranju” njezina imena, analizirajući govor njezina tijela, njezinu biografiju i njezinu dosadašnju političku karijeru, bio sam gotovo siguran da će u jednom trenutku posrnuti (…) Željka Markić je totalitarna, bahata, sklona izbjegavanju propisa, neprijateljica je slobode javne riječi, rušiteljica Ustava (članka 38., u prvome redu, onoga koji brani naše medijske slobode), klevetnica i licemjerka. Ne vjerujem da postoji mogućnost da ona i njezini partneri to premoste

 

Željka Markić je u subotu i nedjelju dobila ono što je željela postići referendumom, poniziti i diskriminirati homoseksualnu manjinu (što je na kraju kampanje otvoreno i zagovarala), i to tako što je u Ustav unesena mržnja kao kategorija, ali je zabila i posljednji čavao na svoj lijes. Postala je politički mrtvac. Blokada medija je slučaj bez presedana u našoj povijesti, i to joj nećemo oprostiti. To joj ne smijemo zaboraviti!

 

Neka oni koji su, opet se to pokazalo kao problem i manifestacija uvrnute duhovnosti koja tišti ovdašnje vjernike, molili za uspjeh referenduma mole i za Željku Markić, jer toj će ženi od sada biti iznimno teško: postala je najantipatičnija osoba u Republici Hrvatskoj. Neka slobodno nastavi mlatiti pare jer ne vjerujem da u političkome životu ima više što tražiti.

 

Konačno, referendum je poziv na otrežnjenje: osjećaj da su izvojevali Pirovu pobjedu, ali ”popušili” priču, jer stiže zakon kojim će se homoseksualnim osobama uskoro dati sva prava heteroseksualaca (a potom i pravo na posvajanje djece, koje kao novinar i teolog i ja zagovaram, pa još jednom: čemu obaj referendum osim za pokazivanje mišića te nove desnice?), predstavnici Crkve, koji nikako da shvate što se to događa u Vatikanu pod papom Franjom, obnovit će rušilački diskurs i postati mnogo opasniji faktor dezintegracije jer nisu sposobni promovirati ni pravdu ni mir.

 

Ono što je počelo, kao što to definira kolega Branimir Pofuk u Večernjem listu, nekakvim ”antipederskim ekumenizmom”, moglo bi se pretvoriti u vehementan obračun Crkve i drugih, manjih vjerskih zajednica, s modernitetom (na što je često upozoravao sociolog religije blagopokojni Željko Mardešić).

 

Od nas se traži da budemo moralni ljudi. Moralnost jest prihvaćanje rizika za susret s neugodnostima. A one dolaze uvijek kada se odlučujemo oduprijeti manipulacijama svake elite. Ja se godinama odupirem manipulacijama crkvene elite, među inima. Jer ovako ne možemo dalje. Stvarnost nam se nudi u zalogajima apokalipse. Treba nam svjesna akcija nježne skrbi, srdačnosti i suživota. Neka buđenje nakon referenduma i jednog baš ružnog dana bude taj početak.

Još tekstova ovog autora:

     30 je godina od, možda, najboljeg intervjua u mojoj karijeri
     Mons. Ivo Martinović, dostojan sljedbenik Srećka Badurine
     Jürgen Moltmann: Nema progresa bez ekološke pravednosti
     Papa nije rekao ''pederčine'', već ''pederi'',  pa što?
     35 godina života u Hrvatskoj, 30 godina mrzilačkih napada
     "Bleiburg" je sinonim ustaškog kolapsa i partizanske osvete
     UN neće proglasiti Srbe za počinioce genocida u Srebrenici
     Revizija ugovora s Vatikanom ostaje NE temom: HBK se slaže
     Pismo ljutim (neo)ustašama koji ne poznaju Evanđelje
     Jasenovac, NDH i pitanje hrvatske krivnje

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1

 • fraktura 2

 • fraktura 3

 • superknjizara

 • vbz 1

 • vbz 2

 • vbz 3

 • vbz 4

 • ljevak 1

 • ljevak 2

 • ljevak 3

 • ljevak 4

 • ljevak 5

 • oceanmore 1

 • oceanmore 2

 • oceanmore 3

 • oceanmore 4

 • golden marketing 1

 • sandorf 1

 • sandorf 2

 • planetopija 1

 • planetopija 2

 • srednja europa 1

 • srednja europa 2

 • srednja europa 3

 • srednja europa 4

 • durieux 1

 • disput 1

 • ks 1

 • ks 2

 • ks 3

 • meandar 1

 • meandar 2

 • meandar 3

 • biblija